78-62

Datum: zaterdag 15 september 2018 · 17:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 pakt eerste twee punten

Zorg en Zekerheid Leiden U18 is de competitie goed begonnen. Donar werd in tegenstelling tot vorig seizoen nu wel verslagen. In het Houtkwartier werden de Groningers afgelopen zaterdag na een ruststand van 43-38 met 78-62 verslagen.

Dit jaar ziet de selectie van U18-1 er een stuk anders uit dan het afgelopen seizoen. Met uitzondering van drie spelers van afgelopen seizoen (Tijmen, Nezar en Jeffrey) is het team compleet vernieuwd. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe jongens bijgekomen van buiten de club, namelijk Kevin Jonathan (CobraNova) een enorm talent en Mees van ‘t Hoff (Hoppers Hoorn), hij speelt nog maar een jaar basketbal en heeft enorm veel potentie om een goede speler te worden. Ook zijn Niels en Joël toegevoegd aan de selectie. Deze twee jongens komen uit U18-2 van vorig seizoen. Mees Schollaardt, Lucas Smit, Alex Green en Isai Sow zijn overgekomen uit de selectie U16-1 van afgelopen seizoen. Het team is helemaal compleet gemaakt door de nieuwe assistent-coach Alpha Sow. Uiteraard is Monique Beelen, net als vorig jaar, teammanager en ook William de Haas is wederom scout van dit team.

“Het heeft lang geduurd om de selectie compleet te krijgen, maar na alle wedstrijden in de voorbereiding en het succes van de twee toernooien vorig weekend heb ik er alle vertrouwen in dat we ook dit jaar weer een sterke selectie hebben”, stelt coach Edwin Engelhart. “De kracht van dit team is dat iedereen voor elkaar werkt! Iedereen geeft 100% energie en men is scherp en gefocust en wil voor elkaar werken. Dit zijn ingrediënten voor een winnaarsmentaliteit.”

Afgelopen zaterdag was de eerste competitiewedstrijd thuis in het Houtkwartier tegen het altijd lastige Donar. Vorig jaar had U18 ook een enorm goede voorbereiding, maar bleek de eerste competitiewedstrijd toch te lastig tegen het ook toen sterke Donar. Met dit in het achterhoofd wilde Zorg en Zekerheid Leiden sterk beginnen. Alpha kon er wegens werkverplichtingen deze wedstrijd helaas niet bij zijn.

De start van het eerste kwart was redelijk goed in aanvallend opzicht. U18 begon scherp en werkte hard. Een aantal snelle aanvallen zorgden ervoor dat de Leidse ploeg vrij snel een kleine voorsprong nam. Verdedigend zat het iets minder goed in elkaar. De one-on-one verdediging is iets waar de spelers als team nog beter op moeten gaan trainen. Donar, dat twee geblesseerde spelers aan de kant had zitten, was niet van plan de wedstrijd zomaar uit handen te geven. Mede door Kjeld Zuidema, die een sterke wedstrijd speelde, bleven de Groningers stug bij. Het eerste kwart werd dan ook afgesloten met een voorsprong van maar twee punten 27-25.

In het tweede kwart werd er aan beide kanten beter verdedigd. Het was een stuk lastiger om door te komen, waardoor het tweede kwart wederom met een klein verschil werd gewonnen. Een kwartstand van 16-13 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden leverde een ruststand van 43-38 op.

“In de rust heb ik aangegeven dat we deze wedstrijd gaan winnen als we de verdediging aanschroeven”, legt Engelhart uit. “Aanvallend zag het er in grote lijnen verzorgd uit. Dezelfde energie vasthouden en de eerste twee punten tegen een lastige tegenstander zijn een feit. Degene die hard uit de startblokken komt in het derde kwart, die wint de game was mijn voorspelling.”

Het derde kwart werd er gehoor gegeven aan de oproep van Engelhart. Iedereen zette een tandje erbij in de verdediging, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden een aantal snelle breaks liep en zo het verschil langzaam konden uitbreiden. Tijmen, Kevin en big Mees (zoals de nieuwe lange center genoemd wordt) namen het team op sleeptouw. Big Mees schoot twee belangrijke driepunters raak, waardoor de voorsprong langzaam groter en groter werd. Ook werd er door het team uitstekend vanaf de vrije worplijn geschoten, namelijk 93% oftewel 13 uit 14 raak. Hierdoor werd het derde kwart afgesloten met een ruime voorsprong: 22-11 in Leids voordeel en een 65-49 tussenstand.

Het vierde kwart werd dezelfde energie aangehouden waardoor U18 uiteindelijk de voorspong kon behouden. Beide teams werkten hard. Het vierde kwart werd dan ook gelijk afgesloten met een stand van 13-13, waardoor de eindstand 78-62 werd. Hiermee waren de eerste twee punten een feit.

“Ik ben enorm blij dat we sterk zijn gestart”, gaf Engelhart na afloop te kennen. “Dit biedt enorm veel perspectief voor het seizoen. Uiteraard is de competitie net begonnen, maar Zorg en Zekerheid Leiden is er klaar voor. Volgende week wacht Basketball Academie Limburg op ons in Weert. Ook dit zal een lastige partij worden, maar met hard werken heb ik er vertrouwen in dat we daar twee punten kunnen pakken.”