Datum: zaterdag 29 april 2017 · 20:30
Team: U22
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

DTL-team bereikt eindstrijd

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich geplaatst voor de finale van de Dutch Talent League. Vorige week vrijdag had de Leidse ploeg al een marge van vier punten opgebouwd (76-80). Zaterdagavond ging de winst met 59-57 ook naar Zorg en Zekerheid Leiden, maar de Leidse ploeg maakte het zichzelf onnodig moeilijk.

Zorg en Zekerheid Leiden begon zeer sterk aan de wedstrijd. Lokomotief werd meteen flink onder druk gezet, waardoor de gasten moeilijke schoten moesten nemen. De Leidse formatie daarentegen vond met snel en fris spel steeds de vrije man. De eerste scores waren voor Jan Driessen en Calvin Poulina. Een driepunter van Rens Butter betekende na twee minuten al een 11-2 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden ging echter door en zag aan het eind van het eerste kwart een 21-6 voorsprong op het scorebord staan.

Aan het begin van het tweede kwart zorgde Shayron Juan Pedro voor de grootste Leidse voorsprong: 26-6. Lokomotief plaatste vervolgens een 9-0 run, maar met een driepunter bracht Poulina de run van Lokomotief een halt toe. Na zeven minuten spelen had Lokomotief het verschil weer binnen de tien punten gebracht: 33-24. Via de derde driepunter van Poulina en een lay-up van Driessen liep Zorg en Zekerheid Leiden weer wat verder weg: 38-24. Op dat moment viel de thuisploeg stil. Het spel werd angstiger en slordiger. Lokomotief profiteerde dankbaar en kwam terug tot 38-31. Twee seconden voor rust kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de bal aan de zijlijn. Driessen kreeg een back screen van Butter en dunkte vervolgens de perfecte pass van Marijn Ververs door de ring voor een 40-31 ruststand.

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden een reboundoverwicht had en ook beter schoot dan de Rijswijkers, waren de Leidse fans er nog niet helemaal gerust op. Hoewel Ververs vijf punten op rij noteerde, kwam Lokomotief steeds dichterbij: 45-41 en 47-45. Jelle van Heiningen bepaalde namens Zorg en Zekerheid Leiden de stand na drie kwarten op 49-45.

Ook in het vierde kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden moeite houden om tot scoren te komen. In het derde kwart scoorde de Leidse ploeg slechts negen punten, in het laatste kwart leek dat niet veel beter te gaan. Na twintig seconden tekende Leratho Biekman vanaf de lijn voor 50-45, maar daarna viel de Leidse ploeg meer dan zes minuten zonder score. Lokomotief had iets minder moeite om te scoren en nam een 50-52 voorsprong. Lokomotief kreeg twee kansen om de voorsprong uit te breiden, maar het schot van Lennart Overdevest werd door Driessen geblockt (Driessen blockte maar liefst zes schoten), in de aanval daarop leed Luke Essenstam balverlies. Butter, die dit keer niet zijn stempel op de wedstrijd wist te drukken, bracht met een lay-up beide ploegen weer op gelijke hoogte. Ververs zorgde vervolgens voor 54-52, maar Lokomotief gaf zich nog niet gewonnen. Een halve minuut voor tijd was het 54057 voor de gasten. Via twee vrije worpen van Ververs kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug tot 56-57. Lokomotief moest voor de driepunter gaan, maar het schot van Essenstam trof geen doel, waarop Ververs wederom op de lijn werd gezet en wederom niet faalde: 58-57. Dit keer probeerde Overdevest het nog met een driepunter, maar ook zijn schot ging mis. In de rebound werd er vier seconden voor tijd nog een fout op Leratho Biekman gemaakt. De Leidse center tekende vanaf de lijn voor de eindstand: 59-57.

Vanzelfsprekend was coach Richard den Os blij dat zijn team de eindstrijd bereikte, maar minder tevreden was hij over de manier waarop. “In de beginfase speelden we goed en namen we een ruime voorsprong. Mijn spelers dachten blijkbaar dat het al gedaan was. Er sloop angst in de ploeg en dat kwam het spel niet ten goede. We moesten echt voor elk puntje vechten. Je zag het laatst ook bij het eerste. Zij bleven driepunters schieten en gingen niet inside. Wij deden vanavond precies hetzelfde. Je kunt die jongens dan niet meer bereiken.”

Niettemin staat Zorg en Zekerheid Leiden net als vorig seizoen in de finale. Destijds was Den Bosch de tegenstander, dit keer gaat Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen de Basketball Academie Limburg.