83-56

Datum: donderdag 11 mei 2017 · 19:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Seizoen ZZ Leiden is voorbij

Tot aan de zevende wedstrijd mocht Zorg en Zekerheid Leiden hopen op de eerste finaleplek sinds 2013. Die hoop werd door een met scherp schietend Landstede Basketbal al in het eerste kwart de grond in geboord. Via 22-11 liep de Zwolse ploeg uit naar 49-22. Aan het einde was het 83-56 en was het seizoen in één klap voorbij.

Het was een spannende serie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal. Hoewel velen de Zwolse ploeg vooraf als favoriet afschilderden, maakte de Leidse ploeg het Landstede erg moeilijk. “Ik ben fier op dit team dat we tegen alle verwachtingen in het op een zevende wedstrijd aan hebben laten komen. Maar deze wedstrijd was wel een ontgoocheling”, bekende coach Paul Vervaeck na afloop.

Herman van den Belt, de winnende coach van Landstede Basketbal, deelde na afloop ook nog wat complimenten uit. “Zorg en Zekerheid Leiden is een goede tegenstander geweest. Mijn complimenten dat ze hun beste basketbal aan het einde van het seizoen hebben laten zien. Jessey Voorn en Rogier Jansen trokken de kar.”

Wat een zinderende apotheose had moeten worden, werd al snel een anticlimax. Landstede Basketbal leek niet te kunnen missen van buiten de driepuntcirkel. Binnen twee minuten lagen er al twee bommetjes in en dat aantal groeide in het eerste kwart naar vijf stuks (twee keer Yoho, twee keer Vette en één keer Tiller). Tot twee minuten voor het verstrijken van het eerste kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden nog enigszins te volgen. Thomas Koenis dunkte een keer hard na een pick & roll met Rogier Jansen. Na een and-1 van Voorn was het 14-11. Alleen kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de resterende twee minuten van het eerste kwart niet meer tot scoren, waardoor het na tien minuten 22-11 stond.

Dat is een behoorlijke achterstand om goed te maken, maar in basketbal is dat met nog drie kwarten te gaan zeker niet onmogelijk. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde daar echter niet in. Na 24-15 (vrije worp van Leigh Enobakhare) bleef de Leidse ploeg zes minuten zonder score. Er werden te veel geforceerde schoten van de perimeter genomen, terwijl er nauwelijks dreiging was naar het bord. Met een schotpercentage voor rust van 21% (7 uit 33) kom je niet echt ver. Daarnaast zat Daviyon Draper ook nog eens behoorlijk in de tang bij Yoho, zodat zijn inbreng voor rust uitermate beperkt was.

In die zes minuten dat Zorg en Zekerheid Leiden niet scoorde, besliste Landstede Basketbal eigenlijk al de wedstrijd. Dit keer vielen er zelfs zes bommen (twee keer Tiller, twee keer Hyland, één keer Vette en één keer Schaftenaar). Na 24-15 produceerde de Zwollenaren een 17-0 run alvorens Mohamed Kherrazi de ban wist te breken. Toen de rook van het tweede kwart was opgetrokken, stond er een haast onwerkelijke score van 49-22 op het bord. Tot ergernis van Voorn en Jansen die het op weg naar de kleedkamer ook duidelijk niet met elkaar eens waren.

Vervaeck probeerde het voor rust ook nog even met Jonathan Lee. Vervaeck: “Hij miste vanwege zijn blessure duidelijk ritme. Ik heb hem snel weer naar de kant gehaald.”

Na de pauze herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich enigszins (het schotpercentage na rust lag op 38%) , maar ook weer niet zodanig dat het rap inliep. Het verschil is niet meer onder de twintig punten gekomen. Drie minuten voor tijd stond het grootste verschil op het bord: 33 punten bij 83-50. Inmiddels waren de vaste krachten al naar de kant gehaald. Okke Hoonhout en Floris Versteeg sloten de wedstrijd af met driepunters, waardoor de einduitslag van 83-56 op het scorebord kwam te staan.

Over het algemeen heeft Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs degelijk tot goed basketbal laten zien. In de eerste ronde stond de ploeg tegen Apollo Amsterdam meteen met de rug tegen de muur, maar dat werd vervolgens rechtgezet. In de halve finale pakte Zorg en Zekerheid Leiden de eerste wedstrijd in Zwolle, om dat thuisvoordeel vervolgens meteen weer weg te geven. In de vijfde wedstrijd had Zorg en Zekerheid Leiden dé kans om op 3-2 te komen, maar dat lukte net niet. Na de ruime zege van dinsdag ging het vanavond in Zwolle dan toch nog mis.

Mogelijk heeft vermoeidheid een rol gespeeld in het zwakke optreden van Zorg en Zekerheid Leiden. Uiteindelijk was de selectie van Landstede Basketbal net een stuk breder, zeker nu de Leidse ploeg het moest stellen zonder Lee. Dat was zaterdag eigenlijk al zichtbaar toen erkende schutters als Jansen en Voorn hun schoten nauwelijks weg kregen. “De wedstrijden volgden elkaar ook in een hoog tempo op”, stelde Vervaeck.

Na 28 competitiewedstrijden, drie bekerduels en tien play-offwedstrijden zit het seizoen er voor Zorg en Zekerheid Leiden op. Donar en Landstede Basketbal gaan nog strijden om de titel. Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden zal zich nu moeten richten op volgend seizoen.