94-58

Datum: zaterdag 10 februari 2018 · 18:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 verslaat directe concurrent

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft afgelopen zaterdag een belangrijke overwinning geboekt. Naaste concurrent BV Noordkop uit Den Helder werd in het Houtkwartier met maar liefst 94-58 verslagen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende de afgelopen twee wedstrijden een slechte start. Tegen BV Noordkop kon de Leidse formatie zich geen slechte start permitteren gezien de stand in de competitie. Zorg en Zekerheid Leiden staat momenteel derde en BV Noordkop vierde met een gelijk aantal punten en wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden neemt desondanks de derde plek in doordat de ploeg van coach Edwin Engelhart in Den Helder het eerdere duel wist te winnen. Deze week zou het verschil zichtbaar worden wie daadwerkelijk zich de nummer drie van de competitie mag noemen na het onderlinge treffen in het Houtkwartier.

Zorg en Zekerheid Leiden begon scherp aan de wedstrijd, zoals vanouds werd er prima verdedigd. De Nieuwediepers konden weinig tot niets inbrengen in de beginfase van de wedstrijd. De Leidenaren waren scherper op alle fronten. Verdedigend en aanvallend was het Leiden dat duidelijk de leiding nam. Een grote rol was weggelegd voor Bart en Tijmen die in het eerste en het tweede kwart samen de Leidenaren op sleeptouw namen. Mooie aanvallen zorgden voor goede scores inside. Hierdoor werd het eerste kwart gewonnen met 22-15.

Het tweede kwart gaf hetzelfde beeld. Het was Zorg en Zekerheid Leiden wat de klok sloeg. Verdedigend prima werk met veel steals en fastbreaks. Door de goede verdediging wist de Leidse formatie alleen al in de eerste helft 17 turnovers af te dwingen bij de Nieuwediepers. Een kleine kanttekening was wel dat Bart geblesseerd raakte aan zijn knie. Hij kon later in het derde kwart toch nog even meespelen, maar heeft uiteindelijk zijn rust gekregen. Troy was overigens ook niet fit. Hij blesseerde zich aan zijn pols afgelopen vrijdag op de training, en heeft ook weinig minuten gespeeld. Het tweede kwart werd gewonnen met 22-12 waardoor de ruststand 44-27 was in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

“In de kleedkamer heb ik de jongens aangegeven dat ondanks deze stand de wedstrijd nog lang niet gespeeld was”, vertelde Engelhart na afloop. “In de uitwedstrijd speelden we ook een fantastische eerste helft, maar lieten we de teugels dusdanig vieren zodat BV Noordkop terug kon komen in de wedstrijd na een voorsprong van ruim 20 punten. Ik wilde duidelijk maken dat we deze fout niet nogmaals moesten maken. Ik gaf aan dezelfde energie aan te houden en in de aanval de juiste opties te nemen.”

Het derde kwart werd duidelijk dat er voor de Nieuwediepers niets te halen viel. Zorg en Zekerheid Leiden schoot wederom uit de startblokken en binnen een zucht stond er een verschil op het bord van ruim 30 punten. Alles liep zoals vooraf was besproken. Verdedigend uitstekend werk van de hele ploeg. Doordat alles goed liep kon coach Engelhart iedereen ruime speeltijd geven. Een lichtpuntje in het derde kwart was dat Jeffrey een uitstekend kwart speelde. Mede door het goede samenspel van het team tegen de 2-3 zone had Jeffrey dreiging en wist zijn driepunters te vinden (2 uit 2). Het derde kwart werd gewonnen met 27-16, waardoor de marge opliep naar 28 punten: 71-43.

Het vierde kwart zou een formaliteit worden. Het was duidelijk dat de Nieuwediepers de handdoek in de ring hadden gegooid, want het spel was slordig en zonder bezieling zoals eigenlijk de hele wedstrijd zichtbaar was. De Leidenaren maakten hier dankbaar gebruik van door de energie vast te houden en met een killerinstinct de wedstrijd af te maken. Onder leiding van Tijmen, die een dijk van een wedstrijd speelde (32 punten), werd het vierde kwart makkelijk gewonnen: 23-15. Een mooie bijkomstigheid was dat iedereen wist te scoren en daarmee was deze mooie overwinning een prima teamprestatie. Aan het eind gaf het scorebord een stand van 94-58 weer.

Topscorers: Tijmen 32, Bart 15, Jeffrey 12 en Lucas 10.

“Ik ben echt trots op de jongens dat ze zo geconcentreerd hebben gespeeld. We hadden vooraf duidelijke afspraken gemaakt en daar hebben de jongens zich uitstekend aan gehouden. We hebben, denk ik, duidelijk laten zien dat wij een ploeg zijn waar echt rekening mee gehouden moet worden en daar ben ik ongelofelijk trots op. Mijn complimenten aan de jongens. Heel erg lang kunnen we niet genieten, want komende week staat de koploper Basketball Academie Limburg (BAL) in Weert op het programma. In de eerste ontmoeting wisten we van BAL te winnen, we zullen nu compleet moeten zijn en ons best moeten doen om BAL te verslaan. Alles is mogelijk en ik heb er vertrouwen in, op naar volgende week”, aldus Engelhart.