Datum: zaterdag 22 september 2018 · 15:30
Team: U18
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden U18 verrast BAL in Weert

Na de mooie thuisoverwinning vorige week op Donar moest Zorg en Zekerheid Leiden U18 afgelopen zaterdag de reis naar Weert maken. Basketball Academie Limburg (BAL) is altijd lastig, zeker in Weert dus het beloofde geen makkelijke middag te worden. Niets minder bleek waar, Zorg en Zekerheid Leiden wist de wedstrijd te winnen met een groot verschil: 46-83.

Het eerste kwart openden de Leidenaren sterk. Afspraken werden uitstekend uitgevoerd als het gaat om de aanval. Verdedigend was het bij vlagen niet goed, net als vorige week tegen Donar. Communicatie is belangrijk en daar valt nog een hoop winst te behalen voor de Leidse ploeg. Desalniettemin werd er sterk aangevallen en zaten er flitsende momenten bij. Het eerste kwart werd dan ook met een kleine voorsprong afgesloten: 17-22 voor de Leidenaren.

Het tweede kwart werd er een tandje bijgeschakeld door de Leidse ploeg; met name de verdediging werd aangeschroefd. Hierdoor kon Zorg en Zekerheid Leiden langzaam weglopen van BAL. Er werden veel steals gepakt, waardoor er snelle breaks gelopen konden worden. BAL wist zich geen raad met het snelle spel en de sterke verdediging van de Leidse formatie. Dit was ook terug te zien in de score van het tweede kwart, slechts 6 punten wist BAL te maken. Via een kwartstand van 6-18 kwam de ruststand op 23-40 in het voordeel van de Leidenaren.

“In de rust heb ik iedereen een compliment gegeven voor het harde werken in de verdediging en het zo goed mogelijk uitvoeren van onze aanvallen”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “ Ik wilde iedereen duidelijk maken dat het derde kwart wederom een belangrijk kwart zou worden. BAL zou er alles aan willen doen om terug in de game te komen. Daar gingen wij niet aan meewerken. Gelijk doorzetten en de spirit breken bij de tegenstander was de boodschap. Dezelfde intensiteit in de verdediging en de aanval gaat dan vanzelf lopen.”

Het derde kwart kwam BAL sterk uit de startblokken. Gelukkig was Zorg en Zekerheid Leiden bij de les. Wanneer BAL scoorde, wist de Leidse ploeg direct te antwoorden met een tegenscore. Verdedigend was het dit kwart iets minder goed georganiseerd. Dit in combinatie met het feit dat BAL individueel een aantal uitstekende spelers heeft rondlopen, zorgde ervoor dat BAL de basket vaker wist te vinden. Desondanks wist Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong uit te breiden. Dit kwart werd wederom gewonnen door de Leidenaren met 25-17, waardoor de tussenstand na drie kwarten 40-65 was in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden U18.

Het vierde kwart werd er, net als in het tweede kwart, scherp en uitstekend verdedigd. Wederom waren het veel steals die voor mooie breaks zorgden. BAL had wederom de grootste moeite om de basket te vinden en als ze dichtbij waren, ging er een hoop mis. Dat was voor de Leidenaren het seintje om de wedstrijd op slot te gooien. Dit kwart werd gewonnen met 6-18, waardoor er een verrassende einduitslag op het scorebord stond: 46-83.

Vanzelfsprekend was coach Engelhart zeer te spreken over dit uitstekende resultaat: “Wat ben ik enorm trots op dit team als het gaat om inzet en de bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan! Het is een genot om deze ploeg te coachen, omdat iedereen leergierig is en keihard wil werken, elke week weer. De ploeg is in balans als het gaat om posities: iedereen kan op elke positie spelen en dat maakt dat het team sterk is. We zijn pas onderweg, maar het belooft een bijzonder seizoen te worden.”

Topscorers: Tijmen 28, Jeffrey 22, Big Mees 12.