81-92

Datum: woensdag 26 april 2017 · 20:00

ZZ Leiden verspeelt thuisvoordeel

Ondanks een uitpuilende Vijf Meihal is Zorg en Zekerheid Leiden er niet in geslaagd om Landstede Basketbal op een 2-0 achterstand te zetten. De Leidse ploeg zag Landstede in het eerste kwart weglopen naar 13-31 en kwam die achterstand niet meer te boven: 81-92.

Het Leidse publiek was massaal op deze wedstrijd afgekomen. Ook vanuit Zwolle waren er genoeg fans gekomen, van wie een aantal met ratels was uitgerust. Al ver voor aanvang steeg de temperatuur in de grootste sauna van Nederland tot grote hoogte. De muziek zorgde voor nog meer stemming. Een ideale situatie om er echt een play-off sfeertje van te maken.

De aanwezigen gingen er eens goed voor zitten. Was Zorg en Zekerheid Leiden in staat om opnieuw te winnen en een 2-0 voorsprong te pakken? Die vraag kon eigenlijk al na tien minuten beantwoord worden: niet dus.

J.T. Yoho opende het Zwolse driepuntersbal, maar Zorg en Zekerheid Leiden haakte meteen aan. In de eerste vier minuten hielden beide ploegen nog gelijke tred. Na een dunk van Thomas Koenis antwoordde aan de andere kant Clayton Vette met een driepunter. Jonathan Lee tekende nog wel voor 9-10, maar daarna denderde Landstede Basketbal door via opnieuw een driepunter van Vette, een and-1 van J.T. Tiller en nog een lange afstandsknaller van Yoho. Met als gevolg een 9-19 tussenstand na zes minuten.

Het leek daarna even alsof Zorg en Zekerheid Leiden op zou krabbelen. Koenis benutte één vrije worp, waarna Lee hetzelfde deed vanwege een technische fout van Herman van den Belt. In de laatste twee minuten raakte de Leidse ploeg het spoor bijster. Nick Oudendag en Tiller mochten uit aanvallende rebounds scoren en diezelfde Tiller sloot het kwart met een driepunter af voor 13-31. Een tussenstand die niemand had verwacht. Landstede schoot werkelijk uit alle hoeken raak en pakte in dit kwart ook uit met zes driepunters.

In het tweede kwart liep het verschil eerst op naar 21 punten (15-36 na een driepunter van Olaf Schaftenaar), alvorens Zorg en Zekerheid Leiden zijn normale spel hervond. Rogier Jansen, die meer snelheid in het spel bracht, schoot vier driepunters binnen en ook Voorn was goed voor een bommetje. Door een 9-0 Leidse run was het na zes minuten spelen 30-40 en leek het weer een wedstrijd te worden. Een harde dunk van Leigh Enobakhare bepaalde de ruststand op 36-47.

Het eerste deel van de derde periode was duidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daviyon Draper, voor rust onopvallend met slechts twee puntjes uit vrije worpen, besloot meer de basket aan te vallen en dat werkte. Na een driepunter van Voorn werd het 43-50. Het Leidse publiek geloofde er weer in. Aanvankelijk was Vette de sta-in-de-weg met vijf punten op rij voor 43-55. Toch haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan. De over mijn lijk mentaliteit begon zich te uiten. Via twee keer Lee, Draper en Mohamed Kherrazi was het na vijf minuten 51-55. Een Zwolse time-out maakte een einde aan het Leidse momentum. En toen Landstede meteen doorpakte met een 0-11 run, leek de wedstrijd beslist. Zorg en Zekerheid Leiden kwam nog wel met driepunters van Draper en Voorn, maar Nigel van Oostrum bepaalde de stand na drie kwarten op 57-69. Landstede Basketbal had de Leidse storm doorstaan en koerste af op de gelijkmaker in de serie.

Zorg en Zekerheid Leiden moest aan het begin van het vierde kwart het antwoord schuldig blijven en keek na vier minuten weer tegen een achterstand van twintig punten aan: 61-81. Bij het ingaan van de laatste vier minuten gaapte er nog steeds een kloof van twintig punten: 66-86. Zorg en Zekerheid Leiden gaf zich echter nog niet gewonnen. Misschien viel dit duel dan niet meer te winnen, het is wel lekker voor de volgende pot om deze wedstrijd met een positief gevoel af te sluiten. De Leidse ploeg perste er een 11-0 run uit, met onder andere driepunters van Voorn en Draper en drie punten op rij van Jansen. Uiteindelijk pakte Landstede Basketbal bij 81-92 de verdiende overwinning. Beide ploegen staan dus weer op gelijke hoogte. Zondag gaat de serie verder in Zwolle.

Coach Paul Vervaeck zocht de oorzaak van de nederlaag in het eerste kwart. “We beginnen de wedstrijd slecht. Na het eerste kwart hebben ze 31 punten. Landstede heeft uitzonderlijk geschoten vandaag. Clayton Vette schiet zeven driepunters en raakt daar zes van, ze schieten 56% aan de driepuntslijn. Dan kun je zeggen ok, vorige wedstrijd was het Thomas, nu is het Vette.”

“Ik had de groep vooraf verwittigd dat Landstede heel agressief uit de kleedkamer zou komen. We geraakten niet vrij waar dat moest en we geven 31 punten. Het draaide niet zoals het moest draaien. In het eerste kwart hebben we de bal veel te weinig laten bewegen. Te veel gedribbeld, te statisch gespeeld en dat is iets wat Zwolle graag heeft. Als je de ball speed erin brengt, dan is het voor Zwolle lastiger. Op momenten hebben we dat goed gedaan. Het is nu 1-1, maar we hebben toch wilskracht getoond, want voor hetzelfde geld krijg je met die start hier met 30 punten om de oren.”

Vervaeck weet zeker dat de mensen naar dit soort wedstrijden hunkeren. “Spijtig genoeg kunnen we niet de winst presenteren aan ons geweldige publiek. Dit zijn echter wel de wedstrijden waarvoor mensen naar de zaal komen.”