78-74

Datum: donderdag 10 mei 2018 · 19:30

ZZ Leiden komt op 2-0

Vorig seizoen raakte Zorg en Zekerheid Leiden het veroverde thuisvoordeel in wedstrijd 2 weer kwijt. Dit keer startte Zorg en Zekerheid Leiden goed. Na rust bouwde de ploeg zelfs een voorsprong van 15 punten op Die smolt in de slotfase wel snel weg, maar daar was Carrington Love die de big shots weer niet schuwde. Met een 78-74 zege staat Zorg en Zekerheid Leiden nu 2-0 voor.

Paul Vervaeck heeft niets met geschiedenis. De Belgische coach kijkt veel liever vooruit. Toch zal het niemand zijn ontgaan dat Zorg en Zekerheid Leiden vorig seizoen in de halve finale de eerste wedstrijd in Zwolle won en vervolgens in Leiden het thuisvoordeel weer prijs gaf. Landstede Basketbal pakte destijds uit met een 13-31 eerste kwart.

In de goed gevulde Vijf Meihal was Zorg en Zekerheid Leiden dit keer van meet af aan bij de les. Via een jumper van Mohamed Kherrazi en vijf punten op rij van Clayton Vette nam de thuisploeg snel een 7-2 voorsprong. Het publiek smulde ervan. Een buzzerbeater driepunter van Nigel van Oostrum werd meteen gevolgd door een bommetje van Carrington Love. Halverwege het eerste kwart drilde Worthy de Jong nog een driepunter door de ring, waardoor er een gat van acht punten op het scorebord kwam te staan: 13-5.

Drie minuten later was Landstede Basketbal weer teruggekomen tot 17-13, maar het laatste woord was aan Zorg en Zekerheid Leiden. Worthy de Jong benutte een lay-up, waarna Vette met zijn tweede driepunter de stand na tien minuten op 22-13 bracht.

Waar de Leidse ploeg in het eerste kwart met scherp schoot, daar zakte Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede kwart wat weg. Met 10 punten in dit kwart van Sherron Dorsey-Walker kwam Landstede in sneltreinvaart terug in de wedstrijd. Na vier minuten bracht Franko House Landstede Basketbal terug tot 24-23. Maar vervolgens kwam Love weer door met twee snelle scores. Het was eigenlijk steeds hetzelfde beeld. Telkens als Landstede Basketbal tot op één punt kwam, had Zorg en Zekerheid Leiden wel een antwoord. Bijvoorbeeld via twee rake driepunters van Sergio de Randamie, die dit duel vijf keer succesvol was van downtown. Zo kwam Landstede Basketbal voor de pauze nooit op voorsprong, maar door de driepunter van Dorsey-Walker was de score bij rust vrijwel in evenwicht: 36-35.

Het was De Randamie die na de pauze de score opende met een driepunter. Niettemin was het na twee minuten spelen nog steeds een close game: 41-40. Na inside scores van Mohamed Kherrazi en Vette en een vierde driepunter van De Randamie was het na vier minuten opeens 48-42 en begon er een gaatje te ontstaan. Een lay-up van Love werd gevolgd door een and-1 van Love. Vervolgens knalde De Randamie er een driepunter in en stond het een kleine vier minuten voor het einde 56-43 voor de Leidse ploeg.

Landstede Basketbal is natuurlijk niet voor niets als tweede geëindigd. De Zwolse formatie kwam door zes punten op rij te scoren weer naderbij. Zorg en Zekerheid Leiden sloot in de laatste twee minuten van het derde kwart de basket hermetisch af. Landstede Basketbal kwam niet meer aan scoren toe, terwijl aan de andere kant Kherrazi vier vrije worpen op rij benutte. Love werd in de slotfase nog geblockt door Ralf de Pagter, maar de attent meegelopen Marijn Ververs zette de aanvallende rebound om in een score. Met 64-49 werd het derde kwart afgesloten.

Er zullen ongetwijfeld coaches zijn die dan de handdoek in de ring gooien. Zo is Herman van den Belt niet. De Zwolse coach weet ook dat er fases zijn waarin Zorg en Zekerheid Leiden stil kan vallen. Dat Landstede terug zou komen, was nog niet direct het geval. Kherrazi pakte een aanvallende rebound en dunkte de bal meteen door voor 66-51. Ondertussen nam de foutenlast bij Zorg en Zekerheid Leiden wel rap toe. In de slotfase hadden Kherrazi, Love, Vette en De Jong vier kruisjes achter hun naam staan.

Vijf punten op rij van Mike Schilder brachten Landstede Basketbal weer binnen de tien punten. Via scores van de lijn van Noah Dahlman en een bommetje van Olaf Schaftenaar was het vier minuten voor tijd 69-65. Oppassen geblazen voor Zorg en Zekerheid Leiden. Love zorgde met een driepunter even voor wat lucht, maar miste daarna wel twee vrije worpen.

Met nog 1’17 op de klok was Landstede Basketbal heel dicht in de buurt van Zorg en Zekerheid Leiden gekomen: 74-73. Een time-out van Vervaeck was dan ook logisch. Landstede Basketbal kreeg na een turnover van Kherrazi zelfs nog een kans om de leiding over te nemen, maar het schot van Dahlman trof geen doel. Dat deed Love elf seconden voor tijd wel vanaf de driepuntslijn: 77-73.

Toch was het gevaar nog niet geweken. Kherrazi maakte ietwat ongelukkig zijn vijfde fout, waarna Jordan Gregory zijn eerste vrije worp benutte. Alexandru Olah pakte de verdedigende rebound en werd meteen naar de lijn gestuurd. Met zijn enige punt zorgde Olah voor een marge van vier punten. Zijn tweede vrije worp ging mis, maar de rebound was voor De Randamie. Game over, 2-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

“Ik denk dat dit zeer goede wedstrijden zijn”, stelde een tevreden coach Paul Vervaeck na afloop. “Er wordt geweldig hard geknokt en naar de juiste oplossingen gezocht. We hebben 13 aanvallende rebounds gepakt, dat is niet verkeerd. Landstede ook 12. Met House en Dahlman staat Landstede bekend om een goede aanvallende rebound. Zo lang wij beter rebounden dan Landstede, dan is dat toch een belangrijk punt. Het is nu 2-0, maar het is nog lang niet gedaan natuurlijk.”

Over de driepunters van De Randamie zei Vervaeck het volgende: “We hadden daar naar gekeken. Ook in Zwolle heeft Sergio open schoten gekregen. Hij heeft de verantwoordelijkheid genomen en heeft dat zeer goed gedaan.

Tot slot bedankte Vervaeck de Leidse supporters voor hun steun. “Ik heb vandaag weer een super publiek gezien. Ze stonden volledig achter de ploeg. Wij hebben nu allemaal een play-off mentaliteit, maar onze supporters hebben dat ook. Je voelt de energie en adrenaline al voor de wedstrijd. Dat geeft een boost aan de spelers. Hoe meer supporters, hoe liever dat wij het hebben.”

De samenvatting van deze spectaculaire wedstrijd is hier te bekijken. Na afloop gaf hoofdcoach Paul Vervaeck zijn reactie, deze is ook online terug te zien.