66-55

Datum: zaterdag 5 mei 2018 · 20:00

ZZ Leiden naar de halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden is door naar de halve finale van de play-offs. In het derde kwart stond de verdediging als een huis. Aris Leeuwarden kwam niet verder dan één punt. Daar werd het verschil ook in de score duidelijk gemaakt. Zorg en Zekerheid Leiden zegevierde met 66-55 en mag nu op herhaling tegen Landstede Basketbal.

Zorg en Zekerheid Leiden begon in de warme Vijf Meihal wat moeizaam aan de derde en beslissende wedstrijd van de serie tegen Aris Leeuwarden. David Michaels en Deividas Kumelis gaven de vele meegereisde supporters reden tot juichen, want de Friezen namen een 0-4 voorsprong. Pas na iets meer dan drie minuten zorgde Worthy de Jong na een aanvallende rebound voor de eerste Leidse score. Die aanvallende rebounds (Zorg en Zekerheid Leiden pakte er maar liefst 22) zouden Aris nog duur komen te staan, zoals dat in deze hele serie al het geval was.

Na een steal zette Carrington Love de beide ploegen weer op gelijke hoogte. Aris herstelde zich echter prima en liep weer uit naar 4-10. Daarna hield de Leidse verdediging beter stand. Aanvallend werd de basket aangevallen en dat leverde een aantal vrije worpen en open schoten op. Pas bij 14-10 kwam Aris weer eens tot scoren. Het eerste kwart werd met een 16-14 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden afgesloten.

Het tweede kwart was nog geen minuut oud of het stond dankzij een driepunter van De Jong al 19-14. Stefan Mladenovic en Michaels dienden de Jong echter van repliek. Het was een fase in de wedstrijd waarin de nodige driepunters vielen. Bommetjes van Alexandru Olah en Sergio de Randamie gaven Zorg en Zekerheid Leiden een 27-26 voorsprong. Daarna wisselden De Jong en Mladenovic nogmaals driepunters uit. Nadat Aris was uitgelopen naar 30-35 pakte De Jong een steal, die hij vervolgens met een achterwaartse dunk afrondde. Aris was niet onder de indruk. Michaels schoot van downtown 32-38 op het bord, waarna Mohamed Kherrazi de ruststand op 34-38 bracht. Opvallend was dat Jeroen van der List nog zonder punten op het bord stond. Zijn Leidse tegenhanger Clayton Vette was ook nog niet verder gekomen dan één schamel vrije worpje.

Het derde kwart was er één voor de recordboeken. Zorg en Zekerheid Leiden zorgde met een afwisselende verdediging (nu eens zone en dan weer man-to-man) voor grote problemen bij Aris Leeuwarden. De Friezen kwamen in dit kwart slechts tot één punt (een vrije worp van Mladenovic). Dat was sowieso een Leids record voor minste tegenscores in een kwart in de play-offs. Op 24 april 2010 was Matrixx Magixx niet verder dan vier punten gekomen. Nu we het toch over records in de play-offs hebben: 52 rebounds is een evenaring van het record dat in het verleden twee keer eerder was gevestigd. Overigens, dat ene puntje tegen van Aris was ook nog een record over alle play-offwedstrijden in de Dutch Basketball League, zo wist de basketbalarchivaris Jacob Bergsma te vertellen.

Via vijf punten op rij van De Randamie en een score uit een aanvallende rebound van Kherrazi had Zorg en Zekerheid inmiddels de leiding overgenomen. Vette kwam nu ook scorend door met vijf punten op rij. Nadat Love via twee rake vrije worpen voor 49-38 had gezorgd, maakte Mladenovic op 2’29 voor het einde van het derde kwart een einde aan de 15-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Het laatste woord van dit kwart was voor Vette, die met twee rake vrije worpen 51-39 op het bord schoot.

Aris zette aan het begin van het vierde kwart nog één keer aan. Van der List noteerde zijn eerste score en Kumelis benutte twee vrije worpen voor 51-43. Via De Randamie, Vette en Love maakte Zorg en Zekerheid Leiden echter een einde aan alle onzekerheid: 59-45. De Leidse ploeg wist de marge op tien punten of meer te houden. Dit was ook te danken aan het scherp schieten van vrije worpen. Emile Blackman zorgde nog voor een 66-55 eindstand door in de laatste seconden te scoren, maar dat was puur voer voor statistici.

“In de eerste helft scoren we niet makkelijk. Beetje twijfels”, erkende coach Paul Vervaeck na afloop. “We gaven 38 punten weg en dat vond ik iets te veel. In de rust hebben we de puntjes op de i gezet.” Vervaeck is vooral content met de 22 aanvallende rebounds, waaruit Zorg en Zekerheid Leiden 21 punten maakte. “Dat is een play-off mentaliteit, een winners mentaliteit.”

Het spelen van een zone zorgde voor de beslissing in het derde kwart. “Dat hebben we goed gedaan. Het is niet wat je speelt, maar hoe je het speelt. Ze hebben dat zo agressief gedaan. Aris heeft geen makkelijk schot meer genomen.”
Zondag mogen de spelers recupereren, vanaf maandag gaat het vizier volledig gericht worden op Landstede Basketbal. De herhaling van de halve finale begint aankomende dinsdag in Zwolle.

Na de wedstrijd trof Martin Hoekstra eerst coach Paul Vervaeck, en vervolgens Aris-captain Stefan Mladenovic. De interviews zijn hier te bekijken.

Bovendien schoof in de rust Aris-manager Gert Schurer aan in de ZZ-studio. Het gesprek met hem is ook terug te luisteren.

Als klap op de vuurpijl, hebben we ook weer de Samenvatting, met dit keer de Top Plays er meteen achteraan.