82-88

Datum: zondag 23 april 2017 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden steelt eerste wedstrijd

Zorg en Zekerheid Leiden is de halve finale van de play-offs uitstekend gestart. In Zwolle werd een zwaarbevochten overwinning op Landstede Basketbal geboekt. Zorg en Zekerheid Leiden bleef in de slotfase ijzig kalm vanaf de vrije worplijn. Via een ruststand van 40-41 werd het 82-88.

Al in de eerste fase van de wedstrijd in het Landstede Sportcentrum was te zien dat Thomas Koenis er zin in had. De boomlange center liet zien dat hij een nieuw wapen aan zijn arsenaal had toegevoegd, namelijk de driepunter. In het reguliere seizoen scoorde Koenis drie driepunters, de eerste van net voor de middenlijn in Zwolle. Dat die ringen hem wel bevallen, bleek vandaag eens te meer. Koenis schoot in het eerste kwart al drie van zijn uiteindelijke vijf driepunters raak. Bij het tweede bommetje deed hij zelfs een klein pasje achteruit om geen verre tweepunter te noteren, maar een driepunter.

Nadat Jessey Voorn ook een driepunter raak had geschoten, nam Zorg en Zekerheid Leiden na vier minuten een 6-13 voorsprong. Dit hield de Leidse ploeg niet vol. Eén minuut voor het einde van het eerste kwart kwam Landstede Basketbal langszij, maar Mohamed Kherrazi, die te snel in foutenlast kwam, zette een kwartstand van 17-19 op het scorebord.

Het tweede kwart kenmerkte zich vooral door grote runs. Nadat Floris Versteeg 19-22 op het bord had geschoten, plaatste Landstede Basketbal een 13-0 run naar 32-22. Voorn brak de ban in de vijfde minuut met een driepunter. Na twee rake vrije worpen van J.T. Tiller voor 34-25, was het de beurt aan Zorg en Zekerheid Leiden om een run in te zetten. Koenis met een and-1, Voorn met een snelle lay-up, Koenis weer met een driepunter en Daviyon Draper met een jumpertje zorgden voor een 10-0 Leidse run en een hernieuwde voorsprong: 34-35. Ondanks een dunk van Versteeg leek Landstede Basketbal met een voorsprong te gaan rusten, maar twee opeenvolgende scores van Draper voorkwamen dat, waardoor de voor rust sterk reboundende Leidse formatie met 40-41 ging rusten.

Na de pauze liep Zorg en Zekerheid Leiden weer snel uit. Drie vrije worpen van Rogier Jansen werden gevolgd door driepunters van Koenis en Voorn. Nadat Koenis vervolgens een turnover van Landstede Basketbal bekroonde met een lay-up, was de stand inmiddels op 42-54 gekomen. Plots ging het licht in de sporthal uit. Paul Vervaeck maakte zich enorm kwaad, want hierdoor kreeg Landstede de kans om tot rust te komen en werd het momentum van Zorg en Zekerheid Leiden tot stilstand gebracht. Aan het eind van de persconferentie na afloop van het duel vroeg Vervaeck nog even fijntjes of in de aanloop naar volgende week zondag, wanneer Landstede weer thuis speelt, de elektriciteit kon worden nagekeken.

De Leidse ploeg kwam na het lichtincident drie minuten niet tot scoren, waar aan de andere kant Tiller zich met de score ging bemoeien. Via een 10-0 run kwam de Zwolse formatie weer snel dichterbij. Met nog iets meer dan twee minuten te spelen in het derde kwart, werd het verschil teruggebracht tot één punt: 56-57. Maar via een vrije worp van Koenis en scores van Draper en Jansen sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een voorsprong van vijf punten af: 57-62.

In de eerste vier minuten van het laatste kwart kwam voor Zorg en Zekerheid Leiden alleen Jansen tot scoren. De spelverdeler revancheerde zich voor zijn matige optreden in de eerste rondgang en tekende voor zeven Leidse punten. Daardoor bleef Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de streep staan, maar met Landstede Basketbal wel heel dichtbij. Halverwege het kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje te slaan. Twee opeenvolgende scores van Kherrazi zorgden voor 69-75 en een time-out van Herman van den Belt, de coach van Landstede Basketbal. Balverlies van Koenis en Voorn maakte het echter weer spannend: 73-75.

Na een onsportieve fout van J.T. Yoho gaf Draper Zorg en Zekerheid Leiden op 2.26 van het einde weer even wat lucht: 73-76. Wat volgde was een chaotische periode, waarin beide ploegen niet tot goede aanvallen kwamen. Uiteindelijk kwam Kherrazi met nog 49 seconden te spelen door met een jumpertje via het bord voor 73-78. Het was meteen zijn laatste wapenfeit, want tien seconden later moest de Leidse aanvoerder met een volle strafkaart naar de kant. Met nog 37 seconden te gaan, maakte Mike Schilder een onsportieve fout door bij de balinname een fout te maken op een zich vrijlopende speler. Omdat dit plaatsvond in de laatste twee minuten, was dit automatisch een onsportieve fout. Voorn benutte beide vrije worpen en werd na de balinname bij de middenlijn opnieuw naar de lijn gestuurd. Ook dit keer was Voorn succesvol: 74-82.

Landstede speelde nu vol op de fout, in de hoop dat Zorg en Zekerheid Leiden wat vrije worpen zou laten liggen. Draper (twee keer) en Jansen (vier keer) bleven echter kalm aan de lijn en zorgden uiteindelijk voor een 82-88 overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden. De eerste uitzege in een halve finale in drie jaar tijd. Woensdag aanstaande gaat het spel verder in Leiden, in de wetenschap dat de ploeg nu thuisvoordeel heeft en dat Landstede Basketbal nu minimaal één keer in Leiden moet winnen.

Belangrijkste man van het veld was toch wel Koenis. Mede dankzij vijf driepunters kwam hij uit op 23 punten. Daarnaast pakte de rots in de branding ook nog eens 20 rebounds. In beide gevallen was er sprake van een verbetering van zijn persoonlijke records. Voorn (19 punten) en Jansen (17 punten) deden ook een behoorlijke duit in het zakje.

Het spreekt voor zich dat Vervaeck met een tevreden gevoel naar de persconferentie na afloop kwam. “Na de eerste wedstrijd tegen Apollo Amsterdam stonden we met de rug tegen de muur. Dat hebben we recht weten te zetten. Door als team te knokken. Deze serie gaan we wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Landstede heeft 17 aanvallende rebounds gepakt, waarvan drie keer op een buzzer shot. Dat is veel te veel. Maar hoe dan ook, het staat nu 1-0 voor ons.”