83-79

Datum: woensdag 26 september 2018 · 20:00

ZZ Leiden haalt zijn gram

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg afgelopen zondag een ongenadig pak op de broek van New Heroes Den Bosch. Dit keer stond er een compleet andere Leidse ploeg binnen de lijnen. Niet qua spelers, maar wel qua mentaliteit. Via een ruststand van 45-40 werd het 83-79 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

De ruime nederlaag in Den Bosch behoort tot de groeipijnen die bij het kneden van een nagenoeg nieuw team horen. Niettemin heeft Rolf Franke afgelopen zondag tot diep in de nacht de video van de game bekeken. Tijdens de training op maandag werden bepaalde facetten doorgenomen en ook uitgevoerd door de ploeg. Een daarvan was iets hogere positie van de high post om voor meer spacing te zorgen.

Clayton Vette was een van de exponenten die dat goed in zijn hoofd had geprent en het woensdagavond ook prima uitvoerde. De Amerikaan, die wat moeizaam aan het seizoen begon, schoot met scherp. Drie keer was hij succesvol van downtown en inside vielen al zijn zes schoten op weg naar 25 punten (16 in de eerste helft).

Vette speelt altijd lekker wanneer de Leidse ploeg New Heroes op bezoek krijgt. Vorig seizoen tekende de Leidse ‘Bill Walton’ in het bizarre bekerduel voor 31 punten. Zijn 10 punten in het eerste kwart alsmede twee dunks van Darius Thompson zorgden ervoor dat de beter startende Bossche formatie aan het eind van het eerste kwart toch op een 27-24 achterstand was gezet.

Zorg en Zekerheid Leiden trok die lijn aanvankelijk door. Na scores van Vette, Marijn Ververs en een dunk van Worthy de Jong was er sprake van een 11-0 run die al in het eerste kwart was ingezet: 33-24 na drie minuten spelen. De Leidse spelers werden wel getrakteerd op een flink aantal persoonlijke fouten. Het is dat New Heroes wat vrije worpen liet liggen, waardoor de Leidse formatie op voorsprong bleef. In de laatste minuten voor de pauze wist Thompson de scores van Keshun Sherrill met gelijke munt terug te betalen, met als gevolg een 45-40 ruststand.

Na de pauze vielen de eerste scores voor Kenneth Simms, die voor de pauze geen schot had genomen en meer als passende low post werd gebruikt. Zijn tweede score na drie minuten zette Zorg en Zekerheid Leiden op 51-45. Na een driepunter van Vette en opnieuw een dunk van Thompson (vanavond goed voor vier dunks) nam Ivica Skelin bij een stand van 56-47 een time-out. Worthy de Jong pakte na die minuut rust echter een steal en bracht met een achterwaartse dunk het publiek op de banken. Met nog een kleine drie minuten te gaan, bracht Simms Vette in stelling onder het bord voor 60-52. Na een onsportieve fout van Mohamed Kherrazi sloop er even wat onrust in de ploeg van Rolf Franke, die er overigens geen moeite mee had om Troy Koehler ook even binnen de lijnen te brengen. Via een 14-4 run sloot New Heroes het derde kwart alsnog met een 64-66 voorsprong af.

Devon van Oostrum opende het vierde kwart voor de Bossche formatie, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zien uit het goede hout gesneden te zijn. Kherrazi schoot een jumper van buiten de bucket uit, waarna Thompson doorkwam met een dunk en een lay-up na een steal van Worthy de Jong, die bij die actie wel een tand kwijtraakte en even naar de kleedkamer verdween. Een driepunter van Thompson bracht de Leidse ploeg op 73-71, maar New Heroes kwam sterk terug. Payton Henson scoorde vijf punten op rij, waardoor New Heroes anderhalve minuut voor tijd op 78-79 kwam.

Opnieuw was daar een jumpertje van buiten de bucket van Kherrazi, die vervolgens de toegekende bonus vrije worp ook nog verzilverde: 81-79 en time-out New Heroes. Na een misser van Sherrill toonde Thompson zijn klasse. De Amerikaan pakte onder druk de rebound en lanceerde vervolgens met een pass over het hele veld Vette voor een lay-up. Deze fantastische actie van Thompson gooide de wedstrijd nagenoeg in het slot. Dat gebeurde op zeker toen De Jong zijn achtste steal pakte en Zorg en Zekerheid Leiden genoeg tijd van de klok afsnoepte, om met 83-79 te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot van binnen de driepuntslijn 74,4%. Daarnaast deelde de ploeg 27 assists uit en werd New Heroes gedwongen tot 32 turnovers. Een punt van aandacht is wel de verdedigende rebound, want de Bosschenaren pakten meer aanvallende rebounds dan Zorg en Zekerheid Leiden verdedigende. Dat de Leidse ploeg niet zo veel aanvallende rebounds pakte, is natuurlijk niet verwonderlijk als je zo’n hoog schotpercentage noteert.
Thompson eindigde met 28 punten, maar Kherrazi droeg zijn steentje bij met 15 punten tegen 86%. De Jong zat niet in de dubbele cijfers, maar wel angstvallig dicht in de buurt van een triple double met 9 punten, 9 assists en 8 steals.