96-79

Datum: zaterdag 23 september 2017 · 20:00

ZZ Leiden moet warmdraaien

Zorg en Zekerheid Leiden speelde vandaag de tweede thuiswedstrijd in de Vijf Meihal. Enkele minuten voor rust leidde Apollo Amsterdam met 28-39. Voor rust herstelde Zorg en Zekerheid Leiden de schade: 44-44. Na de pauze ging het een stuk soepeler en schoot Zorg en Zekerheid Leiden naar een 96-79.

De vele toeschouwers die op dit duel waren afgekomen, zullen de openingsfase met verbazing hebben aangekeken. Binnen anderhalve minuut keek Zorg en Zekerheid Leiden, nog zonder Clayton Vette (naar verwachting komt de Amerikaan zondag in Leeuwarden weer in actie), tegen een 0-6 achterstand aan. Door driepunters van Carrington Love, Jessey Voorn, Floris Versteeg en Worthy de Jong kwam de Leidse ploeg anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart weer op gelijke hoogte: 16-16.

Na het eerste kwart, dat bij 19-21 eindigde, liep Apollo Amsterdam snel weg naar een maximale voorsprong van elf punten: 28-39 op minder dan vier minuten voor rust. Via sterke acties van Mohamed Kherrazi, die vanaf de vrije worplijn zeven uit zeven schoor, en drietjes van Voorn sloten beide ploegen de eerste helft met een gelijke stand af: 44-44.

Na de pauze begon Zorg en Zekerheid Leiden langzaamaan beter te spelen. Door zeven punten op rij van Kherrazi en drie vrije worpen van Love sloeg Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het derde kwart een gaatje: 66-57. Een score van De Jong werd gevolgd door een driepunter van Marijn Ververs en ineens was het 71-57. Mede dankzij Versteeg, vandaag goed voor drie driepunters, genoot Zorg en Zekerheid Leiden na drie kwarten een voorsprong van veertien punten: 79-65.

In het eerste deel van het slotkwart pikte Rens Butter ook nog een driepunter mee. Na amper drie minuten was het gat na twee rake vrije worpen van Sergio de Randamie opgelopen naar negentien punten: 86-67. Even leek Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw de honderd punten te halen, maar dat leed bleef het lekker basketballende Apollo Amsterdam uiteindelijk bespaard: 96-79.

Coach Paul Vervaeck was niet te spreken over de eerste helft. “Er was geen timing in het spel en we waren te doorzichtig. We speelden misschien teveel vanuit de comfort zone. Ik heb dat in de rust ook gezegd. Iedereen was het ermee eens.” Dat bleek na de pauze. “Daar hielden we Apollo op 35 punten.”

Vervaeck heeft een iets andere filosofie voor de seizoenstart gehanteerd. De Belgische coach heeft de keuze gemaakt om de eerste zestien trainingen vooral aan de aanval te werken. “We moeten dat vanuit het collectief benaderen. Als ik met de verdediging was begonnen, dan zou nu iedereen voor zichzelf gaan spelen. We hebben nu weer zes spelers in de dubbele cijfers. Vorig seizoen hadden we vaak drie spelers in de dubbele cijfers en scoorden we met moeite zestig punten. Nu zitten we al een aantal wedstrijden in de buurt van honderd punten. De komende veertien trainingen tot aan de eerste competitiewedstrijd gaan we meer aan de verdediging doen.”