84-78

Datum: zaterdag 6 mei 2017 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden laat kans liggen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in wedstrijd vijf een kans laten liggen om op voorsprong te komen. Aan het begin van kwart vier kwam Zorg en Zekerheid Leiden met 59-67 voor te staan. Daarna kantelde de wedstrijd snel. Via twee tip-ins op rij forceerde de Leidse ploeg een verlenging, maar daarin was de pijp leeg: 84-78 en 3-2 voor Landstede.

“We moeten de intensiteit waar Landstede mee begint, zien te matchen”, waren de woorden van Jessey Voor na afloop van de gewoon wedstrijd vier. Daar slaagde Zorg en Zekerheid Leiden vanavond zeer zeker in. Via driepunters van Jessey Voorn en Daviyon Draper nam de Leidse formatie binnen anderhalve minuut een 0-6 voorsprong. Nick Oudendag scoorde weliswaar tegen, maar Rogier Jansen antwoordde met een driepunter, waarna Thomas Koenis de stand naar 2-11 schoot. Een bliksemstart van Zorg en Zekerheid Leiden. Via Oudendag en Clayton Vette kwam Landstede iets dichterbij (9-13), maar de Leidse ploeg verblikte of verbloosde niet. Jumpertje Draper, tweede driepunter van Voorn en een harde dunk van Leigh Enobakhare zorgden voor een 9-20 voorsprong. Landstede deed nog wel iets terug, waardoor na tien minuten een 14-20 stand op het scorebord viel te lezen.

In het tweede kwart scoorde Draper er weer flink op los. De jonge Amerikaan speelt sowieso een goede play-offs en het bestuur zou er goed aan doen om deze groeibriljant zo snel mogelijk vast te leggen voor aankomend seizoen, want er zullen vast kapers op de kust komen. Na drie minuten tekende Draper voor 16-27. Daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden even stil en bleef de genadeklap uit. Landstede perste er een 8-0 run uit. Marijn Ververs doorbrak de ban met een driepunter voor 24-30. Bij een stand van 26-34 kwam Landstede weer door met een 6-0 run, waardoor het anderhalve minuut voor rust 32-34 stond.

Opnieuw wilde de Leidse ploeg van geen wijken weten. Mohamed Kherrazi schoot een jumpertje binnen. Vervolgens benutte Rogier Jansen twee vrije worpen na een onsportieve fout van Oudendag. Het balbezit aan de zijlijn leverde een driepunter op, waarna de rust werd bereikt met een 32-41 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Afgezien van de vierde (en laatste) driepunter van Voorn kwam Zorg en Zekerheid Leiden er aan het begin van de tweede helft niet aan te pas. Via twee drietjes van de vanavond nagenoeg onhoudbare J.T. Tiller (27 punten) kwam de thuisploeg terug tot 40-44. Toen sloeg de vlam in de pan. Oudendag deelde een elleboog uit aan Enobakhare, die vervolgens hard revanche nam. Het arbitrale trio stuurde de Belgische Nigeriaan met een D-fout naar de kleedkamer. Ook Oudendag kon de gang naar de kleedruimte maken, maar dit vanwege zijn tweede onsportieve fout. Kort daarop werd Paul Vervaeck met een technische fout bestraft. Vanaf de lijn kwam Landstede terug tot 42-44.

Zorg en Zekerheid Leiden toonde vervolgens karakter. Kherrazi scoorde een jumpertje uit de fastbreak, waarna Draper doorkwam met een dunk en een lay-up: 42-50 na vijf minuten spelen. Met nog twee minuten te gaan was het na rake vrije worpen van Koenis en Jansen 49-56. Daarna pakte Landstede echter door. Een tweede driepunter van Olaf Schaftenaar, die 2.5 wedstrijd uit had gestaan, bepaalde de stand na drie kwarten op 57-58.

Wie gedacht had dat Landstede nu wel over zou nemen, kwam aanvankelijk bedrogen uit. Na iets meer dan twee minuten spelen tekende Floris Versteeg met een driepunter voor 59-67, waarna Herman van den Belt meteen een time-out nam. Vier minuten later kwam Landstede Basketbal voor het eerst op voorsprong door twee driepunters van Schaftenaar en een dunk van Vette over Voorn heen. Koenis, die in deze fase een aantal vrije worpen liet liggen, zorgde nog wel voor de gelijkmaker, maar daarna liep de thuisploeg uit naar een voorsprong van vier punten: 76-72 met nog 36 seconden te gaan. Een misser van Jansen werd door Koenis binnen gewerkt. De Leidse center miste zijn bonus vrije worp, maar Kherrazi tikte de bal alsnog binnen voor 76-76. Tiller, Draper en Voorn misten hun winnende schoten, waarna verlenging uitkomst moest bieden.

Kherrazi zorgde in de extra speeltijd weer voor een gelijke stand, maar ook hij miste zijn bonus vrije worp. Kort daarop kon Koenis met een volle strafkaart naar de kant. Ook Kherrazi haalde het einde van de wedstrijd niet. Vanaf de lijn velde Tiller het vonnis over Zorg en Zekerheid Leiden: 84-78.

Door de 3-2 achterstand in de serie heeft Landstede Basketbal nu twee kansen om de serie winnend af te sluiten, te beginnen aankomende dinsdag in Leiden. Oudendag zal dan gewoon mee kunnen spelen, want twee onsportieve fouten is al enkele jaren een uitsluiting voor de rest van de wedstrijd, maar verder geen schorsing. Daaraan zal Enobakhare niet kunnen ontkomen. Er was in Zwolle nog geen sprake van snelrecht, want er waren slechts twee leden van de Tucht en Geschillen Commissie. Een derde lid moet nog geraadpleegd worden. Zorg en Zekerheid Leiden krijgt maandag uitsluitsel, maar bestuurslid Rob van Hooven houdt er rekening mee dat Enobakhare dinsdag niet in actie mag komen.

Zorg en Zekerheid Leiden mag dan niet gewonnen hebben en nu met de rug tegen de muur staan, het was wel een echte play-offwedstrijd waar van alles in zat: strijd, makkelijke ballen missen (vooral vrije worpen aan beide kanten), moeilijke ballen afronden en runs over en weer. Bij Zorg en Zekerheid Leiden leek het alsof de vermoeidheid de ploeg parten ging spelen. Jansen, tot nu toe zeer constant, schoot slechts 2 uit 16, Voorn kwam niet verder dan 9 schoten. Het was jammer dat Draper, die de volle 45 minuten binnen de lijnen stond en goed was voor 24 punten, 10 rebounds en 3 steals, in de slotfase wat minder in het spel betrokken werd. In de extra speeltijd nam hij slechts één schot.

Zonder Enobakhare zal Zorg en Zekerheid Leiden dinsdag nog meer steun van het publiek nodig hebben om de serie naar een beslissende zevende wedstrijd te brengen. De Vijf Meihal moet dinsdag uitverkocht raken en trillen op zijn grondvesten!