75-68

Datum: zaterdag 17 februari 2018 · 14:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

U18 komt net tekort in Weert

Zorg en Zekerheid Leiden U18 is er niet in geslaagd om koploper Basketball Academie Limburg voor de tweede keer pootje te lichten. Begin november werd het in Leiden 71-66 voor de formatie van coach Edwin Engelhart. Dit keer ging de winst met 75-68 naar de Limburgers.

Na de uitstekende overwinning van afgelopen week tegen BV Noordkop was het deze week de beurt aan Basketball Academie Limburg (BAL). Enigszins gehavend vertrok Zorg en Zekerheid Leiden richting Weert. Bart was toch erger geblesseerd dan gedacht; een zware kneuzing in zijn kuit hield hem aan de kant. Ook Troy was niet fit nadat hij de hele week niet had getraind in verband met een polsblessure.

Het eerste kwart ging BAL scherp van start. Met name de grote mannen van BAL hadden het de eerste paar minuten voor het zeggen onder de basket. De Leidse mannen moesten er aan wennen dat het een zware middag zou worden inside, er moest met volle energie verdedigd worden en na een paar minuten werd daar gehoor aangegeven. Tijmen en Kasper hadden de opdracht gekregen de lange mannen te fronten en deden dat met succes. Desalniettemin konden de Leidenaren niet voorkomen dat de lange mannen van BAL af en toe toch goed doorkwamen. BAL had in het eerste kwart toch redelijk veel moeite met een goed aanvallend Zorg en Zekerheid Leiden waardoor er maar een minimaal verschil op het scorebord kwam in het voordeel van BAL: 21-16 na het eerste kwart.

In het tweede kwart ging het gelijk op. Snelle breaks aan beide kanten zorgden voor een leuke en enerverende wedstrijd. Er werd aan beide kanten gevochten voor elke bal. Waar de lange mannen van BAL in de het eerste kwart makkelijk inside konden scoren, was dit in het tweede kwart een ander verhaal. Er werd uitstekend verdedigd, maar BAL beschikt ook over prima forwards waardoor de driepunter toch goed door BAL gevonden werd. Ook Zorg en Zekerheid Leiden wist prima door te komen met breaks en schoten. Het tweede kwart werd gelijkwaardig afgesloten 21-21, met als gevolg een 42-37 ruststand in het voordeel van BAL.

“In de kleedkamer heb ik de jongens een hart onder de riem gestoken door aan te geven dat we een uitstekende eerste helft hebben gespeeld”, stelde coach Edwin Engelhart. “Ik gaf de jongens aan dat BAL bijna continu met hun starting-five moest spelen en dat zijn jongens die met regelmaat ook bij de heren 1 aantreden in de eredivisie. Dit is een compliment aan ons als team. Houd deze energie vast, blijf vechten voor elke bal en we maken echt een kans om hier punten te pakken.”

Met deze woorden in hun achterhoofd gingen de jongens het derde kwart in. Dit kwart zou op het scherp van de snede gespeeld worden aan beide kanten. De scheidsrechters die tot dan uitstekend floten, lieten veel toe waardoor er stevig verdedigd werd aan beide kanten. Het was lastig scoren voor zowel de Leidenaren als de Limburgers getuige de kwartstand 13-11 in het voordeel voor de Limburgers. “Maar zoals ik altijd al zeg: in het vierde kwart worden wedstrijden pas besloten en niets was minder waar”, aldus Engelhart.

Het begin van het vierde kwart begonnen de Leidenaren furieus. Prima defense en mooie breaks zorgden ervoor dat de Leidenaren puntje voor puntje dichterbij kwamen. Je kon voelen dat de spanning om te snijden was. Met nog drie minuten op de klok was de achterstand nog maar drie punten en was het inderdaad een heuse thriller. Er werd heen en weer gescoord, waardoor het verschil continu drie punten bleef. Vervolgens gingen de Leidse mannen een press spelen waar een paar keer een steal uit voortvloeide. Rick wist een diepe driepunter te scoren, waardoor de stand gelijk werd. Direct erna wist BAL ook een driepunter te scoren, waardoor het verschil weer 3 punten was. Vanaf dat moment gingen de scheidsrechters een aantal malen ernstig de fout in door een loepzuivere goaltending niet te fluiten. Met 1:35 op de klok en drie punten achter is dat cruciaal. Vervolgens de aanval erop pakt Tijmen een prachtige charge op de break van BAL en die werd weggewuifd door de beide arbiters. Tot overmaat van ramp missen de Leidenaren twee keer onder het bord, waardoor de break door BAL gelopen kon worden met nog één minuut te spelen. Na wederom een dubieuze call waarin Lucas zijn vijfde fout aan zijn broek krijgt terwijl het een zuivere jumpball moest zijn met balbezit voor Leiden, was de wedstrijd voorbij. De Limburgers waren in de rebound heer en meester en daar zat vandaag het verschil. Via een kwartstand van 20-20 eindigde de wedstrijd in een 75-68 winst voor BAL.

Topscorers: Tijmen 27, Lucas 16 en Rick 9.

“Ik ben ongelofelijk trots op deze prestatie”, meldde Engelhart na afloop. “BAL speelde met zijn allersterkste opstelling waar wij twee van onze belangrijke spelers Bart (geblesseerd) en Troy (niet fit) moesten missen. We hebben als team geopereerd en daar wil ik echt mijn complimenten voor geven. Iedereen heeft alles gegeven en dit was het hoogst haalbare. Wat ik hieruit opgemaakt heb is dat wij, wanneer wij compleet en fit zijn, echt een goede kans maken om vriend en vijand te verrassen aan het eind van dit seizoen.”