86-78

Datum: zaterdag 31 maart 2018 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Zure nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de twee punten mee te nemen uit Den Bosch. De Leidse ploeg verloor met 86-78 van New Heroes Den Bosch. Jessey Voorn viel al voor rust uit met een enkelblessure. Mochten beide ploegen aan het eind van de rit op gelijke hoogte staan, dan is de tiebreaker voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden zijn de komende drie wedstrijden van groot belang om de tweede plaats te bereiken. Winnen in Den Bosch zou een eerste goede stap zijn in die richting. De Leidse ploeg kende een goede start en nam al na vier minuten een 8-12 voorsprong, waarop Silvano Poropat zijn manschappen naar de kant haalde. Vooral Mohamed Kherrazi was scorend aanwezig. De forward had ’s middags te horen gekregen dat hij één wedstrijd voorwaardelijk had gekregen voor zijn diskwalificerende fout in Groningen.

New Heroes bleef echter goed volgen met name door driepunters van Mike Miklusak. Met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart tekende Alex Olah ook voor een driepunter: 14-17. Beide partijen wisselden scores uit en na het eerste kwart was er geen verschil tussen beide ploegen: 21-21.

Na iets meer dan een minuut in het tweede kwart sloeg het noodlot voor Zorg en Zekerheid Leiden toe. Jessey Voorn landde na een schot verkeerd en kon met een naar het zich liet aanzien behoorlijke enkelblessure naar de kant. Toch was de Leidse ploeg niet meteen van slag. Carrington Love en Sergio de Randamie dwongen met driepunters Poropat bij 27-31 tot een tweede time-out. Nadat de Bosschenaren de stand weer in evenwicht hadden gebracht, was Sergio de Randamie opnieuw succesvol van downtown. Zorg en Zekerheid Leiden kan echter niet doordrukken. Een balverlies van Worthy de Jong leidde tot een dunk van Maarten Bouwknecht. Miklusak zette New Heroes even op voorsprong, maar Mohamed Kherrazi en Alexandru Olah zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden met een 40-41 voorsprong de rust in kon gaan.

In de eerste drie minuten van de tweede helft ging het mis voor Zorg en Zekerheid Leiden. New Heroes Den Bosch scoorde zeven punten op rij om een voorsprong te nemen die de thuisploeg niet meer zou afstaan. Halverwege het kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Alex Olah en Clayton Vette wel terug tot 49-47, maar meteen daarop antwoordde New Heroes met een 9-0 run. Via vrije worpen van Worthy de Jong en een driepunter van Carrington Love wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade na drie kwarten te beperken tot acht punten: 62-54.

Het vierde kwart was nog geen minuut oud of New Heroes-coach Silvano Poropat moest al in een time-out vluchten na een driepunter van Carrington Love en een jumpertje van Worthy de Jong. Na deze time-out dunkte Mohamed Kherrazi 62-61 op de borden. Na een driepunter van de nieuwe Bossche Amerikaan Malik Morgan verzilverde Carrington Love een aanvallende rebound voor 65-63. Daarna verzandde Zorg en Zekerheid Leiden in chaotisch en te gehaast spel. New Heroes profiteerde en bracht het verschil naar twaalf punten: 83-71.

Twaalf was een belangrijk getal, want daarmee was het verschil in onderlinge resultaten totaal gelijk gekomen. Als New Heroes met meer dan twaalf punten verschil zou winnen, dan was de tiebreaker bij gelijk eindigen voor de Bosschenaren. Reden voor Paul Vervaeck om met nog twee minuten te gaan een time-out te nemen. Met succes, want Clayton Vette benutte een vrije worp en Mohamed Kherrazi (goed voor een season-high van 22 punten) dunkte ook nog even flink hard raak voor 83-74. Vervolgens kwam Clayton Vette door met eerst een rake vrije worp en daarna nog een and-1, waardoor het met nog 35 seconden te gaan 83-78 was geworden. Dat Keshun Sherrill er in de laatste aanval nog 86-78 van maakte, was voer voor de statistici, maar had geen gevolgen meer voor de tiebreaker.

Door deze nederlaag is Zorg en Zekerheid Leiden wel gezakt naar de vierde plaats. In de halve finales zou de Leidse ploeg dan op Donar stuiten. Maar gezien de programma’s van New Heroes, Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden zelf is het zeker niet ondenkbaar dat die tiebreaker van belang is. New Heroes gaat maandag op bezoek bij Donar. Volgende week zaterdag staan er ook nog twee belangrijke wedstrijden op het programma. New Heroes ontvangt in de Maaspoort Donar, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek gaat bij Landstede Basketbal. In puntenverlies staat Zorg en Zekerheid Leiden gelijk met de ploeg uit Zwolle, New Heroes Den Bosch heeft een voorsprong van vier punten. Maar voorlopig moet Zorg en Zekerheid Leiden eerst nog dinsdag naar Limburg voor een wedstrijd met Basketball Academie Limburg.