97-60

Datum: zondag 23 september 2018 · 16:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Pak slaag voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden kwam er tijdens de tweede wedstrijd binnen twintig uur niet aan te pas. Na tien minuten had New Heroes Den Bosch al een 28-8 voorsprong genomen. In het tweede kwart wist de Leidse ploeg nog wat terug te doen, maar na de pauze was het snel over en uit: 97-60. Komende woensdag ontmoeten beide ploegen elkaar weer.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het opnieuw zonder Maurice Watson Jr. stellen. Er zit nog steeds vocht in zijn knie. Hij bleef aan de kant, maar zo zijn er meer spelers die verre van okselfris aan de wedstrijd begonnen. Darius Thompson heeft last van zijn enkel, terwijl Mohamed Kherrazi nog wat vermoeid is van de trip Almere-Trento-Vilnius-Amsterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden begon de voorbereiding goed, met sterke wedstrijden in België en Italië. Ook het spel in de verloren thuiswedstrijd tegen Kangoeroes Basket Mechelen zag er op zich goed uit. Tegen Feyenoord Basketball Rotterdam was het allemaal wat minder, al werd er dan nog wel gewonnen. Vanmiddag zakte de Leidse ploeg voor het eerst door het ijs. Het zijn bekende verschijnselen in een voorbereidingsperiode van een behoorlijk vernieuwde ploeg. In elk geval staat Zorg en Zekerheid Leiden weer met beide beentjes op aarde.

Dat de vorm er niet was, bleek al snel. Ballen van redelijk dichtbij werden vaak gemist, niet alleen in het begin van de wedstrijd. Over de hele wedstrijd werkte Zorg en Zekerheid Leiden tegen een percentage van 30,5% af. De passing was minder scherp dan gebruikelijk. Kortom, het was een wedstrijd om van te leren en vooral snel te vergeten, zeker ook voor de fans die de reis naar Den Bosch hadden ondernomen.

Na amper twee minuten spelen moest Rolf Franke bij een stand van 7-0 al een time-out nemen. Dat leidde wel tot de eerste Leidse score, een middenafstand schot van Mohamed Kherrazi. Vier minuten later, bij een stand van 19-2, kwam Worthy de Jong met een driepunter door. Doordat hij dit herhaalde, eindigde het eerste kwart bij 28-8.

In het tweede bedrijf paste Zorg en Zekerheid Leiden wat wisselende verdedigingsvormen toe. Na vier minuten was het 35-15 en op dat moment begon de Leidse ploeg toch wat beter te spelen. De Jong en Sergio de Randamie kwamen door van buiten de driepuntscirkel, waarna Kasper Averink ook even vijf punten scoorde (lay-up en driepunter). Met nog drie minuten tot de rust was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot elf punten: 37-26. Voor de rust was de marge echter weer opgelopen tot 15 punten: 45-30.

Na de pauze bleef het verschil nog een minuut of vier hangen rond de vijftien punten, maar gaandeweg moest Zorg en Zekerheid Leiden veel terrein prijsgeven. De vermoeidheid was duidelijk zichtbaar. Zo schoot Thompson 3 uit 15 en 6 uit 11 van de vrije worplijn. Kherrazi ging al snel naar de bank en keerde niet meer terug in het veld. New Heroes wist hier wel raad mee en sloot het derde kwart af met een 71-43 voorsprong.

Het gat was na één minuut in het vierde kwart al tot boven de dertig punten gegroeid, doordat New Heroes met twee driepunters opende. De Bosschenaren schoten overigens wel met scherp: 65% bij de tweepunters en 48% bij de driepunters. Twee minuten voor tijd schoot Kenneth Simms uit zijn vel. Hij was ongelukkig tegen een paar fouten opgelopen en kreeg in aanvallend opzicht weinig mee. Na een technische fout volgde ook nog een directe diskwalificerende fout. Wat de consequenties hiervan zijn – en of die er zijn-, is op dit moment nog niet duidelijk. De Leidse lijdensweg eindigde uiteindelijk bij 97-60.