101-80

Datum: zaterdag 24 maart 2018 · 17:15
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 verslaat Uball

Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zaterdag Uball met 101-80 verslagen. U18 speelde een matige wedstrijd tegen de Utrechters die met scherp schoten van achter de driepuntslijn. Een kenmerk van een goede ploeg is echter dat ook matige wedstrijden gewonnen worden.

Deze week kwam Uball op bezoek in Leiden. Ondanks het feit dat de Utrechters met zes man aantraden, was Zorg en Zekerheid Leiden gewaarschuwd omdat Uball eerder dit seizoen BAL had verslagen in Weert. De wedstrijd begon iets later omdat een van de scheidsrechters wat later was. Uiteindelijk kon het duel beginnen met twee scheidsrechters.

Het eerste kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden gematigd aan de wedstrijd. Wederom was het probleem de verdediging, waarin de Leidse spelers telkens een stap te laat waren. Hierdoor kon Uball heerlijk vanaf de vrije worplijn raak schieten. Uball speelde vrij en onbevangen en vond zelf dat men niets te verliezen had. Dit uitte zich in enorm veel rake driepunters en een goed percentage vrije worpen over de hele wedstrijd. Het eerste kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 31-18 mede doordat de aanval prima verliep.

In het tweede kwart werd er strenger gefloten, vooral in de richting van de Leidse spelers. De kleinste tikjes werden afgestraft, terwijl het de spelers van Uball toegestaan was om wat harder te spelen. Het is vaak onbewust, maar het is wel vaker gebeurd in het basketbal dat een zwakkere ploeg, die ook nog eens met minder spelers aantreedt, enige bescherming geniet. Uball maakte hier dankbaar gebruik van, waardoor de bezoekers redelijk bij bleven. Dit kwart werd slechts gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 24-20, waardoor de ruststand 55-38 in het voordeel van de thuisploeg was.

In de pauze heeft coach Edwin Engelhart nog even met de arbiters gesproken, voordat hij zijn ploeg ging toespreken. “Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze gewoon hun eigen spel moesten spelen en dat ze hun man one-on-one moesten uitschakelen.”

Het derde kwart werd er iets beter verdedigd getuige de tegenscores. Aanvallend was het bij vlagen goed, maar vooral slordig en soms chaotisch. Desondanks wist Zorg en Zekerheid Leiden dit kwart te winnen met 21-16. Daardoor was het na drie keer tien minuten 76-54.

Nadat Rick in de vierde minuut van het laatste kwart op een onsportieve fout werd getrakteerd, kreeg Engelhart vervolgens meteen een technische fout toebedeeld. De coach is verder niet in discussie gegaan en heeft de wedstrijd rustig uitgezeten. Zorg en Zekerheid Leiden is uiteindelijk niet meer in gevaar geweest. Uball wist dit kwart te winnen met 25-26, waardoor de eindstand op 101-80 werd gezet.

“Uball heeft een goede wedstrijd neergezet gezien het aantal rake driepunters, namelijk 9 uit 19, waarvoor mijn complimenten. Al met al speelden we een matige wedstrijd die toch ruim gewonnen werd.”

Topscorers: Bart 20, Jona 18, Lucas 15 (10 rebounds), Tijmen 15 en Troy 12.

Volgende week een weekje rust in verband met de bekerfinales. Aangezien BAL op 31 maart niet kon, wordt onze bekerfinale gespeeld op 15 april in Utrecht. Het uiteindelijke tijdstip moet nog worden vastgesteld.