85-77

Datum: dinsdag 1 mei 2018 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden moeizaam naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden staat op voorsprong in de play-offs, maar makkelijk ging dat zeker niet. Aris Leeuwarden bood goed weerstand en kreeg zelfs de kans op een stunt. Met een steal en een dunk voorkwam Worthy de Jong een daverende verrassing, waarna de Leidse ploeg vanaf de lijn de klus klaarde: 85-77.

Vorig seizoen eindigde Zorg en Zekerheid Leiden en verloor het meteen de openingswedstrijd van de play-offs tegen Apollo Amsterdam. Het was de Leidse ploeg er veel aan gelegen om tegen zo’n nieuwe deceptie op te lopen. Worthy de Jong liet zien er zin in te hebben en dunkte al na 13 seconden de eerste score op het bord. Binnen een minuut stond het 5-2 na een driepunter van Carrington Love. Daarna was het echter tijd voor Jeroen van der List. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden tekende voor zeven punten op rij. Na 3,5 minuut moest Paul Vervaeck bij een 5-12 stand al naar zijn eerste time-out grijpen.

Met succes, want De Jong dunkte meteen weer raak. Samen met de zeer actieve Mohamed Kherrazi werd Aris Leeuwarden snel achterhaald. Via 17-17 liep de Leidse ploeg via een driepunter van Clayton Vette door naar een 27-23 voorsprong na tien minuten.

Stefan Mladenovic opende het tweede kwart met een driepunter voor de Friezen, die hun topscorer Emile Blackman met een enkelkwetsuur moesten missen. Daarna antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden met zes punten op rij, met al weer de derde dunk van De Jong. Halverwege het kwart brachten Love en Kherrazi het verschil voor het eerst boven de 10 punten: 43-31. Toch knabbelde Aris langzaam weer wat punten van de achterstand af. Iets meer dan een minuut voor rust was het gewoon weer 45-39. Twee vrije worpen van Sergio de Randamie en een driepunter van De Jong leken voor een prima ruststand te zorgen, maar Nate Kratch dacht daar anders over en zorgde met een bommetje voor een 50-42 stand halverwege het duel.

Meteen na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden in een hogere versnelling te gaan spelen. Via een driepunter van De Randamie en een dunk van Vette stond het binnen een minuut 55-42. Toch bleef Aris Leeuwarden in de wedstrijd hangen door een 5-0 tussensprintje. Zes vrije worpen van Vette en een lay-up van Kherrazi verder werd het grootste verschil in de wedstrijd bereikt, zo bleek naderhand: 63-47. Dat zou de beslissing in de wedstrijd kunnen zijn, ware het niet dat Van der List bleef scoren en nu ook steun kreeg van David Michaels. Zeven seconden voor rust schoot Mladenovic vanaf de lijn 68-61 op het bord, maar het laatste woord was voor De Jong (als aangever) en Marijn Ververs, die een driepunter raak knalde voor 71-61.

In het vierde kwart waren vooral de punten van Leidse zijde erg duur. Een vrije worp van Alexandru Olah en een driepunter van Vette betekenden na iets meer dan drie minuten 75-63. Daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden compleet stil. De verantwoordelijkheid werd geregeld op een ander afgeschoven en dat kwam het Leidse spel niet ten goede. Aris Leeuwarden had daar geen boodschap aan en rook haar kans. Via Van der List en een serie vrije worpen van Deividas Kumelis werd het met nog een kleine drie minuten te gaan opeens 75-73. Michaels kreeg zelfs de kans om Aris naar een voorsprong te schieten, maar zijn driepunter ging mis. Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde echter niet. Totdat de steal van De Jong kwam en hij de stand met een dunk op 77-73 zette. Love zorgde met nog 49 seconden te gaan voor 79-73 en daarmee was het duel wel beslist.

Aris Leeuwarden probeerde het nog met snelle fouten, maar vanaf de lijn liet Zorg en Zekerheid Leiden weinig liggen. Die ene keer dat Love miste, maakte niets uit. De snelle spelverdeler, die voor de wedstrijd nog samen met Mohamed Kherrazi in het zonnetje was gezet, pakte gewoon de aanvallende rebound om 85-75 op het bord te zetten. Dat Kumelis er dan nog 85-77 van maakte, was puur voor de statistieken.

Met het noemen van de aanvallende rebound werd het verschil in deze wedstrijd duidelijk gemaakt. Zorg en Zekerheid Leiden pakte maar liefst 19 aanvallende rebounds. Bovendien was de Leidse ploeg veel effectiever in de break (17 fastbreak point tegen 2 voor Aris).

“Play-offs is een heel ander gegeven”, stelde Vervaeck na afloop. “Als je ziet dat wij acht wedstrijden verloren hebben en Aris er tien gewonnen heeft, dan hebben zij niets te verliezen. Aris heeft in mijn ogen goed gespeeld. Zij hebben het ons moeilijk gemaakt. We hebben Aris, met name Jeroen van der List, zeker in het begin van de wedstrijd te veel vertrouwen gegeven. Als je het verdedigend niet goed doet en aanvallend vond ik het niet ons spel dat we speelden, dan heb je een derde facet en dat is de rebound. Die hebben we gecontroleerd en daardoor winnen we de wedstrijd. Voilà, het is 1-0, maar we kunnen veel beter dan we vandaag hebben laten zien.”

Dat mag Zorg en Zekerheid Leiden dan donderdagavond in Leeuwarden laten zien. Lukt dat niet, dan keert het circus zaterdag weer terug naar Leiden voor een beslissende derde wedstrijd. Zo ver is het nu nog niet.

Wie de wedstrijd niet heeft gezien of gewoon nog even alles terug wil zien, kan hier de samenvatting vinden. Martin Hoekstra sprak na afloop met coach Paul Vervaeck en Stefan Mladenovic, de aanvoerder van Aris Leeuwarden. Wat zij van de wedstrijd vonden, kun je hier zien.