46-75

Datum: dinsdag 3 april 2018 · 20:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Eenvoudige winst voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het zonder de geblesseerde Jessey Voorn en de zieke Marijn Ververs niet moeilijk gehad in Weert. Basketball Academie Limburg scoorde pas na zeven minuten, maar de Leidse ploeg had er toen al 14 punten in liggen. Via een ruststand van 20-36 werd het uiteindelijk 46-75.

De laatste twee wedstrijden tegen Basketball Academie Limburg waren spannend. Telkens wist Zorg en Zekerheid Leiden zich net aan in veiligheid te spelen. Het zou zonder Voorn en Ververs wel eens een heet avondje in Weert kunnen worden.

Schijn bedriegt, luidt een gezegde. Dat klopte dinsdagavond in Weert helemaal, want van enige spanning was totaal geen sprake. Beide ploegen speelden hun derde wedstrijd in zes dagen tijd. Bij Basketball Academie Limburg was de accu al behoorlijk leeg geraakt. Sergio de Randamie kreeg bij afwezigheid van Voorn een plaats in de startende vijf toebedeeld. Dit vijftal trok de verdediging meteen strak aan. De boodschap om met een goede focus te beginnen, was duidelijk overgekomen. Clayton Vette en Worthy de Jong namen gezamenlijk de eerste twaalf punten voor hun rekening. Toen De Randamie uit een aanvallende rebound 0-14 op het bord zette, waren er pas zes minuten gespeeld. Het duurde tot de zevende minuut voordat Sam van Dijk met een driepunter de eerste punten voor BAL liet aantekenen.

De Jong en Vette (driepunter) zorgden vervolgens voor 3-19 en daarmee was de spanning er meteen van af. Met een drive tekende Carrington Love voor een 7-21 tussenstand na tien minuten spelen.

In het tweede kwart rende Zorg en Zekerheid Leiden binnen drie minuten door naar 7-28. Coach Paul Vervaeck wisselde behoorlijk door, zodat Rens Butter en Floris Versteeg voor de pauze ook al de nodige minuten maakten. Logisch natuurlijk, want door de afwezigheid van Voorn en Ververs was de spoeling wat magertjes. Met het oog op de wedstrijd van aankomende zaterdag tegen Landstede Basketbal werden de minuten zodanig verdeeld dat niemand fysiek in de problemen kwam. Mohamed Kherrazi maakte veel minuten als small forward en demonstreerde geregeld zijn uitstekende ball handling.

Na 7-28 pakte BAL heel even door. Via een 7-0 run werd het 16-32. Reden voor Vervaeck om zijn manschappen naar de kant te halen en hen te wijzen op eerdere wedstrijden tegen BAL waarin runs werden toegestaan. De Jong slaagde erin om na een steal vanuit de dribbel de bal door de benen van Matthew van Tongeren te spelen – een klassiek poortje – en vervolgens uit de aanvallende rebound na een misser van Vette aan de andere kant te scoren. Op assist van Love dunkte de zeer actieve Vette de ruststand van 20-36 op het bord.

Het derde kwart ging qua scores gelijk op. De Randamie en Kherrazi pakten wat puntjes mee. Eén keer haalde Vervaeck zijn team naar de kant. Het spel was even wat chaotisch wat ook leidde tot een onsportieve fout van De Randamie. Ook Alex Olah drukte zijn neus na de pauze wat meer tegen het venster. Vlak voor het einde van het derde kwart miste Love een driepunter. Einde kwart dacht men al, maar daar kwam Worthy de Jong door de lucht aangevlogen, om de bal in de buzzer hard door te dunken: 37-56.

Via Versteeg en Love opende Zorg en Zekerheid Leiden het vierde kwart met back-to-back driepunters. Olah knalde ook nog een bommetje door de ring, waardoor de marge snel opliep. Love gaf nog eens flink gas en liep iedereen er op de break uit om simpel te scoren. In de slotminuten kwamen Okke Hoonhout en Shayron Juan Pedro ook nog binnen de lijnen. BAL, dat maar liefst 28 turnovers noteerde, profiteerde daar niet van. Butter bepaalde uiteindelijk de eindstand op 46-75. Kortom, een makkelijke overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden is geen moment in gevaar geweest.