75-63

Datum: zaterdag 7 oktober 2017 · 20:00

ZZ Leiden verslaat Donar

Na zeven opeenvolgende nederlagen tegen Donar moest het maar eens afgelopen zijn. Zorg en Zekerheid Leiden sloeg in de openingswedstrijd van het seizoen in het tweede kwart toe. Na rust drong Donar nog wel aan, maar de punten bleven in Leiden: 75-63.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het op het laatste moment toch stellen zonder Mohamed Kherrrazi. Nu miste Donar Arvin Slagter, maar coach Paul Vervaeck is van mening dat Donar het ontbreken van Slagter makkelijker kan opvangen dan Zorg en Zekerheid Leiden het missen van Kherrazi.

Vervaeck opende het duel met Carrington Love, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Sergio de Randamie en Clayton Vette. De eerste paar minuten zijn nog voor Donar dat met 3-6 en 8-12 voor komt te staan. Vette en Voorn hebben voor de in nieuwe outfits gehulde Leidse ploeg dan al een paar drietjes geproduceerd, terwijl De Jong een dunkpoging van Evan Bruinsma weet te blokken. Na zeven minuten komt Donar, met de oud-Leiden spelers Sean Cunningham en Thomas Koenis in de gelederen, bij 10-15 op de grootste voorsprong. Via een score van De Jong en een tip-in van Vette sluipt Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Negen seconden voor het einde van het eerste kwart schiet Floris Versteeg via een drietje de gelijke stand van 17-17 op de borden.

In het tweede kwart gaat Zorg en Zekerheid Leiden verder op de ingeslagen weg. Vette scoort eerst uit een aanvallende rebound en komt daarna door met een linkshandig hookshot. Pas na drie minuten volgt de eerste score van Donar (21-19 en meteen time-out van Vervaeck). Daarna gaat Zorg en Zekerheid Leiden zes minuten lang los. Van alle kanten wordt gescoord. Voorn met een and-1, De Randamie met een driepunter en Marijn Ververs met twee vrije worpen na een onsportieve fout van Cunningham. Via een 15-0 run staat het een minuut voor rust opeens 36-19. Sjoerd Koopmans en Bruinsma scoren nog voor Donar, maar Love benut tussendoor twee vrije worpen en knalt in de buzzer nog een drietje binnen voor de onwerkelijke ruststand van 41-23.

Na de pauze komt Donar beter voor de dag. Nu vallen er wel enkele driepunters (Brandyn Curry, Drago Pasalic en Jason Dourisseau), maar de Leidse ploeg laat zich niet van de wijs brengen. Voorn antwoordt met een driepunter en ook De Jong knalt een driepunter op de rand van 24 seconden door het netje voor 49-34. Vette zet na zes minuten met een drietje Zorg en Zekerheid Leiden op een voorsprong van zeventien punten (55-38). Daarna valt de Leidse ploeg wat stil. Alleen Vette scoort nog een keer dit kwart, waardoor het na drie keer tien minuten 57-45 staat.

In de laatste periode probeert Donar het geregeld met een zoneverdediging. Na twee minuten komt het verschil weer onder de tien punten: 59-50. Prompt antwoordt Zorg en Zekerheid Leiden gepast met een 7-0 run (scores van De Jong en Vette en een bommetje van Voorn). Love maakt er halverwege het kwart weer achttien punten verschil van: 68-50. Donar zet de schouders er nog eens onder en komt via een 7-0 run weer dichterbij. Love breekt echter de ban en tekent voor 70-57. Nadat het 70-61 is geworden, schudt Love met een soepele beweging twee verdedigers van zich af om 72-61 op de borden te schieten. Na een aanvallende rebound van De Randamie kegelt Vette op veertig seconden van het einde zijn derde driepunter door de ring voor 75-61. Het publiek reageert geweldig op het Leidse spel. De zesde man is weer terug. Bij 75-63 is het afgelopen en mag Zorg en Zekerheid Leiden eindelijk weer eens juichen na een overwinning op Donar.

Het excuus dat Donar moe zou zijn, gaat er bij Vervaeck niet helemaal in. “Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt de aimabele Belg. “Donar heeft zeven wedstrijden tegen sterke tegenstanders gespeeld. Natuurlijk is dat in een korte tijd en vergt dat veel van de spelers, maar je komt wel in een ritme. Wij hebben negen oefenwedstrijden gespeeld tegen mindere ploegen en wisten eigenlijk niet waar we stonden. Dit was dus een eerste echte test.”

Over Carrington Love, die met 15 punten, 10 rebounds en 12 assists een zeldzame triple double noteerde, had Vervaeck niets dan lof. Love ging de ploeg ook voor in moeilijke tijden. “Als hij het tempo van de wedstrijden nog beter kan bepalen, kan hij nog groeien.” Die groei verwacht Vervaeck ook van zijn ploeg. “Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat Donar niet in het ritme kwam. Als je hen fastbreaks laat lopen, dan ga je niet winnen. We pakken echter zestien aanvallende rebounds en daarmee haal je hun break er wel uit.” Het zorgde er ook voor dat Zorg en Zekerheid Leiden liefst zeventien schoten meer kon nemen dan Donar. Vervaeck laat niet onvermeld dat zijn ploeg toch weer vier spelers in de dubbele cijfers telde. Naast Love waren dat Vette (24 punten), Voorn (14 punten) en De Jong (10 punten).