76-80

Datum: vrijdag 21 april 2017 · 20:30
Locatie: Van Zweedenhal, Rijswijk

U24 start Final Four goed

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden is de Final Four goed begonnen. In de eerste wedstrijd van de halve finale won het Leidse team in Rijswijk van Lokomotief. Na een ruststand van 39-36 werd er met 76-80 gewonnen. Op zaterdag 29 april vindt de terugwedstrijd in Leiden plaats.

In het bekertoernooi en de competitie had Zorg en Zekerheid Leiden twee van de drie duels tegen Lokomotief verloren. Desondanks eindigde de formatie van Richard den Os als tweede in de competitie, met als gevolg thuisvoordeel in de halve finale tegen Lokomotief.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat vorig jaar in de finale het kampioenschap van de Dutch Talent League aan SPM Shoeters moest laten, kende een goede start door in de kleine Van Zwedenzaal een voorsprong van 1-7 te nemen. De Rijswijkse formatie kwam echter langszij en na tien minuten spelen was het 16-16.

In het tweede kwart nam Lokomotief een voorsprong, die na zeven minuten was opgelopen tot 13 punten: 35-22. Na een time-out van Den Os (bij de stand 35-22) herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich weer. Rens Butter scoorde 14 punten op rij, waardoor de achterstand halverwege was teruggebracht tot 39-36.

Aan het begin van de derde periode nam Lokomotief nog een 44-38 voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef bij de les. Na iets meer dan drie minuten zorgde een driepunter van Jan Driessen voor 45-46. De scores gingen even om en om, maar bij 53-50 in de zesde minuut plaatste de Leidse formatie een 11-0 tussensprintje. Bij het laatste fluitsignaal van het derde kwart genoot Zorg en Zekerheid Leiden een 55-61 voorsprong.

Het begin van het vierde kwart was echter weer voor Lokomotief dat binnen drie minuut weer naast Zorg en Zekerheid Leiden was gekomen: 63-63. Vier minuten voor tijd zorgde Leratho Biekman met een hookshotje voor 67-72 en leek Zorg en Zekerheid Leiden de beste papieren op de zege te hebben. In de slotfase kwam Lokomotief nog terug tot 76-77. De thuisploeg koos ervoor om Butter op de vrije worplijn te zetten. In zijn oude thuishal miste Butter zijn tweede vrije worp, waarna Calvin Poulina na een aanvallende rebound van Marijn Ververs de eindstand op het bord zette: 76-80.

Rens Butter kwam in dit duel tot 28 punten (69% schot), 7 assists, 4 rebounds en 3 steals. Jan Driessen tekende voor 12 punten, terwijl Leratho Biekman aan 10 punten kwam. Marijn Ververs deelde 5 assists uit. Leratho Biekman en Marc Knepa pakten 7 rebounds.

“Het is altijd lastig om bij Lokomotief te spelen, vooral mentaal”, weet coach Richard den Os. “Het is een klein zaaltje en klein veld, publiek wat bovenop het veld zit en zeker in dit soort wedstrijden erg aanwezig is. We wisten dat we daar goed mee om moesten gaan. Over het algemeen bleven we mentaal overeind. We komen de eerste helft dertien punten achter, maar raakten niet in paniek. Bij rust was het verschil weer drie. In de tweede helft kwamen we niet meer in de problemen en winnen we uiteindelijk met vier, wat natuurlijk een mooie uitgangspositie is. Rens Butter was deze wedstrijd geweldig en nam tegen zijn oude club ons op sleeptouw. Dat is mooi om te zien na alle blessures die hij dit seizoen heeft gehad. We zijn nu halverwege en beginnen de volgende wedstrijd met een voorsprong van vier punten. Er is dus nog niets beslist, zeker omdat alle wedstrijden tegen Lokomotief spannend waren.”

De return vindt plaats op 29 april om 20.30 uur. In de Vijf Meihal verdedigt Zorg en Zekerheid Leiden dan een voorsprong van vier punten.