64-56

Datum: donderdag 3 mei 2018 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Extra werk voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om zich in Leeuwarden voor de halve finale van de play-offs te plaatsen. Aris Leeuwarden opende furieus en nam meteen afstand. Vier minuten voor tijd kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst op voorsprong. In de laatste vier minuten kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer tot scoren en moest een 11-0 run en een 64-56 nederlaag incasseren. Zaterdag vindt de beslissende pot plaats.

Zorg en Zekerheid Leiden valt in herhaling. Net als vorig seizoen duurt de eerste ronde van de play-offs tegen de nummer zes van de competitie drie wedstrijden. Destijds was Apollo Amsterdam de boosdoener, dit keer zorgt Aris Leeuwarden ervoor dat het zaterdag in de Vijf Meihal do or die wordt.

Via twee vrije worpen van Mohamed Kherrazi en een and-1 van Clayton Vette had Zorg en Zekerheid Leiden na iets meer dan een minuut een 2-5 voorsprong opgebouwd. Daarna viel de Leidse ploeg meer dan zes minuten stil. Aris Leeuwarden perste er in het gezellig drukke Kalverdijkje een 12-0 uit, mede geholpen door balverlies aan Leidse zijde en de vele gemiste schoten van buiten. Vette brak uiteindelijk de ban, al miste hij wel zijn bonus vrije worp. Nadat Carrington Love Zorg en Zekerheid Leiden met een driepunter dichterbij bracht (14-10), liep Aris Leeuwarden via vijf punten op rij van Niels Bunschoten weer weg: 16-10 na het eerste kwart en 19-10 na een halve minuut in het tweede kwart.

Vette deed voor Zorg en Zekerheid Leiden nog wat terug door twee vrije worpen te benutten en een aanvallende rebound te verzilveren voor zijn negende punt. Opvallend genoeg zou Vette de wedstrijd ook met negen punten eindigen. Na zes minuten in het tweede kwart greep Paul Vervaeck bij de stand 30-18 naar zijn tweede time-out van de eerste helft. Zorg en Zekerheid Leiden zat aanvallend muurvast, terwijl het voor zijn laatste kans vechtende Aris Leeuwarden wel bleef scoren. Twee minuten voor rust was het verschil opgelopen tot zestien punten: 35-19. Even kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de geest. Sergio de Randamie benutte twee vrije worpen, Love kwam door met een four point play, waarna tot slot Worthy de Jong met een lay-up de ruststand op 37-27 bracht.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na rust uit een ander vaatje zou tappen, kwam bedrogen uit. Na twee gemiste vrije worpen van Kherrazi volgden drie driepunters van Aris Leeuwarden voor een 46-29 tussenstand. Vervaeck liet zijn ploeg vervolgens in een zone opereren en daar had Aris het moeilijk mee. In de laatste vijf minuten kwam alleen David Michaels nog door met een driepunter. Nu waren er drie driepunters aan Leidse zijde, waarbij Love er twee binnen dertig seconden noteerde. Zijn laatste bommetje zorgde voor een 49-44 stand na drie kwarten. Zorg en Zekerheid Leiden was weer in de race.

Vier punten op rij van De Jong, waaronder een dunk, brachten het verschil terug tot één punt. In de eerste vijf minuten van het laatste kwart wist alleen Jeroen van der List voor Aris te scoren. Een score uit een aanvallende rebound van Marijn Ververs was goed voor een Leidse voorsprong. Nadat De Jong voor 51-54 had gezorgd, kreeg Love de kans om het gat te vergroten, maar de Leidse spelmaker miste beide vrije worpen. Met nog vier minuten te gaan, was het 53-56 in Leids voordeel en leek de ploeg op weg om een einde aan de serie te maken. Binnen een minuut was die voorsprong echter weer verdwenen door twee Friese driepunters.

Sterker nog, in de laatste vier minuten viel helemaal geen Leidse score meer te bewonderen. Aris Leeuwarden benutte nog wat vrije worpen, waarna Zorg en Zekerheid Leiden een 64-56 nederlaag moest incasseren. Het was de eerste nederlaag tegen Aris Leeuwarden in vier jaar tijd (17 wedstrijden). Op 19 maart 2014 werd er onder Toon van Helfteren voor het laatst van Aris Leeuwarden verloren (83-71). Op 14 november 2009 verloor Zorg en Zekerheid Leiden voor het laatst in eigen huis van de Friezen (96-99). Die statistiek geeft de Leidse ploeg het historische voordeel, maar ook niet meer dan dat. Paul Vervaeck en zijn mannen moeten zaterdag van meet af aan bij de les zijn om te voorkomen dat Zorg en Zekerheid Leiden al in de eerste ronde wordt uitgeschakeld.

Om dit te vermijden, is steun van het publiek gewenst. De Vijf Meihal moet op 5 mei de 'Vijf Meihel' worden voor Aris Leeuwarden. Het dak moet er af. Hier kun je je kaartje kopen voor deze beslissende wedstrijd.