66-73

Datum: dinsdag 29 mei 2018 · 19:30

ZZ Leiden buigt het hoofd

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de finaleserie te verlengen. Donar sloeg voor rust hard toe. Na de pauze, die inging bij 24-44, speelde de Leidse ploeg een stuk agressiever. Zorg en Zekerheid Leiden kwam terug tot zes punten, maar daar bleef het bij. Donar vierde feest na de 66-73 overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden kan terugzien op een goed seizoen met twee finaleplaatsen.

In de geschiedenis van het Nederlandse basketbal was het maar één keer eerder voorgekomen dat een ploeg in de finale van de play-offs een 3-0 achterstand te boven kwam en vervolgens met 4-3 wist te winnen. Dat bood weinig aanknopingspunten voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de drie eerdere duels in de finale waren het tweede en derde duel wel echte wedstrijden geweest, wat van de eerste wedstrijd niet gezegd kon worden.

Het vierde duel leek aanvankelijk ook die kant op te gaan. Donar opende met drie uit drie driepunters, waar alleen Sergio de Randamie een drietje tegenover wist te zetten. Na vier minuten spelen stond het al 3-11 en kon Zorg en Zekerheid Leiden in de achtervolging. Clayton Vette scoorde onder het bord en een aanval later stelde De Randamie met een listig passje Mohamed Kherrazi in staat om 7-13 op het bord te zetten. Vette bleef actief in de bucket en zou de wedstrijd afsluiten als topscorer met 20 punten. Een driepunter van Floris Versteeg betekende 12-20, maar het eerste kwart werd uiteindelijk met een stand van 13-22 afgesloten.

Carrington Love opende het tweede kwart met een driepunter voor 16-24, maar daarna volgde een 0-17 run van een op dat moment erg sterk spelend Donar. Zeven minuten lang wist Zorg en Zekerheid Leiden niet te scoren. Vette brak uiteindelijk de ban. Donar tilde de marge nog even naar 26 punten, maar de Leidse ploeg sloot het tweede kwart met een 6-0 run af. Kherrazi dunkte nadat hij een steal had gepakt. Worthy de Jong benutte zijn tweede vrije worp. Bij het innemen van de bal door Arvin Slagter raakte De Jong de bal die vervolgens werd opgepakt door Love. Met een driepunter schoot de kleine Amerikaan de ruststand van 24-44 op de borden.

Na de pauze tapte Zorg en Zekerheid Leiden uit een spreekwoordelijk ander vaatje. Er werd een stuk agressiever gespeeld, wat zich dan ook vertaalde in een aantal aanvallende rebounds. Bovendien werd de bal in de aanval beter gedeeld. Vette tekende twee keer binnen een minuut voor een score uit een aanvallende rebound, waarop Donar-coach Erik Braal een time-out nam. Ondanks scores van de MVP van de play-offs, Brandyn Curry, had Zorg en Zekerheid Leiden de smaak te pakken. In een schitterende ambiance, waar twee supporterslegioenen hun eigen club aanmoedigden, sloop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Scores van De Randamie en Vette brachten het verschil terug naar dertien punten: 36-49.

De werklust van Zorg en Zekerheid Leiden was prima. Dit uitte zich in een aanvallende rebound van Jessey Voorn na een eigen misser van de vrije worplijn. Voorn lokte een fout uit en was nu wel trefzeker van de lijn: 41-53. Wat vrije worpen betreft deed Zorg en Zekerheid Leiden zichzelf wel te kort. De ploeg miste 14 van de 29 vrije worpen en dat kan heel duur zijn als je maar met weinig punten verschil verliest.

Na een score van Curry pakte Zorg en Zekerheid Leiden uit met een 8-0 run, waardoor de achterstand één minuut voor het einde van het derde kwart nog maar zes punten bedroeg: 49-55. De laatste vier punten van dit kwart waren echter voor Donar, zodat de Leidse ploeg de achterstand bij rust had gehalveerd: 49-59.

Donar opende het laatste kwart met back-to-back driepunters (49-65), maar Zorg en Zekerheid Leiden gaf niet op. Er werd een zonepress neergezet en een zoneverdediging. Love en Vette pakten uit met rake driepunters, De Jong deed met vier punten ook nog een duit in het zakje, zodat het met nog zes minuten te gaan 59-67 was. Donar was er nog niet, maar de opgedane ervaring in de FIBA Europe Cup verhinderde dat Zorg en Zekerheid Leiden alsnog zou gaan winnen. Vette bracht met vrije worpen Zorg en Zekerheid Leiden nog terug tot 64-71, maar Cunningham verzaakte niet vanaf de lijn. Kherrazi zette uiteindelijk de 66-73 eindstand op de borden.

Voor rust had Zorg en Zekerheid Leiden het erg moeilijk, had coach Paul Vervaeck ook gezien. “We kwamen weer met een geweldige mentaliteit uit de kleedkamer. We zijn agressiever gaan verdedigen en hebben het Donar nog moeilijk gemaakt. Door de agressieve manier van spelen dwingen we heel veel vrije worpen af. Spijtig genoeg scoren we daar maar 55% en verliezen met zeven. Ik kan alleen maar fier zijn op mijn groep dat wij de laatste drie wedstrijden meer kwarten hebben gewonnen dan Groningen. De mentale weerbaarheid van deze groep, dat maak je als coach niet vaak mee!”

De Top Plays van Game 4 zijn hier en hieronder te zien.

De twee hoofdcoaches van deze finale, Vervaeck en Braal, namen uitgebreid de tijd om terug te blikken. Hun interview staat hier en hieronder.

De samenvatting is hier en hieronder te bekijken.