101-78

Datum: zaterdag 14 oktober 2017 · 20:00

ZZ Leiden rent naar de 100

Zorg en Zekerheid Leiden kende tegen Basketball Academie Limburg een bliksemstart. Na tien minuten spelen was het al 39-20. Daarna nam de Leidse ploeg langzaam gas terug om uiteindelijk te finishen met een 101-78 overwinning. ZZ Leiden klimt nu naar de tweede plaats.

Paul Vervaeck voorspelde dat Zorg en Zekerheid Leiden met dit team zou gaan rennen. Dat was zeker in het eerste kwart tegen Basketball Academie Limburg wel te merken. Gekoppeld aan een enorme dosis vechtlust werden de Limburgers overlopen door het soepel passende Zorg en Zekerheid Leiden. Geen zelfzuchtig spel, maar telkens kijkend naar een pass extra.

Sergio de Randamie zette binnen twee minuten de toon met twee driepunters. BAL kon nog aanklampen tot 6-4, maar moest daarna een 9-0 run incasseren, met scores van Clayton Vette en een bommetje van Jessey Voorn. Worthy de Jong was overal met steals, rebounds en fraaie assists. Zorg en Zekerheid Leiden was ontketend. Carrington Love stal een aantal keren de show, met onder andere een fake-pass gevolgde door een lay-up. Mohamed Kherrazi, die weer kon spelen en vanaf de bank kwam, werd door Love bediend om heerlijk te dunken. Toen na tien minuten de rook was opgetrokken na twee rake vrije worpen van Jeroen van der List, twee seizoenen terug nog spelend voor de Leidse ploeg, stond er 39-20 op het scorebord.

Een zeldzaam hoge score, zeker op het hoogste niveau. De 39 punten van Zorg en Zekerheid Leiden betekenden namelijk een record score voor een eerste kwart, want dat stond op 38. Voor de Leidse ploeg was het overigens geen record voor een kwart, want op 16 november 2006 kwam Zorg en Zekerheid Leiden in een vierde kwart in Den Bosch tot 40 punten.

In het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden nog heel even door, maar al snel werd duidelijk dat het soms een tempo lager ging. “Niet iedereen had vandaag voldoende benzine”, mopperde Vervaeck na afloop, al had hij natuurlijk zelf ook genoten van een heerlijke eerste tien minuten. Opmerkelijk was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft geen enkele turnover liet aantekenen. De rust werd uiteindelijk bereikt bij 59-34.

In het derde kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden de lijn van het eerste kwart door te trekken. Love en De Randamie gooiden er driepunters in, terwijl Love na een steal ook nog een dunkje plaatste. Na drie minuten was het verschil al opgelopen tot 35 punten (73-38). Wat volgde was een 9-0 run van BAL om de score een dragelijker aanzicht te geven. Vlak voor het einde liep het verschil toch weer op. De Jong plaatste een paar scores, Voorn kwam nog even met een drietje en een toegekende lay-up na goaltending door, waardoor na drie kwarten 88-55 op het bord stond.

In het laatste kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden niet verder aan klantenbinding doen. Het Leidse spel werd slordig, getuige ook de 13 turnovers, die allemaal na rust werden behaald. Met nog zes minuten te gaan, stond de thuisploeg al op 96 (tegen 63) punten, maar het duurde nog vier minuten voordat Voorn met een driepunter de ploeg door de grens van honderd punten schoot. Het was tevens de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden, dat al driftig aan het wisselen was. Vanaf de lijn deed BAL nog wat terug, waardoor de eindstand 101-78 werd.

“We zijn verder dan ik had verwacht”, stelde Vervaeck na afloop. Hij ziet nog wel mogelijkheden om te groeien. “Al zullen we niet altijd het spel van het eerste kwart kunnen evenaren.” Hij gaf wel aan dat hij waakt dat spelers niet teveel in een comfort zone geraken. “Het is mijn taak om ze dan weer scherp te krijgen.”