78-73

Datum: zaterdag 20 oktober 2018 · 11:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

U18 komt net te kort tegen Apollo

Een ietwat gehavend Zorg en Zekerheid Leiden U18 wist zaterdagochtend net niet te stunten tegen Apollo Amsterdam. De Leidse ploeg miste Nezar die vorige week hard door zijn enkel ging. Bovendien waren Joël en Mees S. bijna de hele week afwezig vanwege schoolactiviteiten. Apollo had voor de zekerheid toch maar wat jongens opgeroepen uit de U21. Dat is toch een groot compliment voor de jonge selectie van Zorg en Zekerheid Leiden. Er werd nipt verloren met 78-73.

In het eerste kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden goed van start. De afgesproken spelletjes werden goed uitgevoerd, waardoor er prima gescoord werd. Verdedigend was het bij vlagen goed en op sommige momenten rommelig. Dit in combinatie met de sterke one-on-one aanval van Apollo zorgde ervoor dat de Amsterdammers soms te makkelijk konden scoren. Hierdoor werd het eerste kwart met 18-15 gewonnen door Apollo.

Het tweede kwart ging wederom gelijk op. Zorg en Zekerheid Leiden kwam een aantal maal prima door met fastbreaks en goede aanvallen. In het tweede kwart werd duidelijk waarom Apollo Siem Uijtendaal uit de U21 erbij gehaald had. Hij was lastig af te stoppen in zijn one-on-one aanval, waardoor hij een aantal maal goed doorkwam. Ook vielen zijn schoten op belangrijke momenten goed. Maar mede door het goede teamspel van Zorg en Zekerheid Leiden wisten de Leidenaren dit kwart te winnen met 19-22, waardoor de ruststand 37-37 werd.

“In de rust heb ik de jongens een compliment gegeven over de manier waarop we spelen”, stelde coach Edwin Engelhart. “We zijn scherp en fel. De enige verbeterpunten zijn het communiceren in de verdediging en wat slimmer spelen in de aanval op bepaalde momenten. We weten dat deze jongens 1-tegen-1 sterk zijn, omdat ze snel en handig zijn met de bal en dan moet je iets meer ruimte laten voor jezelf in de verdediging. Van tevoren heb ik aangegeven dat we deze wedstrijd alleen kunnen winnen als onze verdediging 100% in orde is. Daarnaast had ik de boodschap meegeven om scherp aan het derde kwart te beginnen.”

Het derde kwart begon verdedigend goed voor de Leidse formatie. Er werd fel verdedigd, waardoor er moeilijk gescoord kon worden. Aan beide kanten werd er slordig aangevallen, waardoor er toch wat turnovers ontstonden. Het ging wederom het derde kwart gelijk op. Als Zorg en Zekerheid Leiden een goede score maakte, dan deed Apollo Amsterdam middels hun 1-tegen-1 aanval meteen wat terug. Zorg en Zekerheid Leiden nam halverwege het kwart een klein voorsprongetje van vijf punten, maar zoals gezegd werd dat gaatje snel weer gedicht door Apollo. Het derde kwart werd door Apollo gewonnen met 20-19, waardoor de tussenstand 57-56 werd in het voordeel van Apollo.

In het vierde kwart kon het beide kanten op. Om en om werd er gescoord door beide ploegen. Waar Zorg en Zekerheid Leiden als team bleef spelen, werd er bij Apollo continu 1-tegen-1 gespeeld. Halverwege dit kwart kregen de Leidenaren het toch lastig met de individuele klasse van Apollo. Desondanks bleef het verschil gelijk tot aan 1:30 voor het einde. De stand was 71-71 en een snelle aanval werd ingezet door Apollo. Een scherpe pass naar de hoek zorgde voor een open driepunter die zuiver raak geschoten werd. Stand 74-71 met ongeveer nog één minuut op de klok. Een tegenscore van Zorg en Zekerheid Leiden zorgde voor 74-73 met nog luttele seconden te spelen. Een snelle fout was nodig om balbezit te krijgen. Dat leverde twee vrije worpen op voor Apollo die allebei werden gemaakt. Stand 76-73 voor Apollo. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg balbezit met nog vier seconden op de klok. De lange pass werd veel te hard gegooid, waardoor de kans verkeken was om nog een driepunter te maken. Er werd nog een fout gemaakt en die vrije worpen werden benut door Apollo. Hierdoor werd de eindstand 78-73 in het voordeel van Apollo.

Topscorers: Tijmen 19, Jeffrey 17 en Kevin 17.

“Ik ben ongelofelijk trots op de jongens”, gaf Engelhart na afloop te kennen. “Een compleet Apollo met aanvulling van U21 en wij met een geblesseerde Nezar aan de kant en een niet ideale voorbereiding deze week, echt mijn complimenten. Er is keihard gewerkt door iedereen. Het waren de details die ervoor hebben gezorgd dat we deze wedstrijd net niet wisten te winnen. Ik heb veel positieve dingen gezien en daar gaan we op voortborduren. Volgende week staat Dutch Windmills op het programma om 15:00 uur in Houtkwartier.”