70-57

Datum: zaterdag 22 september 2018 · 19:00

Eerste thuisoverwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond de eerste overwinning in eigen huis geboekt. De Leidse ploeg versloeg Feyenoord Basketball Rotterdam met 70-57. Richard den Os wist dus niet te winnen tegen zijn oude werkgever.

Niet alle oefenwedstrijden kunnen hetzelfde spektakel brengen als bijvoorbeeld de duels van Zorg en Zekerheid Leiden in België, Italië en eerder deze week tegen Kangoeroes Basket Mechelen. De Leidse ploeg speelde in een wat lager tempo en gaf Feyenoord Basketball Rotterdam af en toe te veel ruimte , waardoor het verschil niet snel opliep.

Mogelijk had de stroeve start te maken met de absentie van Maurice Watson Jr. De rappe Amerikaanse spelverdeler heeft last van vocht in zijn knie en bleef derhalve aan de kant. Dit keer opende Zorg en Zekerheid Leiden met de drie resterende Amerikanen (Darius Thompson, Clayton Vette en Kenneth Simms) en de Nederlandse internationals Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi.

Het was een rare gewaarwording om na drie minuten een 0-8 stand op het scorebord te zien. De ploeg van Richard den Os schoot met scherp, waar de Leidenaren de basket maar niet wisten te vinden. Met een lay-up brak Worthy de Jong vervolgens de ban. Dit was de aanzet voor een 8-0 run van de thuisploeg. Mohamed Kherrazi nam de helft van de Leidse punten in het eerste kwart, dat eindigde bij 12-11, voor zijn rekening.

In het tweede kwart viel er meer te beleven. Na een block en een assist van Worthy de Jong kon Darius Thompson vrij richting de basket gaan voor een dunk. Niet veel later knalde Marijn Ververs een van zijn drie driepunters door de ring. In een break bood diezelfde Ververs de jonge Troy Koehler de gelegenheid om een score aan te laten tekenen. Niettemin bleven beide ploegen elkaar dicht op de hielen zitten. Zorg en Zekerheid Leiden ging uiteindelijk rusten met een 31-30 voorsprong.

Ook het derde kwart bracht enkele Leidse highlights, maar Feyenoord Basketball Rotterdam wilde niet van wijken weten. Na een block van Kenneth Simms kon Darius Thompson zijn tweede dunk plaatsen. Mohamed Kherrazi pakte twee aanvallende rebounds op rij om vervolgens zelf te scoren. Worthy de Jong pakte in dit kwart in de laatste twee minuten nog even zes vrije worpen mee. Mede daardoor sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een voordelige marge van vijf punten: 50-45.

Mohamed Kherrazi opende het vierde kwart met een score, waardoor hij al verzekerd was van een double double. Nog geen minuut later blockte Worthy de Jong een schotpoging van Justin Gordon. Mohamed Kherrazi pakte de bal en gooide een lange pass naar de doorgelopen Worthy de Jong die vervolgens soepel kon dunken. Na zes minuten sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een definitief gat. Marijn Ververs was voor de derde keer succesvol van downtown, waarna Darius Thompson (ook een double double) zich dunkend nog een keer mocht uitleven. Clayton Vette, die tot aan het vierde kwart geen enkel schot door de ring zag gaan, tekende nog gauw even voor acht punten. Kenneth Simms bepaalde de eindstand uiteindelijk op 70-57. Op naar de zondagmiddag wedstrijd in Den Bosch.