85-44

Datum: zaterdag 27 januari 2018 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 na rust op stoom

Na de spectaculaire overwinning afgelopen woensdag in de halve finale van het bekertoernooi tegen Landstede, moest Zorg en Zekerheid Leiden U18 zich weer focussen op de volgende wedstrijd. Ditmaal was het WBB Giants dat in het Houtkwartier werden ontvangen. Pas na rust werd het verschil tussen beide ploegen in cijfers uitgedrukt: 85-44.

Het eerste kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden niet scherp als het gaat om verdedigen. Het was duidelijk te zien dat er te makkelijk werd gedacht en dat de spelers WBB Giants niet serieus genoeg namen, iets wat coach Edwin Engelhart vooraf pertinent niet terug wilde zien in het Leidse spel. De bezoekers maakten dankbaar gebruik van de veel te laconieke houding van de Leidenaren.

Brutaal en onbevangen vielen de Brabanders aan en met succes. Er werden makkelijke lay-ups gemaakt en daarnaast ook nog een aantal driepunters gescoord door de bezoekers. Gelukkig verliepen de Leidse aanvallen naar behoren waardoor het eerste kwart gewonnen werd met 16-9.

Het tweede kwart was verre van goed voor de Leidenaren. Wederom werd er slap gestart en konden de Brabanders rustig hun gang gaan in de aanval. Een lay-up gevolgd door driepunters van de Brabanders zorgden voor een onacceptabele kwart- en ruststand. De Brabanders wisten dit kwart te winnen met 17-15 waardoor de ruststand 31-26 in het voordeel van de Leidenaren was.

In de kleedkamer was er stilte en iedereen was zich aan het afvragen wat er ging gebeuren. “Ik heb de jongens geprobeerd wakker te schudden en aangegeven dat dit gewoon onacceptabel is. We zijn denk ik een van de betere verdedigende ploegen in de competitie, maar daar was niets van terug te zien de eerste helft. Ik heb aangegeven dat wij moesten laten zien waarom wij bovenin meedoen in de competitie en waarom wij de bekerfinale gaan spelen. Verdedigend moest er niet één versnelling bij, maar drie versnellingen en dat heb ik geëist van de jongens.”

Het begin van het derde kwart was nog steeds niet naar behoren, vooral wat het verdedigen betreft. Ook aanvallend was het bij vlagen treurig om te zien. Halverwege het kwart kwam er een ommekeer. Jona, die over de hele wedstrijd als een van de weinige spelers prima aan zijn taken voldeed, nam samen met Tijmen het team op sleeptouw. Hij produceerde de ene driepunter na de andere, totaal 6 uit 7 raak, gecombineerd met een aantal lay-ups en schoten van dichtbij. Dit zorgde ervoor dat het beter ging lopen. De verdediging werd opgeschroefd, waardoor er door de Brabanders weinig ingebracht kon worden in aanvallend opzicht. Dit kwart werd gewonnen door de Leidenaren met 26-12, wat een 57-38 tussenstand opleverde.

In het vierde kwart werd deze lijn doorgezet. Ondanks het feit dat WBB Giants praktisch de hele tweede helft in een zone ging staan, vond Zorg en Zekerheid Leiden de ruimtes en vooral de open schoten. We schoten prima vanuit alle hoeken, waardoor de zone de laatste minuten van het kwart toch opgedoekt werd. Uiteindelijk werd er toch redelijk eenvoudig gewonnen. De 28-6 kwartstand zorgde voor een 85-44 eindstand.

Topscorers: Jona 24, Tijmen 22 (11 rebounds), Lucas 9 (12 rebounds), Bart 9 en Rick 9.

Volgende week staat voor U18 de lastige uitwedstrijd tegen Harlemlakers op het programma. De week erna de topper tegen BV Noordkop Den Helder in het Houtkwartier.