80-69

Datum: zaterdag 26 mei 2018 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden kan niet stunten

Zorg en Zekerheid Leiden is er in Groningen niet in geslaagd om de spanning in de serie terug te brengen. De Leidse ploeg kwam aan het einde nog terug tot vijf punten (69-64), maar kon Donar verder niet meer bedreigen. Met 80-69 pakte Donar de derde opeenvolgende zege in de serie.

Zorg en Zekerheid Leiden kende in Groningen geen beste start. Via scores van Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi hield de Leidse ploeg twee minuten gelijke tred met Donar. Daarna volgde een 11-0 run van de Groningers. Meteen werd duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden problemen in de rebound zou krijgen. Voor rust pakte Donar maar liefst elf aanvallende rebounds om daar acht punten uit te maken. Coach Paul Vervaeck hamerde er in time-outs en de rust dan ook op dat dit beter verzorgd moest gaan worden. Na de pauze pakte Donar overigens nog maar zes aanvallende rebounds.

Bij de stand 15-4, na iets meer dan vier minuten gespeeld te hebben, nam Vervaeck een time-out. Met succes, want uit die minuut volgden scores van Clayton Vette en Carrington Love. Nadat De Jong en Alexandru Olah ook nog eens na elkaar scoorden, was het met nog 23 seconden te gaan 17-12. Zorg en Zekerheid Leiden leek weer in de wedstrijd terug te keren. Arvin Slagter schoot acht seconden voor het einde van het eerste kwart nog een driepunter raak voor 20-12.

Nadat Teddy Gipson uit een aanvallende rebound de score in het tweede kwart had geopend, kwam Floris Versteeg door met back-to-back driepunters: 22-18. In de daaropvolgende vier minuten kwamen beide ploegen niet tot scoren. Jason Dourisseau brak de ban voor Donar. Love kreeg de kans om dat namens Zorg en Zekerheid Leiden vanaf de vrije worplijn te doen, maar opnieuw miste de Amerikaan beide vrije worpen. Love zorgde na bijna zes minuten dan wel voor de volgende Leidse score: 27-20. Back-to-back driepunters van Jessey Voorn brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer terug tot op vier punten (30-26), maar weer was het Slagter die het kwart afsloot met een driepunter. De ruststand luidde derhalve 33-26.

Donar opende het derde kwart met een 8-0 run: 41-26. De time-out van Vervaeck na drie minuten spelen was dan ook logisch. In amper drie minuten tijd knalde de Leidse ploeg vier driepunters raak (De Jong, Vette en twee keer Love). Daardoor was de marge weer tot onder de tien punten gekomen: 49-40. Ook dit kwart werd echter afgesloten met een Groningse driepunter. De dader was Evan Bruinsma, die voor 57-44 tekende.

Olah opende het vierde kwart na een leep passje van Voorn, maar daarna bracht Donar de stand op 61-46. Ook al zijn de meeste spelers van Zorg en Zekerheid Leiden doodmoe als gevolg van de zware series tegen Aris Leeuwarden en Landstede Basketbal, opgeven komt niet in het woordenboek voor. Vier punten van De Jong en twee punten van Love zorgden voor een 6-0 runnetje naar 61-52. Donar hiel de Leidse ploeg echter op afstand, totdat de twee minuten van Voorn aanbraken: driepunter, four-point-play en een jumpertje verkleinden de marge op iets minder dan vier minuten voor het einde naar acht punten. Toen Love er vervolgens ook nog een driepunter in knalde voor 69-64, moest Erik Braal zijn toevlucht nemen tot een time-out.

Zorg en Zekerheid Leiden koos ervoor om fouten te maken, maar Donar strafte dat genadeloos af. Aan de andere kant van het veld werd vooral de driepunter gezocht. Over de hele wedstrijd genomen namen de Leidse spelers 38 driepuntschoten tegen 26 tweepuntschoten. In deze laatste fase vielen de driepunters niet, waardoor Donar een minuut voor tijd op 79-64 kwam. De laatste score van de wedstrijd (vier seconden voor tijd) was dan wel een rake driepunter van Love, die de eindstand op 80-69 bepaalde.

“We moeten meer doen dan alleen basketten tegen een goed gestructureerde ploeg als Donar”, stelde Vervaeck na afloop. Het euvel lag dit keer niet bij het balverlies, want tien turnovers is acceptbel. De zeventien aanvallende rebounds deden dit keer juist pijn, want op het gebied van second chance points was het 21-10 en laat dat verschil van elf nou precies de marge aan het eind van de wedstrijd zijn.

Vervaeck roemde wel de strijdlust van de ploeg. “Ik ben blij dat de ploeg met deze energie blijft knokken tot de laatste seconde. Wel zijn we drie keer in slaap gevallen, want we kregen drie backdoors tegen en dat mag niet.” Dat sommige spelers er doorheen zitten, was bij een aantal goed te zien. “In de halve finale hebben we in alle wedstrijden tot de laatste seconde moeten werken. Dat weegt zwaar.”

Zorg en Zekerheid Leiden staat nu 3-0 achter. “We hebben het mes op de keel. Maar het zou me verbazen als deze groep het hoofd al laat hangen”, stelde Vervaeck, doelend op de wedstrijd van aankomende dinsdag in Leiden.