89-66

Datum: donderdag 29 maart 2018 · 20:00

ZZ Leiden maakt geen slippertje

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de zesde keer - inclusief twee oefenwedstrijden - van Den Helder Suns gewonnen. Het begin was goed (10-0) binnen twee minuten. Den Helder kwam nog wel twee keer terug tot op vijf punten. Zorg en Zekerheid Leiden boekte uiteindelijk een plichtmatige 89-66 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot werkelijk uit de startblokken. Binnen 10 seconden had Jessey Voorn er al een driepunter in liggen. Drie Helderse turnovers zorgden voor twee scores van Mohamed Kherrazi en een driepunter van Carrington Love. De wedstrijd was nog geen anderhalve minuut oud. Clayton Vette tekende even snel achter laar vijf punten aan. Toch kwamen de Suns, die spelmaker Lavonte Dority moesten missen, terug tot 21-14 met nog anderhalve minuut te spelen. Via vijf punten van Worthy de Jong en een lay-up van Jessey Voorn werd het eerste kwart afgesloten bij een 28-14 stand.

Iedereen op de tribune ging er nog eens voor zitten. De Leidse ploeg deelde de bal weer prima, zoals in de wedstrijden voor de bekerfinale. Dit keer was Zorg en Zekerheid Leiden goed voor in totaal 31 assists, iets wat Paul Vervaeck graag aanhaalt als positief punt van deze ploeg.

Via een paar scores van Alexandru Olah kwam Zorg en Zekerheid Leiden na anderhalve minuut in het tweede kwart op 33-14, naar later zou blijken het grootste verschil in de eerste helft. Via de geslepen vos Tjoe de Paula deden de Suns wel wat terug. Halverwege het kwart was de marge na een driepunter van Alex Laurent teruggelopen naar 11 punten: 35-24. Worthy de Jong pareerde later in het kwart een driepunter van De Paula, waardoor het 49-34 werd. Nick Thran bepaalde de ruststand op 49-36.

Zo flitsend als Zorg en Zekerheid Leiden de eerste helft was gestart, zo moeizaam ging het in de beginfase van het derde kwart. In de eerste vijf minuten kwam alleen Mohamed Kherrazi aan een score. Dankzij onder meer twee bommetjes van de Luxemburger Laurent en vrije worpen van Boyd van der Vuurst de Vries perste Den Helder er een 2-10 run uit, om na vijf minuten de achterstand te verkleinen tot vijf punten: 51-46. Carrington Love brak de ban met een driepunter. Een lay-up van Alexandru Olah zorgde twee minuten voor het einde van het derde kwart voor een gat van tien punten: 58-48. Maar weer kwam Den Helder aan de hand van Quinterian McConico en Boyd van der Vuurst de Vries terug tot vijf punten: 58-53. Via een and-1 van Mohamed Kherrazi en een bijna buzzer beater van Jessey Voorn sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een 64-54 voorsprong. Overigens plakte Worthy de Jong een lay-up van Nick Thran nog tegen het bord.

In het laatste kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden, dat overigens Marijn Ververs (schoolverplichtingen) moest missen, weer wat beter spelen. Het tempo werd opgevoerd en de gaten in de Helderse zone werden beter benut. Worthy de Jong deelde met een driepunter en een dunk na een steal een vroege genadeklap uit: 69-54. Twee bommetjes van Jessey Voorn en een driepunter van Floris Versteeg voerden het verschil op naar twintig punten: 81-61 met nog vier minuten te gaan.

Drie minuten voor tijd gooide Boyd van der Vuurst de Vries zijn vierde driepunter binnen (82-66), maar dat was tevens het laatste wapenfeit van de Suns. Okke Hoonhout knalde er voor Zorg en Zekerheid Leiden een driepunter in, waarna Carrington Love de eindstand 89-66 op het bord zette.

Zowel Carrington Love als Worthy de Jong tekende voor een double double. Love was goed voor 10 punten en 10 assists, De Jong kwam aan 17 punten en 10 assists. Door deze zege neemt Zorg en Zekerheid Leiden de tweede plaats over van New Heroes Den Bosch. De tegenstander van aankomende zaterdag heeft echter wel twee duels minder gespeeld.

Paul Vervaeck was zeer content met de opening van zijn ploeg. “Ik ben wel tevreden over de uitslag, maar niet over de hele wedstrijd. We begonnen heel sterk. Heel goed ritme, verdedigend goed. Daarna speelden we bij momenten goed, maar op andere momenten statisch en speelden niet goed genoeg. Laten we zo zeggen dat we zeer goed aan de wedstrijd begonnen zijn en dat we de wedstrijd goed geëindigd zijn. Daartussen was het met ups en downs. Dat is het positieve en negatieve dat ik van deze wedstrijd meeneem.”

De samenvatting van dit duel is hier te zien. En dit vonden de coaches Paul Vervaeck en Peter van Noord van deze wedstrijd.