78-64

Datum: zondag 30 april 2017 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden raakt op achterstand

Zorg en Zekerheid Leiden kijkt in de play-offs tegen een 2-1 achterstand aan. Landstede Basketbal was de eerste ploeg in deze halve finaleserie die een thuiswedstrijd wist te winnen. Zorg en Zekerheid Leiden raakte vooral in het tweede kwart, dat met 20-7 verloren ging, op achterstand. Aan de eindstreep was het 78-64. Dinsdag is wedstrijd vier in Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden had in de openingsfase even tijd nodig om goed in de wedstrijd te komen. Daviyon Draper en Thomas Koenis maakten de 5-0 achterstand ongedaan. Toen Rogier Jansen binnen de lijnen kwam voor de onzichtbare Jonathan Lee, kwam er meer snelheid in het Leidse spel. Jansen knalde twee drietjes binnen en pakte ook nog een gewone score mee. Daarnaast kreeg hij aanvallend steun van Mohamed Kherrazi. Het leidde tot een 13-16 voorsprong na iets meer dan negen minuten.

Het onheil kondigde zich echter al in de laatste twintig seconden aan. Clayton Vette benutte twee vrije worpen, waarna Jansen balverlies leed. Op de gemiste driepunter van J.T. Yoho werd niet attent gereageerd, waardoor Nick Oudendag in de buzzer Landstede naar een 17-16 voorsprong schoot.

In het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden op dezelfde voet door. Er werd slap gespeeld en het aantal turnovers liep snel op. Na twee vrije worpen van Koenis kwam de Leidse ploeg in meer dan vijf minuten niet verder dan een driepunter van Jessey Voorn, die overigens voor de pauze al op drie persoonlijke fouten stond. Landstede Basketbal was er als de kippen bij en plaatste een 10-0 run naar 35-21. Draper en J.T. Tiller zorgden uiteindelijk voor de 37-23 ruststand.

“In de laatste twee wedstrijden zijn we slecht gestart”, constateerde ook coach Paul Vervaeck. “In de eerste helft schieten we 22%. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Landstede veel druk uitoefent in de verdediging. Daarnaast gaven een paar spelers vandaag niet thuis. Kijk maar naar de statistieken.”

Ook de start van het derde kwart pakte voor Zorg en Zekerheid Leiden niet goed uit. Landstede Basketbal kreeg veel gelegenheid om makkelijke scores aan te tekenen. Met name Vette was als breakloper een ware plaag voor de Leidse ploeg. Opvallend genoeg schoot de Zwolse ploeg van buiten de driepuntslijn niet met scherp. Daar werd door Zorg en Zekerheid Leiden beter op verdedigd. In plaats van bijna 60 procent kwam Landstede nu niet verder dan één rake driepunter uit achttien pogingen.

Pas halverwege het derde kwart kwam er meer vuur in het Leidse spel. Jansen, die wel de wil om te winnen uitstraalde, kreeg steun van Voorn die nu niet alleen voor de driepunter ging, maar ook de ring aan ging vallen. Via onder meer zes punten van Voorn werd de 52-32 achterstand langzaam weggewerkt. Na zeven punten op rij van Jansen, die duidelijk maakte dat zijn carrière nog verre van over is, werd het derde kwart afgesloten met een 61-50 achterstand.

Vervaeck maakte vandaag ook wat meer gebruik van de jonkies Marijn Ververs, Floris Versteeg en Jan Driessen. Zij zorgden voor meer energie binnen de lijnen. Zowel Versteeg als Driessen tekende in het begin van het vierde kwart voor een driepunter, met als gevolg dat Zorg en Zekerheid Leiden terug wist te komen tot 63-56. Verder kwam de Leidse ploeg niet, doordat Tiller en Yoho aan de basis stonden van een 7-0 run. Een minuut voor tijd was het 73-64 en koos Zorg en Zekerheid Leiden voor stop-de-klok fouten; een tactiek die vrij zelden succes heeft. Zo ook niet in Zwolle. Via vijf rake vrije worpen bepaalde Landstede Basketbal de eindstand op 78-64.

“Je knokt je wel terug, maar daar moet je zoveel energie insteken. Dan red je het niet”, aldus Vervaeck. “Als je ziet dat Landstede 29 punten uit onze 19 turnovers maakt. We moeten beter screenen, ons beter vrijspelen en alles sneller doen. Iedere keer dat we het dan wel doen, dan creëren we wel iets. We weten waar we aan moeten werken en moeten zien dat we iedereen scherp krijgen voor de volgende wedstrijd, binnen twee dagen.”

Vervaeck noemde geen namen, maar het was wel duidelijk dat de Belgische coach vanmiddag geen vertrouwen had in Lee. In de tweede helft kreeg de Amerikaanse spelverdeler nog geen minuut speeltijd en hij eindigde dan ook met 0 punten en 3 turnovers. Hoewel Jansen steevast van de bank kwam in de eerste drie wedstrijden, is de guard in deze serie gemiddeld wel goed voor 18 punten en 3,7 assists. Het zou geen verrassing zijn wanneer Jansen dinsdag een plekje in de starting five toebedeeld krijgt. Het komt in elk geval het tempo in de wedstrijd ten goede.