Datum: zaterdag 7 april 2018 · 15:00
Team: U18
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

U18 wint belangrijk duel in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een belangrijke stap richting de Final Four gezet. In de Maaspoort werd New Heroes Den Bosch door de Leidse U18-ploeg met 66-74 verslagen.

Na een week pauze vanwege de NBB bekerfinales van afgelopen weekend moest Zorg en Zekerheid Leiden U18 deze week aantreden tegen New Heroes. Het beloofde een spannende pot te worden ondanks dat de Bosschenaren lager op de ranglijst staan, namelijk zevende tegen de derde plek voor Zorg en Zekerheid Leiden. In het eerste duel werd er met 13 punten verschil gewonnen maar dat was in Leiden, in de Maaspoort zou dat niet zo makkelijk gaan. En niets was minder waar.

Het eerste kwart werd er direct aan beide kanten gestreden om elke bal. Bij de thuisploeg waren het Ids en Norbert die New Heroes goed in de wedstrijd hielden. Er werd om elke rebound gevochten en het kostte beide ploegen veel moeite om te scoren. Dit was ook terug te zien aan de stand. Na tien minuten spelen was het slechts 14-11 voor de thuisploeg.

In het tweede kwart werd er een kleine versnelling ingebracht bij de Leidenaren. Snel spel en een, over de gehele wedstrijd, sterk spelende Bart en Lucas zorgden voor wat ruimte. Halverwege het kwart zette de Leidenaren een klein sprintje in wat leidde tot een kleine voorsprong met rust. Kwartstand 19-25, ruststand 33-36 in het voordeel van de Leidenaren.

“In de rust heb ik de jongens toegesproken en aangegeven wat er op het spel staat, namelijk bij winst een zo goed als zekere plaatsing voor de Final Four”, aldus coach Edwin Engelhart. “Dat wil zeggen dat er van de twee wedstrijden die er nog komen in elk geval één gewonnen moet worden. De enige manier om hier in Den Bosch te winnen, is vechten met een leeuwenhart. elke battle proberen te winnen en het allerbelangrijkste: positief blijven.”

Het derde kwart was nog niet begonnen of Zorg en Zekerheid Leiden moest na één minuut al een time-out nemen. Twee keer achter elkaar balverlies en twee scores van de Bosschenaren, dat was niet wat er was afgesproken. De Bosschenaren niet in hun spel laten komen was de opdracht, want anders kan het een rare middag worden. Na de time-out stond iedereen weer op scherp. Toch was het stuivertje wisselen als het gaat om scores. Na een sterke eerste helft werden Ids en Norbert beter verdedigd, waardoor de aanval bij de Bosschenaren behoorlijk staakte. Bij de Leidenaren liep de aanval ook niet altijd op rolletjes, waardoor het verschil klein bleef. Dit kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 17-20. Hierdoor werd de stand na drie kwarten: 50-56.

In het vierde kwart worden wedstrijden besloten, zoals Engelhart altijd stelt, en ook nu was dat niet anders. Zorg en Zekerheid Leiden schakelde nog een tandje erbij in de verdediging, maar ditzelfde gold ook voor de Bosschenaren; met als gevolg een behoorlijk pittig vierde kwart. Beide scheidsrechters lieten veel toe, waardoor er soms iets te harde fouten werden gemaakt. Halverwege het kwart was het verschil opgelopen naar twaalf punten, maar de Bosschenaren wisten niet van opgeven. Via een aantal dure driepunters werd het nog even spannend. Maar uiteindelijk door toch als team te blijven spelen en de tijd zo goed mogelijk te benutten wisten de Leidenaren de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dit kwart werd gewonnen door Leiden met 16-18 waardoor de eindstand 66-74 werd in Leids voordeel.

Topscorers: Bart 18, Lucas 17 (11 rebounds).

Wederom een trotse coach, want er is gestreden deze wedstrijd. “New Heroes gaf zich niet zomaar gewonnen. We zijn als team blijven spelen en hebben een positieve houding weten vast te houden, ook als het even wat minder ging. We hebben een hoop goede dingen gedaan en er zijn een paar dingen waar we deze week nog extra aandacht aan moeten geven. Overall een knappe overwinning op het toch altijd lastige New Heroes.”
Er volgen nog twee wedstrijden in de competitie. Op 21 april komt Apollo op bezoek in het Houtkwartier wat een kraker belooft te worden. Apollo is namelijk nog in de race voor een plaatsing voor de Final Four en bij verlies zal dat verhaal over en uit zijn voor de Amsterdammers. Een dag later komt Landslake Lions in het Houtkwartier op bezoek.

Maar eerst volgende week de bekerfinale van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Basketbal Academie Limburg (BAL). Deze finale vindt om 12:30 uur plaats in sportcentrum Oudenrijn in Vleuten! Ook dit belooft een mooie wedstrijd te worden. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Thuis werd er gewonnen met 5 punten verschil en in Weert werd er verloren met 6 punten verschil. “Het zou fantastisch zijn als er zoveel mogelijk supporters meegaan om ons aan te moedigen”, geeft Engelhart aan. “Steun ons en help ons voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker te winnen in de U18 competitie. Graag tot zondag!”