105-66

Datum: dinsdag 22 mei 2018 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden kansloos in eerste finalewedstrijd

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dinsdagavond weinig kans in Groningen gehad. De Leidse ploeg opende nog goed en sloot het eerste kwart met een 21-24 voorsprong af. Daarna was het echter snel gedaan met Zorg en Zekerheid Leiden. Uiteindelijk werd het 105-66 voor Donar, dat de finaleserie nu met 1-0 leidt.

Voor bijna 3800 toeschouwers trok Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart de lijn van de serie tegen Landstede Basketbal goed oor. Carrington Love nam de eerste zeven punten voor zijn rekening, waarna de Leidse ploeg op de eerste twee minuten na het hele eerste kwart op voorsprong stond. Een aantal keren was de marge vijf en balbezit voor de Leidse formatie. Love en Clayton Vette sloten het eerste kwart met ieder negen punten af en waren daarmee hoofdverantwoordelijk voor de 21-24 voorsprong na de eerste tien minuten. Opvallend was dat coach Paul Vervaeck van zijn rotatie uit de eerste twee ronden van de play-offs afweek door Jessey Voorn en Floris Versteeg als eerste wissels van de bank liet komen.

In het tweede bedrijf opende Donar met vijf punten op rij maar via een driepunter van Worthy de Jong en een lay-up van Love uit een fastbreak, kwam Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw op voorsprong. Wat volgde was een 11-0 run en twee time-outs van Vervaeck. Marijn Ververs brak met een driepunter de ban (37-32), maar in de laatste vijf minuten voor de pauze sloeg Donar een belangrijke slag. Een flink aantal turnovers van Zorg en Zekerheid Leiden resulteerde in makkelijke scores voor de regerend landskampioen, die bij rust (56-38) al op lauweren leken te zitten.

Nu heeft Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs wel aangetoond terug te kunnen komen van een ruime achterstand. Aan de andere kant valt Donar natuurlijk niet te vergelijken met Landstede Basketbal, tegen wie de Leidse ploeg juist zo’n succes had. De ploeg hing toen geregeld als een bokser in de touwen om telkens weer op te veren. Dat zat er dinsdagavond in Groningen niet in. Donar begon de tweede helft met twee driepunters en al snel liep de marge, ondanks zeven punten van Love, op richting de dertig punten: 84-55 na drie kwarten.

Bij zo’n groot verschil valt er in het laatste kwart weinig eer meer te behalen voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Jong opende het slotkwart nog wel met een driepunter, maar daarna volgde een 10-0 run voor Donar. Sergio de Randamie maakte een eind aan die run door een driepunter te verzilveren, maar prompt volgde nog een 7-0 run voor de Groningers, die daarmee het gat wisten te vergroten naar veertig punten: 101-61. Dankzij een driepunter van Versteeg bleef de marge uiteindelijk steken op 39 punten: 105-66.

“We zijn de wedstrijd met de juiste focus begonnen”, doelde Vervaeck op het openingskwart. “In het tweede kwart kregen we vijftien punten tegen uit turnovers, allemaal hoge percentage schoten. In de verdediging namen we geen juiste beslissingen. Tegen een ploeg als Donar mag je je hoofd niet verliezen.”

Vervaeck was blij dat hij Voorn en Versteeg wat minuten kon geven. “We hebben die twee spelers hard nodig. Voorn is er zeven weken uit geweest en pas vier dagen geleden zijn eerste vijf-tegen-vijf gedaan. Ik ben blij dat ze vanavond hebben meegedaan.”

Of je in de play-offs nu met 39 punten verschil verliest of met één punt, feit is dat het slechts één verloren wedstrijd is, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden nu met 1-0 achter staat. “Dit zijn de play-offs. Het is veel meer dan de x’s en de o’s”, aldus Vervaeck. “Het mentale aspect speelt een belangrijke rol.”

Die gedachte is zijn tegenstrever Erik Braal ook toegedaan. De Groningse coach weet dat het maar 1-0 staat en dat het in Leiden nog wel eens wil spoken. Braal: “Donderdag moeten we er echt weer staan. Dan zullen we moeten knokken.”