63-60

Datum: dinsdag 15 mei 2018 · 19:30

ZZ Leiden naar de finale!

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor het eerst sinds 2013 de finale van de play-offs gehaald. Eigenlijk de hele wedstrijd zat het er niet in en leek Landstede Basketbal te gaan winnen. Twee runs (in derde en vierde kwart) brachten een gelijke stand op het bord. De driepunter van Carrington Love, net binnen de tijd, besliste de wedstrijd in Leids voordeel: 63-60.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! De fans van Zorg en Zekerheid Leiden, die weer massaal naar deze halve finale waren gekomen, gingen helemaal uit hun dak na de winnende score van Love. Zijn driepunter, die één tiende van een seconde voor het einde werd losgelaten, leverde Zorg en Zekerheid Leiden niet alleen de eerste voorsprong in de wedstrijd op, maar meteen ook een finaleplaats.

Toon van Helfteren lukte het niet in zijn laatste seizoen. Eddy Casteels zag twee seizoenen op rij Donar op zijn pad tegenkomen en ook Paul Vervaeck slaagde er afgelopen seizoen niet in om Zorg en Zekerheid Leiden een finaleplaats te bezorgen. Landstede Basketbal was destijds in zeven wedstrijden te sterk voor de Leidse ploeg.

Hoe anders verliep de play-off serie tegen Landstede Basketbal dit seizoen. In bijna elke wedstrijd moest de Leidse ploeg van ver komen. Alleen in wedstrijd twee heeft Zorg en Zekerheid Leiden van meet af aan op voorsprong gestaan.
Zorg en Zekerheid Leiden deelde afgelopen zaterdag een mokerslag uit om een achterstand van 20 punten in 12 minuten om te zetten in een winstpartij met vijf punten verschil. Het aantal Zwolse supporters dat de reis naar Leiden had ondernomen, was flink afgenomen ten opzichte van de eerste wedstrijd in de Vijf Meihal. De Leidse supporters lieten zich al voor de wedstrijd op vocaal gebied gelden. Het was weer flink zweten geblazen in de snikhete Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden begon net als afgelopen zaterdag krampachtig aan de wedstrijd, terwijl Landstede Basketbal duidelijk liet zien dat de Zwollenaren de serie nog niet als over beschouwden. Binnen twee minuten hadden de bezoekers onder aanvoering van Sherron Dorsey-Walker al een 3-9 voorsprong genomen. Een driepunter van Worthy de Jong bracht de Leidse ploeg terug tot 10-12, maar daarna profiteerde Landstede Basketbal van de vele Leidse missers en turnovers: 12-19 na tien minuten.

In het tweede kwart was het van hetzelfde laken een pak. In zes minuten tijd wist alleen Alexandru Olah via twee dunks te scoren, waarvan de laatste wel een hele fraaie was. Landstede Basketbal ging wel gewoon door met goed basketballen. Mede dankzij 15 punten van Dorsey-Walker waren de Zwollenaren al weggelopen naar 14-29. Mohamed Kherrazi dunkte nog wel 23-34 op het bord, maar halverwege was de marge weer 15 punten in het nadeel van Zorg en Zekerheid Leiden: 23-38.

Na de rust speelde Zorg en Zekerheid Leiden wat doelgerichter naar de basket, maar vijf minuten lang veranderde er niets aan het verschil, totdat Clayton Vette met een dunk voor 29-42 zorgde. Noah Dahlman antwoordde eerst nog met een inside score, maar daarna ging Zorg en Zekerheid Leiden in een hoger tempo spelen. Love scoorde vijf punten op rij, Vette knalde een driepunter binnen, De Jong tekende voor een score in de paint en vervolgens verzilverde Love een driepunter. In nog geen vier minuten tijd noteerde de Leidse ploeg een 13-0 run voor 42-44. Iedereen geloofde er weer in, de supporters voorop. Het laatste woord was wel voor Landstede Basketbal dat via een driepunter van Jordan Gregory met een 42-47 voorsprong aan het laatste kwart begon.

Aanvankelijk leek Zorg en Zekerheid Leiden niet in staat om de Zwolse formatie te volgen. Na drie minuten spelen had de Leidse ploeg nog niet gescoord en stond er een stand van 42-52 op het bord. Love met een lay-up en De Jong met een schotje brachten het verschil weer terug naar zes punten. Met nog 4’27 te spelen liet Sergio de Randamie zijn enige rake driepunter los voor 51-54, maar Gregory betaalde met gelijke munt terug: 51-57 en nog vier minuten te gaan.

Na een schotklok overtreding was Love met nog 1’47 te spelen succesvol van buiten de cirkel: 55-58. Dorsey-Walker frommelde echter op fraaie wijze een bal door de ring voor 55-60 en nog een dikke minuut te gaan. Dit keer antwoordde De Jong met een driepunter. Diezelfde De Jong zorgde met nog 24 seconden te gaan voor de gelijkmaker. Na een misser van Dorsey-Walker was De Jong binnen een paar seconden aan de andere kant van het veld. De international ging niet voor eigen succes, maar bezorgde bal op maat bij Love die een driepunter losliet. De bal caramboleerde een paar keer op de ring om uiteindelijk door het netje te gaan: 63-60. De Vijf Meihal explodeerde. Zorg en Zekerheid Leiden door naar de finale in een sweep.

“Een beetje bizar”, was het commentaar van Vervaeck over de deze wedstrijd. “Zoiets maak je niet vaak mee. Je knokt tot het einde, je zoekt naar oplossingen en dan trek je die wedstrijd op het einde naar binnen. Dat is natuurlijk schitterend. Ik ben blij voor mijn spelers, die weer met die play-off mentaliteit hebben gespeeld. Niet opgeven. Op een gegeven moment hebben we dan toch het juiste ritme en tempo gevonden waar we een tijdje naar hebben moeten zoeken. Het was een beetje het scenario als de vorige wedstrijd in Zwolle.”