62-63

Datum: zaterdag 6 oktober 2018 · 13:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Zwaar bevochten zege U18

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag in de Maaspoort een zwaar bevochten overwinning tegen New Heroes Den Bosch geboekt. In het laatste kwart liepen de Leidenaren uit naar een voorsprong van 10 punten, maar New Heroes kwam nog akelig dichtbij. Met 62-63 ging de winst toch mee terug naar Leiden.

Deze week moest de Leidse formatie aantreden tegen New Heroes in Den Bosch. In de Maaspoort spelen is toch altijd een belevenis en het lijkt wel alsof het de thuisploeg iets extra’s geeft. Meteen vanaf de jumpball werd er fel (soms te fel) gespeeld, waardoor het qua basketbal behoorlijk te wensen overliet. De scheidsrechters lieten ietwat veel gaan, waardoor er aan beide kanten frustraties en toch ook onduidelijkheid ontstond over hoe er gespeeld mocht worden. Desalniettemin moest er gebasketbald worden en dus was het zaak om ons hoofd er goed bij te houden. Tot grote ergernis werden er net als vorige week bepaalde afspraken niet nagekomen aan Leidse kant. Dit resulteerde regelmatig in miscommunicatie als het gaat om verdedigen. Schutters werden open gelaten, waardoor de thuisploeg een aantal open schoten van buiten wist te verzilveren. Toch wisten de Leidenaren het kwart te winnen met 10-14.

In het tweede kwart was de verdediging niet op orde. Daar kwam bij dat de Leidse aanval niet lekker liep. Mede hierdoor werd het duidelijk dat dit geen makkelijke middag zou gaan worden. De schutters van New Heroes hadden een prima middag. Met regelmaat wisten de Bosschenaren het netje te vinden van achter de driepuntlijn. De laatste driepunter van New Heroes was in de buzzer, waardoor er met een gelijke stand werd gerust. Het tweede kwart werd gewonnen door de thuisploeg met 17-13, waardoor de ruststand op 27-27 werd bepaald.

“In de kleedkamer heb ik het belang van de afspraken nog eens goed benadrukt”, gaf coach Edwin Engelhart naderhand te kennen. “Wij zijn een team dat zich strak aan de afspraken moet houden willen we blijven presteren. Als wij gaan freelancen, gaan we het heel zwaar krijgen deze competitie. Onze kracht ligt in het feit dat wij een hecht team zijn en dat we voor en met elkaar moeten blijven werken. Onderdeel daarvan is dat iedereen zijn taken moet uitvoeren zoals is afgesproken. Als spelers zich niet daaraan houden, dan krijgen wij het zwaar zo is gebleken. Boodschap is: houd de concentratie en focus je op je eigen spel en houd je aan de gemaakte afspraken.”

Het derde kwart was eigenlijk identiek aan de eerste helft. Op sommige momenten slordig verdedigd, waardoor de thuisploeg continu bleef aanhaken. Wisten de Leidenaren een klein gaatje te maken, dan kwamen de Bosschenaren toch weer terug. Het derde kwart werd met één punt verschil afgesloten, 16-17 in het voordeel van de Leidenaren. Het scorebord gaf na drie kwarten dan ook een 43-44 tussenstand aan.
Het vierde kwart was een bizarre. De Leidenaren begonnen sterk aan dit kwart, waardoor er langzaam puntje voor puntje een voorsprong kwam. Een aantal slordige aanvallende beslissingen zorgden ervoor dat de thuisploeg snelle breaks kon lopen, waardoor het gaatje van 10 punten weer kleiner werd. Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden tot diep in het vierde kwart het hoofd koel te houden en leek de wedstrijd binnen handbereik. Met nog 1:30 op de klok, acht punten voor en balbezit moet je dit goed kunnen uitspelen. Een aantal verkeerde beslissingen in de aanval met daarop direct een tegenscore maakte dat het ineens nog maar vier punten verschil was met nog 30 seconden te spelen. Nog steeds niets aan de hand als je balbezit hebt. Zorg en Zekerheid Leiden kiest voor een lange aanval, dus de bal onder eigen basket innemen. Ongelofelijk maar waar, de Leidenaren creëren een turnover met nog 28 seconden op de klok. De Bosschenaren maken dankbaar gebruik en weten binnen tien seconden te scoren, waardoor het verschil nog maar twee punten is: 61-63 in het voordeel van de Leidenaren. Vervolgens wederom balverlies van de Leidenaren met nog een paar seconden te spelen, waarop de Bosschenaren nog een schot kunnen lossen dat foutief werd afgestopt. Met als gevolg twee vrije worpen voor de Bosschenaren met nog luttele seconden te spelen. Eén vrije worp wordt benut, de ander gaat mis, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden deze zwaarbevochten overwinning mee naar huis neemt. Eindstand 62-63.

Topscorers: Tijmen 22, Kevin 10, Jeffrey 9.

“Ik ben enorm blij dat we toch deze twee punten hebben weten te pakken”, stelde Engelhart. “In Den Bosch spelen is echt geen pretje. We moeten leren dat we te allen tijde geconcentreerd moeten blijven en dat we ons eigen spel moeten blijven spelen, ongeacht hoe de scheidsrechters fluiten en ongeacht hoe onze tegenstander speelt.
Aanstaande zaterdag spelen we om 15:00 uur de thuiswedstrijd tegen Crackerjacks in het Houtkwartier. Extra support is altijd fijn!”