83-81

Datum: zaterdag 11 november 2017 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Love schiet ZZ Leiden naar winst

Drie minuten voor tijd leek New Heroes Zorg en Zekerheid Leiden de eerste nederlaag toe te brengen toen het 70-78 stond. Carrington Love dacht daar anders over en schoot in de tweede helft de lichten uit. Mede door zijn 34 punten pakte de Leidse ploeg alsnog de winst: 83-81.

Voor aanvang van de wedstrijd werd Love gehuldigd omdat hij door de fans was uitgeroepen tot speler van de maand oktober. Met zijn spel van vanavond tegen New Heroes stelde de Amerikaan zich meteen al weer kandidaat voor de titel speler van de maand november.

Dat Zorg en Zekerheid Leiden geen cadeautjes wenste te geven, werd al in de eerste aanval van New Heroes duidelijk. Clayton Vette blokte meteen de drive van Anthony Marshall. Toch was de openingsfase voor de bezoekers die na drie minuten een 2-7 voorsprong namen. Met name Keshun Sherrill bleek lastig af te stoppen. Beide ploegen moesten het in het eerste kwart wel hebben van hun driepunters. Voor de Leidse ploeg waren Worthy de Jong, Jessey Voorn (twee stuks) en Love succesvol van downtown. Zorg en Zekerheid Leiden leek bij 22-16 een gaatje te slaan, maar aan het eind van het kwart zette Mohamed Kherrazi slechts 24-22 op het scorebord.

Nadat De Jong met een drietje Zorg en Zekerheid Leiden naar 27-24 schoot, ontworstelde New Heroes zich aan de Leidse druk. De bezoekers liepen via een 9-0 run uit naar 27-33. Via vier punten op rij van Vette sloot de Leidse ploeg weer even aan, maar een 7-0 run van New Heroes betekende vlak voor rust 37-45. Floris Versteeg kwam vervolgens door met een lekkere driepunter om zo de marge bij rust terug te brengen naar vijf punten: 40-45.

Zorg en Zekerheid Leiden begon de tweede helft voortvarend met een lay-up van Love en een driepunter van Vette: 45-45. Op dat moment maakte Kherrazi een technische fout, een kostbare want nog geen drie minuten later moest de Leidse rots in de branding met zijn vierde fout voor langere tijd naar de bank. Binnen de wedstrijd leek nog een wedstrijdje gaande, namelijk Love tegen Sherrill. Beide spelers namen de nodige scores voor hun rekening. In de laatste drie minuten van het derde kwart sloop New Heroes weer weg van de Leidse ploeg. Het kwart werd door een bommetje van Sherrill afgesloten bij 59-66.

Bij de bezoekers begon de van een blessure herstelde Norville Carey zich ook nadrukkelijk met het spel te bemoeien. Via zijn aanvallende impulsen liep New Heroes na vier minuten uit naar het grootste verschil in de wedstrijd: 63-74. Love, Kherrazi met een and-1 en Vette met een dunk zorgden wel voor weerwerk, maar met nog drie minuten te gaan keek Zorg en Zekerheid Leiden nog altijd tegen een 70-78 achterstand aan. Met een lay-up en een driepunter gaf Love de talrijke Leidse fans weer hoop: 75-78 en een time-out van New Heroes.

Dat publiek schaarde zich op dat moment volledig achter de thuisploeg. In een oorverdovende herrie bezorgde Love met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden weer een voorsprong: 79-78. Carey antwoordde nog wel met een driepunter, maar weer was daar Love met een bommetje en nog een bonus toe. Die vrije worp ging mis, maar het stond wel weer 82-81. Een belangrijk blok van De Jong voorkwam een Bossche score. Bal achterlijn voor de thuisploeg. Het innemen verliep niet soepel, maar Zorg en Zekerheid Leiden kreeg wel balbezit met nog 4,5 seconden te gaan. Na een time/out van Vervaeck werd Love gefould. Zijn eerste vrije worp ging mis, de tweede was raak: 83-81. Het noodschot van Marshall bracht de Leidse winst niet meer in gevaar.

Zes wedstrijden gespeeld en een 100% score. Coach Paul Vervaeck evenaarde daarmee de beste opening ooit die op naam stond van zijn landgenoot Eddy Casteels. Volgende week zaterdag kan Vervaeck geschiedenis schrijven. Zelf is de coach daar niet mee bezig. “Als 7-0 een record is, is dat leuk voor de groep en voor mij, maar we leven van wedstrijd tot wedstrijd.”

Over de wedstrijd van vanavond was Vervaeck erg enthousiast. “Dit was een wedstrijd op play-off mentaliteit. Heel intensief langs beide kanten. In het begin van het seizoen al een wedstrijd op hoog niveau van beide kanten. Vandaag was Love de go-to-guy, maar we hebben ook wedstrijden gehad dat dat iemand anders was. Dat is de sterkte van onze ploeg. Het gevaar kan van overal komen. We hebben de mentale weerbaarheid getoond om in een bijna verloren situatie die wedstrijd toch nog naar ons toe te trekken. Dit is basketbal waarvoor mensen naar de zaal komen.”