74-67

Datum: zaterdag 29 september 2018 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 pakt derde zege op rij

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft de derde opeenvolgende zege geboekt. In eigen huis werd afgelopen zaterdag het stugge Uball met 74-67 opzij gezet. De zege kreeg pas na rust gestalte.

Deze week mocht de formatie van coach Edwin Engelhart het in eigen huis opnemen tegen Uball. In de voorbereiding had Zorg en Zekerheid Leiden in Utrecht al tegen Uball gespeeld en toen nipt gewonnen met vier punten verschil. De Leidenaren waren dus gewaarschuwd. Met Alex Green al een aantal weken uit de roulatie vanwege een enkelblessure en Kevin eveneens niet fit door een enkelblessure begon Zorg en Zekerheid Leiden ietwat gehavend aan de wedstrijd.

In het eerste kwart was de concentratie ver te zoeken bij de Leidenaren. Vooral verdedigend werden er veel afspraken niet nagekomen. De schutters aan de kant van Uball werden ondanks herhaaldelijk verzoek toch opengelaten, waardoor Uball rustig zichzelf in de wedstrijd kon schieten. Aanvallend ging het wel, maar ook daar was de organisatie niet altijd even goed in orde. Desondanks wisten de Leidenaren dit kwart te winnen met een kleine voorsprong: 21-19. In het tweede kwart werd de verdedigende trend doorgezet. In tegenstelling tot hoe Zorg en Zekerheid Leiden zelf graag speelt, namelijk snelheid en fast breaks, was het Uball dat het tempo er goed in had. Verdedigend hadden de mannen uit Utrecht het redelijk goed voor elkaar. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er moeilijk doorheen en er werd niet naar de juiste oplossingen gezocht. Dit in combinatie met een matte en soms wat arrogante verdediging zorgde ervoor dat het geen easy middag zou worden. Sterker nog, Uball wist het tweede kwart te winnen met 14-18, waardoor de ruststand 35-37 in het voordeel van Uball was.

“In de kleedkamer heb ik met een ferme toon aangegeven dat we echt uit een ander vaatje moeten gaan tappen verdedigend laten we veel te veel liggen, afspraken worden niet nagekomen en daarbovenop loopt de aanval niet goed”, stelde coach Engelhart na afloop. “Het lijkt wel of we er al zijn zoals sommigen zich af en toe gedragen in en rond het veld. We zijn goed bezig, maar we moeten elke tegenstander serieus nemen. Op het moment dat wij even een stapje terug doen, worden we genadeloos afgestraft! Dat zie je terug in de wedstrijd. Wij hebben geen team dat op 80% wedstrijden gaat winnen. Wij moeten met z’n allen 100% altijd en elke wedstrijd weer geven.”

Met die boodschap in het achterhoofd werd er gestart aan het derde kwart. Kennelijk waren deze woorden aangekomen, want eindelijk was daar de energie weer die ver te zoeken was in de eerste helft. Er werd fel verdedigd. Waardoor er veel steals gepakt werden. Zo wisten de Leidenaren binnen no-time een gaatje te creëren van elf punten. Uball wist toch ook nog een paar keer door te komen, waardoor het verschil acht punten werd in Leids voordeel. Het derde kwart werd gewonnen met 24-16, met als gevolg een 59-53 stand na drie kwarten.

Het vierde kwart werd een spannende. Het was een kwart waarin beide teams nog aanspraak maakten op de winst. Beide teams vochten voor elke bal en er werd een stuk beter verdedigd aan beide kanten. In dit kwart speelden Nezar, die tot dan een matige wedstrijd speelde, en Big Mees een belangrijke rol. Nezar pakte met nog een paar minuten te spelen drie belangrijke steals op rij, waardoor het verschil van acht punten gehandhaafd bleef. Big Mees had ook zijn aandeel door een aantal belangrijke rebounds te pakken en door redelijk scherp te schieten vanaf de vrije worplijn. Uiteindelijk wisten de Leidenaren in de laatste minuut de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het was geen mooie overwinning, maar wel een belangrijke. Kwartstand 15-14 in het voordeel van ZZ Leiden, eindstand 74-67 en dus winst voor ZZ Leiden.

“Soms heb je er van die wedstrijden tussen, waarin de concentratie gewoon niet goed is en dit was er zo eentje, gezien het enorm aantal turnovers, 27 stuks: dat zijn er veel te veel”, aldus Engelhart. “Wat er aan ontbrak, was scherpte en daar komt bij dat Uball dit jaar een goede ploeg heeft. Groot, sterk en bereid om te vechten tot het eind. Als je ook maar even verzwakt, dan straffen ze dat meteen af, mijn complimenten daarvoor. Maar ik moet zeggen dat ik het knap vind dat wij ondanks deze lastige wedstrijd toch blijven vechten. We tonen veerkracht, ook als het niet allemaal gaat zoals is afgesproken. We hebben nog een hoop werk te doen, maar de winst is toch binnen en daar ben ik enorm blij om. Volgende week wacht weer een lastige tegenstander dan moeten we in Den Bosch tegen New Heroes aantreden. Deze week hard trainen en goed voorbereiden.”

Topscorers: Big M 20 (14 rebounds) Tijmen 17 Mees S. 8 en Jeffrey 8.