Datum: zaterdag 8 september 2018 · 20:30
Locatie: Gemeentelijke sporthal Alverberg, Hasselt

ZZ Leiden wint eerste oefenduel

Zorg en Zekerheid Leiden is de oefencampagne goed begonnen. Ondanks het niet meespelen van Clayton Vette en de vooraf afgesproken beperkte speeltijd voor Maurice Watson wist de Leidse ploeg in Hasselt Limburg United te verslaan. Darius Thompson (30 punten) produceerde vlak voor het eindsignaal de winnende driepunter.

In de warming-up kreeg Clayton Vette last van kramp. Uit voorzorg werd de Amerikaan aan de kant gehouden. Na het eerste kwart had Limburg United een 22-18 voorsprong genomen. Het gaatje werd in de eerste vijf minuten al gemaakt. Limburg United liep door naar een 12-8 voorsprong. Daarna hielden beide partijen elkaar in de daaropvolgende vijf minuten in evenwicht.

In de tweede periode sloop Zorg en Zekerheid Leiden langzaam dichterbij. Na vijf minuten spelen was er al één puntje afgeknabbeld van de achterstand: 29-26. Ook in de laatste vijf minuten tot de rust liep de Leidse ploeg wederom een puntje in. Bij rust was het derhalve 40-38.

Maurice Watson Junior trainde gisteren niet mee, omdat hij wat vocht in zijn knie had. Met de medische staf was afgesproken dat hij een minuut of zeven zou spelen om te kijken hoe zijn knie het zou houden. Nadat hij na vijf minuten in het eerste kwart was gewisseld, bleef hij de rest van de wedstrijd aan de kant.

Darius Thompson toonde aan dat hij een aanwinst is voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Amerikaan had halverwege al 11 punten, 5 rebounds en 3 steals achter zijn naam staan. Kenneth Simms had een ongelukkige start, maar herstelde zich knap door in het tweede bedrijf 6 punten aan te tekenen.

Waar Limburg United in de eerste helft een schotpercentage van 50 liet noteren, daar kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet verder dan 37,8%. De agressiviteit van de Leidse ploeg uitte zich in het aantal vrije worpen (8 uit 10, terwijl Limburg United pas op 2 uit 3 stond) en het aantal turnovers. Zorg en Zekerheid Leiden raakte het leder zes keer kwijt, de Belgen gooiden al tien ballen weg.

De Belgische formatie kende na de pauze een betere start dan Zorg en Zekerheid Leiden. De Belgen namen een voorsprong van 15 punten, maar Zorg en Zekerheid Leiden kwam terug. Door een driepunter van Thompson in de buzzer werd de schade beperkt tot vijf punten: 67-62. Sergio de Randamie deed in dit kwart met acht punten ook een aardige duit in het zakje.

In de eerste fase van het vierde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Thompson helemaal terug in de wedstrijd. Met nog 4’48 op de klok kwam Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong: 71-72. Zorg en Zekerheid Leiden liep zelfs door naar 76-78. Een onnodige fout van De Randamie op een driepunter gaf de Belgen kans om dichterbij te komen. Thompson benutte met nog 15 seconden te gaan slechts een vrije worp, waarop Limburg United de gelijkmaker produceerde.

Menigeen dacht al aan een verlenging, maar niet Thompson. Ondanks veel druk knalde de Amerikaan met nog 2.2 seconden te gaan de winnende driepunter door het netje: 81-84.

Opvallende cijfers bij de Leidse ploeg: 21 punten gescoord na een Belgische turnover en 12 second chance points, waar de Belgen geen één keer wisten te scoren. Maar zij hadden dan ook slechts vijf aanvallende rebounds. Verder 11 keer balverlies voor Zorg en Zekerheid Leiden. Limburg United kwam tot 17 turnovers.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Thompson 30 (8 rebounds, 4 steals, 4 assists), Sergio de Randamie 16, Worthy de Jong 13 (6 rebounds, 5 steals, 7 assists), Mohamed Kherrazi 11 (6 rebounds), Kenneth Simms 8 (7 rebounds), Marijn Ververs 4, Maurice Watson 2 en Troy Koehler 0.