93-89

Datum: zaterdag 12 januari 2019 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 wint knap van BAL

In een heerlijk gevuld Houtkwartier wist de door Edwin Engelhart gecoachte U18-formatie van Zorg en Zekerheid Leiden zaterdagmiddag een knappe overwinning te boeken op concurrent Basketball Academie Limburg. Het werd in het Houtkwartier 93-89 voor de Leidse ploeg.

Het begin van het eerste kwart begon de thuisploeg furieus. De verdediging stond als een huis en de aanval liep als een trein. BAL had geen antwoord op de strakke verdediging en binnen drie minuten stond het 12-4 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Echter, na deze bliksemstart begon het langzaam te draaien bij in de aanval bij BAL en werd er wat makkelijker gescoord. Hierdoor kwam BAL langzaam maar zeker terug in de game en was het verschil aan het eind van het kwart nog maar vier punten: 24-20.

In het tweede kwart wisten de Leidenaren wederom scherp te starten. Het verschil liep binnen enkele minuten op tot 16 punten. Met nog ruim vijf minuten op de klok begon Sander Hollanders zich echter te melden. Hij schoot een aantal driepunters raak en zijn drive was moeilijk te stoppen, waardoor het verschil langzaamaan kleiner werd. Gesteund door Jamayro de Windt waren het deze twee spelers die deze middag het verschil klein wisten te houden. Desalniettemin wist Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong te behouden met een verschil van 10 punten. Kwartstand 26-20 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden en derhalve een 50-40 ruststand.

“In de rust heb ik aangegeven dat we echt goed bezig zijn als het gaat om verdedigen”, vertelde coach Engelhart na afloop. “De gemaakte afspraken worden goed nagekomen en de rotatie wordt goed uitgevoerd. Houd je hoofd bij de les, blijf gefocust en speel met je hart en verstand was mijn tip.”

Het derde kwart leek het even mis te gaan. De 10 punten voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Sander en Jamayro van BAL waren erg moeilijk te stoppen als het gaat om de one on one defense. Vervolgens kreeg Sander het echt op zijn heupen. De ene driepunter na de ander ging door het netje, ondanks een redelijk goede verdediging. Tel daar zijn sterke drive bij op en dan krijg je een moeilijk derde kwart, getuige de kwartstand van 18-30 in het voordeel van BAL. Aan het eind van het derde kwart stond het dan ook 68-70 in het voordeel van de bezoekers.

Het befaamde vierde kwart zou een spannende worden. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Wist Zorg en Zekerheid Leiden te scoren, dan was het BAL dat meteen volgde. Sander en Jamayro werden beter aangepakt in de verdediging, waardoor het moeilijker werd voor BAL om te scoren. Ook liep de aanval goed bij Zorg en Zekerheid Leiden, zoals eigenlijk al de hele wedstrijd. Het verschil tussen beide ploegen was uiteindelijk de vrije worpen. Bij BAL werd er de gehele wedstrijd goed geschoten vanaf de vrije worplijn, terwijl dat bij de thuisploeg behoorlijk onder de maat was. Echter, in de laatste anderhalve minuut werden twee belangrijke vrije worpen gemist door BAL bij een stand van 89-87 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Uiteindelijk werden er fouten gemaakt door BAL en wisten Jeffrey, Nezar en big Mees hun vrije worpen wel te maken, waardoor de winst een feit werd. Het laatste kwart werd gewonnen met 25-19, eindstand 93-89.

Topscorers: Tijmen 29, Kevin 22, Nezar 11, Jeffrey 10 en big Mees 10.

“Deze overwinning is enorm belangrijk voor ons. Het was voor ons nodig om aansluiting te houden bij de bovenste vier. Ik ben dan ook super trots op wat we hebben gepresteerd. Het verschil vandaag was dat ik de energie en de teamgeest terug zag die we in het begin van de competitie ook hadden. We winnen van BAL omdat we als team spelen, getuige ook het feit dat er vijf man in de dubbele cijfers terecht zijn gekomen. Het is iets wat ik vanaf het begin al heb aangegeven, dat wanneer we als team spelen wij moeilijk te verslaan zijn. Dit in combinatie met een goede voorbereiding in de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat we het toch sterke BAL wisten te verslaan. Erg lang kunnen we niet genieten van de overwinning, want de lastige uitwedstrijd tegen Uball staat op het programma. Uball heeft het ons al twee keer erg lastig gemaakt: één keer in de voorbereiding en één keer in de reguliere competitie. Beide keren werd er nipt gewonnen, dus het belooft een spannende game te worden. Support is altijd welkom! Zaterdag 19 januari om 18:30 uur in sporthal Oudenrijn in Vleuten.”