64-75

Datum: zaterdag 3 februari 2018 · 18:30
Locatie: Calandhal Hal 2, Amsterdam

Slechte start deert U18 niet

Zorg en Zekerheid Leiden U18 verscheen afgelopen zaterdag niet scherp aan de start in de uitwedstrijd tegen Harlemlakers. Bij rust keken de pupillen van coach Edwin Engelhart tegen een 37-29 achterstand. Na de pauze stond er een ander Zorg en Zekerheid Leiden binnen de lijnen. De achterstand werd omgezet in een 64-75 overwinning.

Na de slechte start van vorige week was de start deze week weer niet goed. Zorg en Zekerheid Leiden begon wederom niet scherp aan de wedstrijd. De thuisploeg was duidelijk wel klaar om te spelen. De verdediging van de thuisploeg zat goed in elkaar en aanvallend wisten ze de basket prima te vinden. Tot diep in het eerste kwart wist de Leidse formatie slechts één punt te noteren. Reden was simpelweg dat de Leidenaren wederom makkelijke ballen onder de basket misten. Pas laat in het eerste kwart wisten de Leidenaren de achterstand wat in te lopen. Kwartstand 18-8 in het voordeel van Harlemlakers.

Het tweede kwart werd het er niet beter op als het gaat om het afmaken van de bal onder de borden. Weer werden de meest makkelijke ballen gemist door de Leidenaren. Hierdoor kon de thuisploeg een voorsprong opbouwen van 10 punten. De Leidse ploeg ging een press spelen, waardoor de thuisploeg veel turnovers maakte. Deze press hield de ploeg in de wedstrijd. Diep in het kwart werden er aanvallend wat meer ballen gemaakt, waardoor het kwart werd gewonnen door Leiden. Kwartstand 21-19 met als gevolg een ruststand van 37-29 in het voordeel van de thuisploeg.

“In de kleedkamer heb ik de jongens rustig toegesproken”, vertelde coach Edwin Engelhart. “Ik heb aangegeven dat wij op deze manier geen recht hebben om te winnen. Op deze manier een wedstrijd starten en spelen bezorgt ons geen plek in de Final Four en dat heb ik geprobeerd duidelijk te maken. Ik heb aangegeven dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen in het veld en goed naar zichzelf moet kijken. Mijn advies was: speel met bezieling en met je hart en laat zien waarom wij de bekerfinale spelen en meedoen bovenin de competitie.”

Kennelijk waren zijn woorden binnengekomen bij de jongens, want het derde kwart werd er met een andere houding en intentie gespeeld. De focus was terug en dat was meteen te merken aan het spel. Er werd weer goed verdedigd en het extra wapen - de press - zorgde voor de ene steal na de andere. De voorsprong van Harlemlakers verdween hierdoor als sneeuw voor de zon en de Leidse ploeg wist de leiding in de wedstrijd over te nemen. Gelukkig ging de aanval van Leiden lopen en werden de makkelijke ballen niet zo vaak meer gemist als in de eerste helft, zodat Zorg en Zekerheid Leiden kon uitlopen naar een ruime voorsprong. De kwartstand van 24-9 resulteerde in een 46-53 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het vierde kwart werd de intensiteit doorgezet. Iedereen droeg zijn steentje bij. Bart nam de ploeg op sleeptouw de hele tweede helft. Waar hij in de eerste helft enorm veel makkelijke ballen miste, was hij nu de scorende man. Harlemlakers had geen antwoord op zijn drives en onder de borden wist hij te heersen getuige zijn dubbel-dubbel: 31 punten en 16 rebounds.

Met nog 4 minuten op de klok was de wedstrijd eigenlijk gespeeld, omdat er inmiddels een verschil van 22 punten op het scorebord stond. Toch gingen de Leidenaren weer verslappen en kon de thuisploeg het verschil weer kleiner maken mede door drie verre driepunters. Al met al geen mooie wedstrijd, maar wel een belangrijke overwinning voor de Leidenaren die met deze overwinning naar de derde plaats zijn gestegen. De kwartstand was 22-18 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden, met als gevolg een 64-75 zege.

Topscorers: Bart 31 (16 rebounds), Lucas 10 (9 rebounds), Jona 10.

Volgende week staat de topper Zorg en Zekerheid Leiden versus BV Noordkop op het programma. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar door de ruime winst in Den Helder staat de Leidse ploeg boven Noordkop. Dit duel zal bepalen wie de derde plek zal vasthouden en gaat uitlopen om de plek in de Final Four te verzekeren. Alle support is uiteraard welkom: zaterdag 10 februari om 18:00 in het Houtkwartier.