78-100

Datum: zaterdag 21 oktober 2017 · 19:30
Locatie: Sportlaan, Den Helder

ZZ Leiden slaat na rust toe

Zorg en Zekerheid Leiden vergat voor rust dat verdedigen ook bij het spelletje hoort. Den Helder Suns schoot met scherp en bij rust was het dan ook 49-49. Na de pauze tapte Zorg en Zekerheid Leiden uit het spreekwoordelijke andere vaatje. Via 63-73 werd de 78-100 eindstand bereikt.

Twee keer had Zorg en Zekerheid Leiden al geoefend en twee keer leverde dat een ruime zege op (100-63 en 67-96). Uitslagen die er normaal gesproken op duiden dat de Leidse ploeg niets te vrezen zou hebben in Den Helder. Met die mindset trad de ploeg dan ook binnen de lijnen. Geen goede mentaliteit, zo mopperde coach Paul Vervaeck in de rust en na afloop nogmaals in de kleedkamer.

Den Helder Suns zag meteen drie spelers flink aan de scorebel trekken. Tjoe de Paula was weer hersteld van een blessure en knalde er voor rust drie driepunters in, de Luxemburger Alex Laurent schoot met scherp en had een venijnige dunk in het eerste kwart. Spelmaker Lavonte Dority kon voor de pauze ook bijna niet missen. Dit trio noteerde in de eerste helft 37 van de 49 Helderse punten.

49 punten tegen, dat duidde erop dat Zorg en Zekerheid Leiden nauwelijks verdedigde. De Heldenaren kregen daardoor makkelijke scores en werkte in de eerste helft tegen bijna 68% af. Aanvallend was Zorg en Zekerheid Leiden wel bij de les. Er werd snel gespeeld, de bal ging goed rond en dat leverde de nodige vrije schotkansen op. Vooral in de break kwam Zorg en Zekerheid Leiden makkelijk tot scoren. Jessey Voorn ging voorop in de strijd en pakte voor rust al vijf van zijn uiteindelijke acht steals. Dat was meteen een nieuw record, want het was nog nooit eerder voorgekomen dat een speler meer dan zes steals pakte.

Het leidde allemaal tot een enorm hoge ruststand van 49-49. Na de pauze opende Clayton Vette de score. Toen Carrington Love vervolgens tweemaal op rij scoorde en Voorn na een steal ook nog een lay-up verzilverde, was het binnen twee minuten 49-57 en moest Den Helder afhaken. Toen Zorg en Zekerheid Leiden bij 55-62 nog eens uitpakte met een 6-0 sprintje naar 55-68 was het gaatje geslagen. Voorn knalde er nog maar eens een drietje in en Vette werd net voor de buzzer van het derde kwart op maat bediend door Love, die in volle vaart het veld over dribbelde en Dority totaal op het verkeerde been zette. De score van Vette betekende 63-73 na drie kwarten.

In het laatste kwart ging het snel. Floris Versteeg, net binnen de lijnen, sneed naar de basket en werd op zijn wenken bediend door Vette. Na een glijpartij van Dority kon Love een lay-up afronden en weer een aanval later dropte Versteeg een bommetje voor 64-80.

Worthy de Jong zorgde vervolgens voor een uitroepteken. Voorn pakte de steal en gooide bal als assist richting De Jong, die wel raad wist met deze alley-oop pass: een soepele dunk voor 67-85. Met nog een kleine vijf minuten te spelen, leek de honderd nog binnen bereik. Driepunters van Voorn (twee stuks) en Sergio de Randamie zorgden natuurlijk voor een versnelling. Vette scoorde uiteindelijk het honderdste punt, waardoor de eindstand op 78-100 kwam. Aanvallend overall een ruime voldoende, verdedigend voor rust onvoldoende, na de pauze een stuk beter.

De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden in een uitwedstrijd aan een century kwam, was op 7 februari 2015. Toen werd er in Rotterdam met 70-109 gewonnen.

Voor Voorn was het wel een hele bijzondere game, want hij verbeterde vier persoonlijke records tijdens reguliere competitiewedstrijden: 27 punten, 7 rebounds, 7 assists en 8 steals. Alleen in de play-offs had hij vorig seizoen een keer een hogere score laten aantekenen: 31 punten.