74-64

Datum: zaterdag 28 oktober 2017 · 20:00

ZZ Leiden grijpt de koppositie

Zorg en Zekerheid Leiden is de nieuwe koploper van de Dutch Basketball League. De Leidse ploeg versloeg Landstede Basketbal met 74-064. De basis voor de winst werd in de eerste twintig minuten gelegd. Halverwege stond het namelijk 44-27.

Landstede Basketbal wist in de eerste paar minuten van de topper tegen Zorg en Zekerheid Leiden nog gelijke tred te houden. De Zwolse formatie speelde de troefkaart Franko House uit. Een paar keer kwam de Amerikaan gevaarlijk door, maar dat was vooral in een vrije situatie, vaak veroorzaakt door een pick & roll met Nigel van Oostrum. In de rest van de eerste helft werd House het scoren moeilijk gemaakt door Mohamed Kherrazi.

De Amsterdamse meester-verdediger had er ook echt zin in. Zijn blessure ligt enigszins achter hem. “Ik voelde me de hele week al goed”, stelde de bescheiden Kherrazi na afloop. "We hadden nog wat goed te maken van vorig seizoen." Aanvallend werd Kherrazi veelal gezocht door zijn medespelers en dat betaalde zich uit. Kherrazi zou de eerste helft met 16 punten afsluiten.

Na vijf minuten, bij een stand van 8-9, schakelde Zorg en Zekerheid Leiden een paar tandjes bij. Jessey Voorn knalde er een drietje in, Worthy de Jong kreeg vrijgeleide voor een harde dunk. Ralf de Pagter deed nog wat terug, maar via Clayton Vette en Kherrazi liep de Leidse ploeg snel uit naar 23-13.

De Jong opende het tweede kwart met een steal en een dunk. Het publiek ging er nog eens goed voor zitten. Ook in deze periode mocht Landstede de eerste vijf minuten meedoen, maar daarna werd het 31-21 in sneltreinvaart 44-25. Dat Jordan Gregory de ruststand op 44-27 mocht de pret niet drukken.

Na de pauze zou dat wel anders worden. Landstede kwam fel uit de kleedkamer en bracht de achterstand snel terug tot elf punten. Door driepunters van Voorn en De Jong en een block van Kherrazi op Sherron Dorsey-Walker die dacht te kunnen dunken, wist Zorg en Zekerheid Leiden de Zwolse run tot stilstand te brengen. Anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart was er bij een stand van 58-42 geen vuiltje aan de lucht. Door twee scores op rij van House ging het laatste kwart in met een 58-46 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Landstede opende het slotkwart met een 5-0 run, maar driepunters van De Jong en Vette, met daar tussenin een dunk van Kherrazi betekende al na drie minuten een stand van 66-53. Landstede Basketbal nam een time-out en ging groter spelen. House en De Pagter inside, Schaftenaar aan de buitenkant voor de verre schoten of het opposten tegen de kleinere Leidse spelers. Hoewel Schaftenaar geen scorende inbreng had, kwam Landstede Basketbal toch terug tot 66-61 en nog 3’16 te spelen.

In een time-out paste coach Paul Vervaeck één dingetje aan in de aanval. Carrington Love kreeg op een andere manier een paar goede ballscreens en profiteerde optimaal door zeven punten op rij te maken. Zijn driepunter na een killer crossover bracht de handen van het publiek op elkaar. Landstede was geknakt. Schaftenaar bepaalde de eindstand met een driepunter op 74-64. De eerste slag was gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden.

“Ik denk dat we in de eerste helft zeer goed basketbal hebben gespeeld, zowel in de aanval als in de verdediging”, stelde coach Vervaeck na afloop. “Tegen een goed gestructureerde ploeg als Landstede kun je dat niet veertig minuten doen. Zij zijn een van de topploegen in de competitie. Zij kwamen na rust agressief uit de kleedkamer. We hebben het daar even moeilijk mee gehad. Het belangrijkste wat ik van deze wedstrijd onthoud, is dat we na de slechte start van het derde kwart ons hoofd koel hebben gehouden. We gingen weliswaar missen, maar we hadden alle aanvallende rebounds. In de eerste helft hadden we er drie, maar we scoorden gemakkelijk. We eindigen op elf aanvallende rebounds. Door de fighting spirit zijn we in de wedstrijd gebleven en hebben we het op het laatst ook weer koel afgemaakt. We houden een ploeg als Landstede onder de 65 punten. Dat is niet verkeerd.”