64-66

Datum: zaterdag 4 november 2017 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Met de hakken over de sloot

Zorg en Zekerheid Leiden is ook na vijf wedstrijden nog ongeslagen. Met heel veel moeite bleef de Leidse ploeg tegen Aris Leeuwarden overeind: 64-66. Stefan Mladenovic miste het laatste schot (een driepunter) van de wedstrijd, waardoor ZZ Leiden koploper blijft.

Zorg en Zekerheid Leiden leek een makkelijk avondje in het Kalverdijkje tegemoet te gaan. Meshack Lufile, de fysiek sterke center van Aris Leeuwarden, kon vanwege een blessure niet meespelen en dat scheelt normaal gesproken een slok op een borrel. De Leidse ploeg schoot ook uit de startblokken. Clayton Vette opende het bal met een driepunter en na scores van Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jessey Voorn (driepunter) stond het na nog geen vier minuten spelen al 0-11. Coach Tony van den Bosch greep meteen naar de time-out. Dit haalde het ritme uit het spel van de Leidse formatie, waar de Friezen er juist beter in kwamen. Na tien minuten was de voorsprong geslonken naar zes punten: 10-16.

Het tweede kwart zakte het spel van Zorg en Zekerheid Leiden naar een bedenkelijk niveau. Er werden veel loopovertredingen gemaakt en bovendien zakte het schotpercentage tot onder de 40%. Via een driepunter van Marijn Ververs en een dunk van De Jong (na een steal) stond het halverwege het tweede kwart 16-27. Coach Paul Vervaeck, die voor rust negen spelers inbracht, zag zijn team die marge echter niet consolideren. Met een 25-31 voorsprong ging Zorg en Zekerheid Leiden de rust in.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze meteen door zou drukken, kwam bedrogen uit. Voor het eerst dit seizoen werd de Leidse ploeg met een achterstand in de tweede helft geconfronteerd toen Mladenovic 32-31 op het bord schoot. De Jong pareerde nog met een driepunter, maar Aris was op stoom gekomen en liep verder uit naar 39-34. Zorg en Zekerheid Leiden wist zich snel het herpakken, al kreeg Emile Blackman het publiek nog wel op de banken toen hij hard over Vette heen dunkte. Dat betekende 43-41 en was meteen de laatste voorspong in de wedstrijd voor Aris Leeuwarden.

De Jong nam op dat moment het heft in handen. De international scoorde elf van de laatste vijftien Leidse punten van dit kwart, waaronder een driepunter en twee and-1’s. Hierdoor sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart ook met een voorsprong van zes punten af: 47-53.

In het vierde kwart kreeg de Leidse ploeg een aantal kansen om het duel vroegtijdig te beslissen. Na een score van Kherrazi, die bediend werd door een fraaie assist van Carrington Love, en een drietje van Love was het na drie minuten 51-58. Na 54-60 in de vijfde minuut bleef de Leidse ploeg drie minuten zonder score. Vette sneed toen de bucket in, kreeg de bal toegespeeld en finishte op een handige wijze voor 57-62. Met minder dan een minuut te gaan leek Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd te beslissen na een driepunter van Voorn: 59-65. Ook dit was nog niet genoeg. Blackman en Mladenovic (drietje na balverlies van Love) tekenden voor 64-65 met nog 24 seconden te spelen. Aris maakte vervolgens een fout op Love die met nog elf seconden op de klok alleen zijn tweede vrije worp raak schoot. De laatste poging van de Friezen ging echter mis.

Zorg en Zekerheid Leiden kroop dus door het oog van de naald, maar blijft niettemin ongeslagen de ranglijst aanvoeren. Vervaeck was er niet content mee. Hij laakte de attitude van zijn spelers. Na sterke overwinningen tegen Donar (eerste wedstrijd van het seizoen) en Landstede Basketbal (vorige week) zou je toch iets meer mogen verwachten. “De schoten vielen niet en we lieten toe dat Aris zelfvertrouwen kreeg. Daarnaast wacht iedereen dan af wie het dan wel gaat doen.” Worthy de Jong leek de man in vorm in het derde kwart, maar het duurde in het laatste kwart vier minuten eer De Jong de bal in de aanval kreeg voor een schot. Eén ding is zeker, na morgen is de wedstrijd vergeten en gaat er een week lang hard getraind worden in aanloop naar de klassieker tegen New Heroes Den Bosch.