59-67

Datum: zondag 24 september 2017 · 16:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Sterk vierde kwart brengt ZZ Leiden winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de derde oefenwedstrijd in Nederland in winst omgezet. Daarvoor had het wel een sterk vierde kwart nodig, want na drie kwarten ging Aris Leeuwarden met 52-42 aan de leiding. In de laatste tien minuten zette ZZ Leiden de zaakjes alsnog recht: 59-67.

Zorg en Zekerheid Leiden toonde in Leeuwarden twee gezichten. Het eerste en het vierde kwart speelde de Leidse ploeg, waarbij Jessey Voorn uit voorzorg aan de kant werd gehouden, sterk. In de tussenliggende twee kwarten was het allemaal wat minder.

Het felle Leidse spel zorgde in de openingsfase voor steals en snelle aanvallen. Na back-to-back driepunters van Sergio de Randamie en starter Marijn Ververs stond het halverwege het eerste kwart al 5-13. Clayton Vette, die voorzichtig weer meedeed en ritme leek te missen, kreeg zijn eerste punten toegekend door goaltending, waarna Ververs nog eens vier punten op rij scoorde voor 10-21. Stefan Mladenovic bepaalde de stand na tien minuten op 11-21. Ververs was op dat moment topscorer in de wedstrijd met zeven punten.

In het tweede kwart draaide het spelbeeld 180 graden. Zorg en Zekerheid Leiden, dat zijn tweede wedstrijd binnen 24 uur speelde, oogde wat vermoeid en leek het wel te geloven. Na een vrije worp van Floris Versteeg en een score uit een aanvallende rebound van Worthy de Jong stond er een maximale voorsprong van dertien punten op het bord: 11-24. Tot vier minuten voor rust wist Zorg en Zekerheid Leiden de Friezen op afstand te houden: 24-32. Daarna volgde een 20-0 run voor Aris Leeuwarden.

Eerst werd de ruststand op 34-32 gebracht, daarna gingen de Friezen door naar 44-32 voordat Carrington Love de periode van bijna tien minuten zonder score doorbrak. De Jong ging zich nu ook wat nadrukkelijker met het spel bemoeien en zorgde met zijn drives voor een korte terugkeer van Zorg en Zekerheid Leiden. Niettemin gingen de laatste tien minuten in bij 52-42 in het voordeel van Aris Leeuwarden.

Met zes van de eerste acht punten in het vierde kwart stond Vette aan de basis van de terugkeer in de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden. Binnen drie minuten tijd was het 52-50, waarna Aris-coach Tony van den Bosch een time-out nam. Heel veel hielp dat niet, want na twee rake vrije worpen van Rens Butter en een nieuw drive van De Jong had Zorg en Zekerheid Leiden zelf een run van 16-2 bij elkaar gespeeld, met als gevolg dat de laatste vijf minuten begonnen met weer een Leidse voorsprong: 54-56.

Aris Leeuwarden speelde inmiddels af en toe zone, maar eerst scoorde De Randamie uit een aanvallende rebound, een paar aanvallen later tekende De Jong met een driepunter voor 56-61. In de laatste minuut volgde nog een fraaie Leidse aanval. De Randamie had de bal in de post en zag Versteeg over de baseline insnijden. De Randamie speelde bal precies op tijd naar Versteeg die vervolgens hard dunkte. De laatste score van Love, die de eindstand van 59-67 op de borden bracht, was uitsluitend voer voor de statistici.