83-63

Datum: zondag 9 december 2018 · 12:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

U18 verliest van fel Landstede

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondag 9 december met ruime cijfers verloren van Landstede Basketbal. In Zwolle werd het 83-63 voor Landstede. Bij rust was het gat al geslagen: 47-27.

Een wedstrijd op zondag om 12:00 uur spelen, is natuurlijk niet een gewenst tijdstip om te spelen. Er was aan het begin van de competitie gevraagd het tijdstip te verplaatsten vanwege de reistijd. Echter, dit verzoek werd door Landstede niet gehonoreerd. “Wat mijn verbazing schetste, was dat ik de U16 van Landstede gewoon na onze wedstrijd zag spelen waardoor ik mij toch afvroeg waarom dit niet omgedraaid kon worden”, vroeg coach Edwin Engelhart zich af. Het betekende in ieder geval voor Zorg en Zekerheid Leiden dat er vroeg vertrokken moest worden vanuit Leiden. Dat het te vroeg was voor de ploeg, bleek al heel snel bij de start van het eerste kwart.

Het eerste kwart werd er veel te slap gespeeld. Verdedigend zat het gewoon niet goed in elkaar. Landstede dicteerde op alle fronten. Zoals wel vaker het geval is bij Zorg en Zekerheid Leiden worden er te vaak lay-ups gemist, waardoor je de tegenstander kans geeft om uit te lopen. Landstede maakte hier dankbaar gebruik van en liep uit naar een kwartstand van 23-10.

Het tweede kwart werd het qua aanvallen een tikje beter doordat er nu wel gescoord werd. Echter was het verdedigend gewoonweg niet goed. Landstede was scherp en speelde alsof het hun laatste kans was om aansluiting te houden bij de bovenste vier. Zwolle bezit momenteel de vijfde plek, twee punten achter de nummer vier BAL. Zorg en Zekerheid Leiden bezit momenteel de derde plek met vier punten voorsprong op Landstede. De bovenste vier plekken geven aan het eind van het seizoen recht op play-offs.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde veel te doorzichtig en niet creatief genoeg, waardoor het verschil behoorlijk snel opliep. Het tweede kwart werd wederom gewonnen door Landstede met 24-17, met als gevolg dat de ruststand maar liefst 47-27 werd in het voordeel voor de thuisploeg.

“In de rust heb ik aangegeven dat er echt gevochten moet worden willen we nog een kans maken”, vertelde Engelhart na afloop. “Ik heb aangegeven dat Landstede alles doet om aansluiting te houden en dat dat op deze manier vrij eenvoudig gerealiseerd gaat worden. Bijna 50 punten weggeven bij rust is gewoon belachelijk veel. Vooraf heb ik aangegeven dat deze wedstrijd wordt gewonnen door het team dat het beste verdedigt. Speel slimmer, speel punt voor punt en ga goed verdedigen met elkaar, was mijn boodschap. Doe je dat niet, dan gaan we er keihard vanaf. Mijn advies was tevergeefs deze middag. Het zat er gewoonweg niet in.”

Landstede denderde gewoon door in het derde kwart. Alles verliep goed bij de Zwollenaren en bij Zorg en Zekerheid Leiden verliep het gewoon moeizaam. Het derde kwart werd wederom met dikke cijfers gewonnen door Landstede, namelijk 22-14 (69-41), waardoor de wedstrijd zo goed als gespeeld was.

Het vierde kwart heeft Zorg en Zekerheid Leiden geprobeerd wat het kon, maar het mocht niet baten. Landstede was deze middag gewoon beter. Het vierde kwart werd wel gewonnen door de Leidenaren met 14-22, waardoor de eindstand 83-63 werd.

Topscorers: Jeffrey 15, Tijmen 11.

“Ik ben redelijk teleurgesteld als ik zie hoe we gespeeld hebben”, stelde Engelhart. “Er zat gewoon geen teamspirit in deze middag. De dingen die we de hele week hebben getraind, zag ik niet terug. Daarnaast was de vechtlust, zoals we die normaal wel hebben, totaal niet aanwezig. Soms heb je van die wedstrijden erbij en dit was er zo eentje. Als je niet scherp bent en dan tegen een degelijke ploeg als Landstede speelt, dan verlies je dik en dat is gebleken. Het enige wat we kunnen doen, is hiervan leren en zorgen dat we de draad weer goed oppakken. Volgende week spelen we de laatste competitiewedstrijd van dit jaar uit in Wijchen tegen TBG Dragons. Ook dit zal geen makkelijke wedstrijd worden, maar de winst moet wel mee naar Leiden worden genomen om een goede uitgangspositie te houden.”