66-77

Datum: dinsdag 26 september 2017 · 16:30
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

ZZ Leiden wint middagvoorstelling

Zorg en Zekerheid Leiden ging vanmiddag op bezoek bij Forward Lease Rotterdam. De Leidse ploeg schoot uit de startblokken en won het eerste kwart met 8-29. Daarna nam de snelheid af en kregen de Rotterdammers meer kansen. Niettemin won Zorg en Zekerheid Leiden met 66-77.

In Rotterdam trad Zorg en Zekerheid Leiden in de sterkste samenstelling aan. Alleen Leratho Biekman zat nog met een blessure op de bank. De formatie van coach Paul Vervaeck had er zin in. Via Worthy de Jong en twee keer Clayton Vette werd al snel een 0-6 voorsprong genomen. Na twee Rotterdamse vrije worpen van de rappe Ordane Kanda denderde Zorg en Zekerheid Leiden door naar 2-16. Het Leidse bombardement leidde tot een 8-29 score na het eerste kwart.

Daar bleef het verder ook wel bij. Het Leidse spel werd wat nonchalanter en er werd te makkelijk gezocht naar schoten van buiten de bucket. Halverwege het tweede kwart was Forward Lease Rotterdam teruggekomen tot 25-37. Onder leiding van scherpschutter Jessey Voorn (vijf driepunters in dit duel) liep Zorg en Zekerheid Leiden weer net zo makkelijk weg naar een 31-49 ruststand.

Na de pauze deed De Jong nog een paar duiten in het zakje. Halverwege het derde kwart was de marge opgelopen naar 24 punten (36-60). Verder liep het verschil niet meer op. Aan het eind van de derde periode was de marge nog comfortabel: 49-65.

Dat veranderde in het laatste kwart. De Leidse ploeg bleef vier minuten lang steken op 69 punten, terwijl Forward Lease Rotterdam met opportunistisch spel door bleef gaan met scoren. Met nog iets minder dan vijf minuten te spelen, was de Leidse voorsprong geslonken tot zeven punten: 62-69. Vette en De Jong (baseline uitnemen via de rug van een verdediger de bal terugkrijgen en scoren) brachten het verschil weer boven de tien punten: 64-75. Na de laatste Leidse score van Floris Versteeg, bepaalde Kanda de eindstand op 66-77.

Opmerkelijk detail: Zorg en Zekerheid Leiden verliest drie kwarten, maar bouwde in het eerste kwart zo’n groot verschil op dat de overwinning niet in gevaar kwam. Dat de concentratie na dat eerste kwart minder werd, is nog wel een puntje van zorg. Tegen de betere ploegen in de Dutch Basketball League kun je je dat niet veroorloven. Komende donderdag gaat de Leidse toer door Nederland verder. Dan treedt Zorg en Zekerheid Leiden in Hippolytushoef aan tegen Den Helder Suns.