51-49

Datum: woensdag 24 januari 2018 · 19:45
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 bereikt finale bekertoernooi

In een goed gevuld Houtkwartier heeft Zorg en Zekerheid Leiden goede zaken gedaan door wederom van de nummer 2 in de competitie, Landstede Basketbal, te winnen. Deze keer was het de halve finale voor de beker. Via een zwaar bevochten 51-49 gaat de formatie van Edwin Engelhart door naar de finale.

In het eerste kwart gingen de Leidenaren goed van start. Een vlijmscherpe verdediging zorgde ervoor dat de bezoekers moeilijk tot scoren konden komen. Er was specifiek op getraind om veel druk te zetten op de guards van Landstede. Dit werd prima uitgevoerd, waardoor er geen doorkomen aan was voor de bezoekers. De verdediging van Landstede zat ook redelijk goed in elkaar, waardoor ook Zorg en Zekerheid Leiden moeite had om te scoren. Toch kwamen de Leidenaren beter door in de aanval, waardoor er een kwartstand van 13-7 in het voordeel van de Leidenaren werd gerealiseerd.

In het tweede kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden langzaam maar zeker op gang, de verdediging stond nog steeds als een huis en ook de aanval begon nu te lopen. Inside werden de lange mannen van Leiden regelmatig gevonden, waardoor er langzaam een voorsprongetje ontstond van maximaal 11 punten halverwege het kwart. Ondanks het goede spel verzuimde de Leidse ploeg om echt weg te lopen van Landstede. Er werden op bepaalde momenten hele makkelijke ballen onder het bord gemist. Hierdoor kon Landstede dichtbij blijven en bleef het verschil overzichtelijk voor de bezoekers. Mede doordat ook Landstede met regelmaat makkelijke ballen wist te missen, bleef de voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Vlak voor rust kwam Landstede een paar keer goed door, waardoor het verschil met rust nog maar 7 punten was. Kwartstand 14-13 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden, ruststand 27-20.

“In de rust heb ik aangegeven dezelfde intensiteit aan te houden”, stelde Edwin Engelhart. “Verdedigend was ik zeer te spreken over de ploeg getuige de 20 punten tegen in de hele eerste helft. Ik wist ook dat er een moment zou komen dat Landstede wel schoten gingen raken en daar probeerde ik de jongens voor te waarschuwen. Het derde kwart was dan ook precies wat ik had verwacht.”

Landstede Basketbal begon furieus aan het derde kwart. In de verdediging werd een versnelling bijgeschakeld en daarnaast begonnen de bezoekers hun schoten te raken. Mede doordat Zorg en Zekerheid Leiden geen gebruik wist te maken van de open kansen onder de borden, wist Landstede langzaam het gat te dichten. Doordat ook de schoten van buiten niet goed vielen aan Leidse kant, zag de coach van Landstede kans om de zone die ze toepasten continue te hanteren. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om door de zone heen te komen en als ze erdoor kwamen werden de lay-ups gemist. Dit was een voorbode voor een enorm spannend slot van deze halve finale, want de bezoekers wisten de leiding over te nemen in het derde kwart. Kwartstand 20-11 in het voordeel van Landstede en overall 38-40 voor de bezoekers.

Zoals Engelhart altijd zegt worden wedstrijden beslist in het laatste kwart en dat zou vandaag niet anders zijn. Het verschil was 2 punten en er zou echt voor elk punt geknokt moeten worden. Het vierde kwart was stuivertje wisselen, het was enorm moeilijk om door de verdediging van zowel Zorg en Zekerheid Leiden als Landstede te komen. Beide ploegen hadden grote moeite met scoren in dit kwart. Mede door het slechte schieten aan Leidse kant kon Landstede rustig in de zone blijven staan. Hierdoor was het echt zoeken naar de openingen en juiste opties. Een kleine ommekeer in de wedstrijd was toen halverwege het kwart er eindelijk een aantal driepunters vielen. Jona en Lucas scoorden alle twee een belangrijke driepunter, waardoor de voorsprong drie punten werd. Direct daarna scoorde Landstede ook een belangrijke driepunter, waardoor het weer gelijk stond. In de laatste fase van de wedstrijd werd er aan beide kanten rommelig aangevallen en waren er veel turnovers. Het bleef spannend tot op de laatste seconde. Met nog 2,2 seconden op de klok en een stand van 50-49 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden kreeg Nezar twee vrije worpen. De eerste ging raak en de afspraak was om de tweede te missen zodat de tijd zou verstrijken. Per ongeluk ging de bal er nog bijna in en Bart tikte in de rebound de bal per ongeluk out-of-bounds, waardoor er toch nog een time-out genomen kon worden door de bezoekers. Dit mocht niet meer baten, want het schot werd gemist waardoor Leiden voor het eerst in de clubgeschiedenis, zo had Engelhart begrepen, de finale mag spelen voor de beker. Kwartstand 13-9 in het voordeel van Leiden. Eindstand 51-49.

Topscorers: Tijmen 9, Lucas 9, Bart 8, Jona 8 en Troy 8.

“Ik ben super, supertrots dat we dit toch maar even hebben gedaan als team”, gaf Engelhart na afloop met een enorme lach op zijn gezicht te kennen. “Onze verdediging staat momenteel als een huis en daar gaan we verder mee de rest van dit seizoen. Onze aanval kan nog vele malen beter, maar in zo’n beladen wedstrijd kan ik me voorstellen dat de spanning ook parten heeft gespeeld. Desondanks een prachtige overwinning voor de boys en op naar de finale! Ik wil ook het publiek bedanken voor de steun. Het is toch prachtig om dit soort wedstrijden te spelen met de steun van het thuispubliek.”