76-67

Datum: dinsdag 2 mei 2017 · 19:00

ZZ Leiden komt weer op gelijke hoogte

Landstede Basketbal pakte een 0-11 voorsprong, maar wist Zorg en Zekerheid Leiden niet af te schudden. Mede dankzij een weergaloze Jessey Voorn (27 punten) herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich vrij snel door Landstede in kwart 2 maar 8 punten toe te staan. Zorg en Zekerheid Leiden drukte uiteindelijk door naar een 76-67 en een 2-2 stand in de serie.

Het Leidse publiek roerde zich al flink voor aanvang van de vierde wedsstrijd uit deze serie. Zelfs de slechte start van hun favorieten deerde de fans niet. Coach Paul Vervaeck was echter niet te spreken over het begin van het duel. “Opnieuw hadden we geen goede start. De spelers kenden het belang van deze wedstrijd. Het is een heel verschil of je met 2-2 of 3-1 achter naar Zwolle moet voor de vijfde wedstrijd.”

Ook Jessey Voorn was niet te spreken over de start van de wedstrijd. “Zij gingen agressiever van start dan wij. Dat is een van hun krachten. Wij moeten hun agressiviteit matchen. Zij spelen heel agressief in de aanval en de verdediging. Zij kunnen ook heel gedisciplineerd spelen. Wij zijn niet constant. Maar we komen wel terug met vechtbasketbal.”

Wie anders dan de noeste werker en aanvoerder Mohamed Kherrazi zorgde voor de eerste Leidse score. Via Voorn, Daviyon Draper (driepunter) en Leigh Enobakhare (score uit een aanvallende rebound) vocht Zorg en Zekerheid Leiden zich terug tot 9-13. De Zwolse rots in de branding, Clayton Vette, zorgde echter voor een 11-17 tussenstand na tien minuten spelen. Zorg en Zekerheid Leiden moest het overigens stellen zonder Jonathan Lee die met een ontsteking onder zijn voet kampt.

In het tweede kwart trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging nog eens flink aan. Dit keer liet de Leidse formatie zich niet opzij zetten door het fysieke spel van Landstede Basketbal, maar werd er met gelijke munt terugbetaald. J.T. Tiller tekende na één minuut nog wel voor 13-20, daarna was Landstede in last. De score van Tiller bleek later ook de enige Zwolse veldscore van het tweede kwart geweest te zijn. Van 13-20 denderde Zorg en Zekerheid Leiden door naar 31-23. In deze run was een opvallende rol weggelegd voor Enobakhare. Met vier rake vrije worpen op rij zette hij Zorg en Zekerheid Leiden bij 23-21 voor het eerst op voorsprong. Enobakhare zou uiteindelijk finishen met 8 punten en 11 rebounds in bijna zeventien minuten tijd. Ook Vervaeck zag dat de Nigeriaanse Belg het goed deed. “In de andere games deed hij het ook niet slecht. Dit is de Leigh die ik voor ogen had. Hij kan voor ons nuttig zijn.”

Het was echter Voorn die zijn oude club voor rust pijn deed. Met drie driepunters in nog geen 2,5 minuut gaf hij Zorg en Zekerheid Leiden een enorme boost, die uiteindelijk zou eindigen bij een 34-25 ruststand. Oftewel een kwartstand van 23-8. Wie had dat nog verwacht na die 0-11 start.

Landstede produceerde meteen na rust twee korte runnetjes om tot vier punten terug te komen: 39-35. De eerste run werd gecounterd door een driepunter van Draper, de tweede Zwolse run werd een halt toegeroepen door een driepunter van Voorn. Juist deze driepunter was de aanzet voor een Leidse demarrage. Draper pakte een jumpertje mee, waarna Rogier Jansen doorkwam met een bommetje: 47-35. Vette bood nog wat weerwerk, maar Jansen dartelde door de Zwolse verdediging en Enobakhare pakte een schotje van kop bucket mee. Een grote Zwolse run was er niet gekomen, waardoor beide ploegen met negen punten verschil (53-44) aan het laatste kwart begonnen.

Dat was nog geen zes seconden oud of Voorn had al weer zijn zesde driepunter door de ring laten glijden. Na twee onsportieve fouten over en weer (Jan Driessen en Nick Oudendag) liep het verschil op tot dertien punten. Floris Versteeg deed vervolgens met een driepunter nog een stevige duit in het zakje: 62-46, de grootste voorsprong van de hele wedstrijd.

Met zes punten op rij van Tiller (driepunter en een and-1) kwam Landstede Basketbal na bijna vier minuten spelen nog terug tot 62-52, maar Voorn en Jansen wisten wel raad met de hen toegekende vrije worpen. Met nog 2’34 te spelen zorgde Draper voor 73-59. Jansen knalde in de eindfase nogmaals een driepunter raak, waarna Keegan Hyland voor de 76-67 eindstand zorgde. Derhalve dus 2-2 in de serie, die nu tot een best of three is verworden. Zaterdag gaat de serie weer verder in Zwolle.

Voorn liet zich na afloop de complimenten welgevallen. “Ze moesten toch eens gaan vallen”, lachte Voorn. “Zonder Lee was het belangrijk voor het team dat Rogier en ik goed zouden spelen. Het staat nu weer 0-0. Zaterdag moeten we zorgen voor een betere start. Wij kunnen spelen zonder pressure, de druk ligt nu bij Landstede. Wij gaan vrijuit ballen en hopelijk die game stelen.”

Vervaeck was zeer te spreken over de comeback van zijn ploeg. “Ik ben fier op de manier waarop we na die zwakke start hebben verdedigd en de wedstrijd hebben rechtgetrokken. In de tweede helft hadden we ook maar vier turnovers.” Vervaeck was ook vol lof over het optreden van Jansen. “Rogier speelt een zeer goede play-offs. Hij brengt het leiderschap wat we nodig hebben. Hij respecteerde het gameplan. Daarnaast zijn dit natuurlijk de wedstrijd waar Rogier van houdt.”

In tegenstelling tot eerdere wedstrijden maakte Vervaeck dit keer gebruik van negen spelers. Marijn Ververs en Jan Driessen kregen in beide helften speeltijd toebedeeld. Ook Versteeg en Enobakhare maakten meer minuten dan in de drie eerdere duels. “De ganse ploeg heeft hard gewekt en geknokt. Er was echt sprake van een over mijn lijk mentaliteit. Intensief, hard. Na de wedstrijd nam Mohamed Kherrazi in de kleedkamer het woord om de jonge spelers proficiat te wensen met hoe zij vandaag gespeeld hebben. Ze hebben het goed gedaan en geen fouten gemaakt.”