81-82

Datum: zaterdag 29 september 2018 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden verliest laatste oefenduel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de oefencampagne afgesloten met een verliespartij. Limburg United nam revanche voor de nipte nederlaag in de eerste oefenwedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden. Via een ruststand van 41-39 werd het uiteindelijk 81-82 voor de Belgen. Voor de Leidse fans was het verheugend om Maurice Watson Jr. te zien spelen.

Maurice Watson Jr. was dit keer van de partij in de Vijf Meihal. De rappe Amerikaan startte niet, maar maakte in de minuten die hij mocht krijgen een goede indruk. Snel, goede ballhandling en een uitstekend overzicht. Daarnaast toonde de kleine spelverdeler ook geen enkele angst bij drives richting de ring.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de laatste oefenwedstrijd met het vijftal Darius Thompson, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Clayton Vette en Kenneth Simms. Via Thompson en Simms kwam de Leidse ploeg na een kleine drie minuten met 6-3 voor te staan, maar daarna gingen de Belgen, die overigens met zes Amerikanen en de jonge Nederlander Nathan Kuta speelden, los van achter de driepuntslijn. Simms scoorde nog wel een keer uit de aanvalsrebound, dat neemt niet weg dat het na vijf minuten wel 8-16 stond. Kherrazi dunkte vervolgens nadat hij door Thompson helemaal was vrijgespeeld. Limburg United liep even iets verder uit: 10-18.

Vijf punten op rij van Thompson bracht de Leidse ploeg weer wat dichterbij. Via Watson werd het 17-20. Limburg United counterde weer met een driepunter. Watson dribbelde vervolgens de tijd uit om vliegensvlug naar binnen te gaan. Hij benutte zijn twee vrije worpen, waardoor het na tien minuten 19-23 stond.

In het tweede bedrijf had Zorg en Zekerheid Leiden lange tijd de overhand. Watson bediende Vette op maat, die vervolgens snoeihard over een van de Belgische Amerikanen heen dunkte. Na vier minuten kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong en vluchtte Limburg United in een time-out. Via back-to-back driepunters van De Jong en Vette werd het 36-28, de maximale Leidse voorsprong. Die laatste driepunter werd door de fietsende Watson begeleid met de tekst: ‘hit it big boy’. De laatste twee minuten viel de Leidse ploeg wel wat terug. Limburg United ging meer naar het bord en dat leverde veel vrije worpen op. Met nog vier seconden te gaan, was het 38-39 en nam Rolf Franke een time-out. De bal kwam via een pass van De Jong bij Thompson. De Amerikaan schoot vervolgens van net over de middenlijn een driepunter door het netje: 41-39.

Na de pauze lieten de Belgen zien dat ze niet opnieuw van Zorg en Zekerheid Leiden wilden verliezen. Via 53-53 werd het 56-65. De Leidse ploeg zocht te weinig inside naar de scores en alleen een driepunter van Marijn Ververs leverde een score op. Toch verkleinde Zorg en Zekerheid Leiden via een driepunter van Thompson en een score van Watson met nog één seconde te gaan in het derde kwart de achterstand terug tot 61-67.

In het vierde kwart werd het toch weer een echte wedstrijd, waarbij het Leidse publiek zich ook duidelijk liet horen. Via een and-1 van Kherrazi en driepunters van De Jong en Vette was het na vier minuten spelen 70-74. Zorg en Zekerheid Leiden speelde af en toe zone en daar hadden de Belgen het lastig mee. Twee keer op rij werd Limburg United een halt toegeroepen door de 24-seconden klok. De Jong bracht zijn ploeg weer helemaal terug in de wedstrijd door eerst een steal af te ronden met een dunk, om vervolgens een driepunter raak te knallen. Nadat de Belgen weer waren teruggefloten, zette Thompson de Leidse ploeg weer op voorsprong: 77-76.

Bij een stand van 77-77 miste De Jong twee vrije worpen, maar via Thompson en een schotje van Simms werd het met nog één minuut te spelen 81-78 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Time-out Limburg United. De Leidse ploeg verdedigde opnieuw goed, maar het linkshandige hoekje van Khaliq Spicer viel goed. Na een misser van Zorg en Zekerheid Leiden tekende Paul Carter een halve seconde voor tijd voor de winnende treffer: 81-82. Franke nam nog wel een time-out, maar de pass van De Jong richting Thompson werd onderschept.

Echte conclusies kun je niet trekken aan de hand van één oefenwedstrijd. Thompson is een makkelijk scorende speler met 23 punten tegen 67% schot. De Jong trekt niet alles naar zich toe en dat is een pluspunt voor zijn spel. Vette en Simms zorgen voor het fysieke werk onder de borden. Watson kan de turbo erop zetten, maar heeft door het vocht in zijn knie nog niet alle vrijheid. Als Zorg en Zekerheid Leiden de rebound beter gaat controleren (12 aanvallende rebounds tegen is te veel), dan zit er veel muziek in deze ploeg. Hoeveel muziek erin zit, dat zal 3 oktober moeten blijken. Zorg en Zekerheid Leiden speelt dan in Kapfenberg de eerste wedstrijd voor de FIBA Europe Cup.