73-78

Datum: zaterdag 12 mei 2018 · 20:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Miraculeuze zege ZZ Leiden

Tegen het einde van het derde kwart genoot Landstede Basketbal een voorsprong van twintig punten (65-45). Bijna alle aanwezigen hadden zich al verzoend met een Zwolse zege. Bijna allemaal, behalve de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden. De rijen werden gesloten en met een 3-22 eindsprint werd alsnog de winst gepakt: 73-78. Zo werd het 3-0 in de serie.

Je hebt soms van die wedstrijden die je nog lang zullen heugen. Wedstrijden waarvan je zegt dat jij erbij was. De derde wedstrijd uit de halve finale van de play-offs, in Zwolle tegen Landstede Basketbal, kun je rustig aan dat rijtje van illustere, bijzondere wedstrijden toevoegen. Nu waren er ook heel veel Leidse supporters aanwezig, die dit dus allemaal hebben mogen aanschouwen.

Na uitlopende NBB-finales en een Leidse confettibom kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. Via vier punten van Mohamed Kherrazi en twee vrije worpen van Worthy de Jong nam de Leidse ploeg een 0-6 voorsprong. In het tweede deel van het eerste kwart nam Landstede Basketbal het heft in handen. Het was duidelijk te zien dat die ploeg speelde om te winnen. Losse ballen, aanvallende rebounds, het ging allemaal de kant van de Zwolse formatie op.

Door een uitermate productieve Alexandru Olah bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog lange tijd in de wedstrijd hangen. Via een driepunter van de Roemeen werd het eerste kwart afgesloten met een 19-14 voorsprong voor Landstede Basketbal. Na drie minuten in het tweede kwart had Olah elf punten op rij gescoord en besloot Herman van den Belt een time-out te nemen bij de stand 24-20.

Van den Belt liep ook nog tegen een technische fout op, maar dat was wel wat Landstede Basketbal nodig had. Langzaam sloop de tegenstander uit Zwolle weg, mede geholpen door een onsportieve fout van Kherrazi en de nodige scores van Franko House. Via 37-27 werd het uiteindelijk rust bij 44-29 in het nadeel van Zorg en Zekerheid Leiden, dat in de reboundduels ook niet thuis gaf.

De start na de pauze was voor Zorg en Zekerheid Leiden niet florissant. Coach Paul Vervaeck stelde na afloop dat Landstede Basketbal zijn team uit zijn spel had gebracht. “We vonden niet de juiste oplossingen, waren ook niet goed in de rebound. Misschien waren we wel over-agressief.” Hoe dan ook, na anderhalve minuut was het verschil opgelopen tot twintig punten (49-29). Back-to-back driepunters van De Jong en Carrington Love leken het tij te keren, maar dat was schijn. Het verschil bleef hangen rond de vijftien punten. Twee minuten voor het einde van het derde kwart was de marge weer opgelopen tot twintig punten: 65-45. Een and-1 en een driepunter van Olah zorgden ervoor dat de schade na drie kwarten beperkt bleef tot 66-51.

Het vierde kwart gaf opeens een heel ander spelbeeld te zien. De Leidse spelers wilden van geen wijken weten. In het laatste kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden veel agressiever spelen. Ook werden er maar liefst acht aanvallende rebounds gepakt. “Een doorn in mijn oog”, zo gaf Van den Belt na afloop te kennen. Met nog 6’41 te gaan leek er nog niets aan de hand te zijn voor Landstede Basketbal. De Zwolse formatie stond immers met 70-56 voor.

Na een gemiste vrije worp van De Jong pakte Sergio de Randamie de rebound, die via wat schijven bij Love kwam voor een driepunter: 70-60 en time-out Landstede Basketbal. Vijf minuten lang bleef de Zwolse formatie op 70 punten staan. Zorg en Zekerheid Leiden wist niet meer wat missen was en als er een keer gemist werd, dan was er nog de aanvallende rebound. Landstede werd ook gedwongen tot acht keer balverlies. Dit alles leidde tot een 0-17 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Waar iedereen eigenlijk al klaar met de wedstrijd was, was het met nog twee minuten te spelen opeens 70-73 voor het onverzettelijke Zorg en Zekerheid Leiden.

House pareerde nog wel met de enige Zwolse score in de laatste zeven minuten (73-73), maar met nog 35 seconden te gaan, knalde De Randamie ijzig kalm een driepunter binnen voor 73-76. Sherron Dorsey-Walker miste vervolgens een driepunter, waarna de Zwolse formatie meteen een fout maakte op De Randamie. De goedlachse Surinamer benutte de eerste vrije worp. De tweede ging mis, maar daar was Clayton Vette voor de aanvallende rebound. Opnieuw werd er een fout gemaakt op De Randamie, met nog zestien seconden te gaan. Kherrazi schreeuwde het uit, Vette stond al te springen van vreugde. De eerste vrije worp ging mis, maar de tweede betekende 73-78 en een 3-0 voorsprong in deze play-off serie.

De spelers gingen langs het meegereisde publiek om hen te bedanken. Ook Vervaeck liep de ronde langs de supporters, iets wat hij zelden doet. “Op een gegeven moment hadden we het momentum en dat hebben we behouden”, stelde Vervaeck. “Door één kwart goed te spelen hebben we gewonnen. We moeten er vier winnen om door te gaan, we hebben er nu drie gewonnen. Dus moeten we zien om er nog één te winnen.” Dat zou dan dinsdagavond in de Vijf Meihal (aanvang 19.30 uur) kunnen gebeuren.