75-56

Datum: donderdag 20 april 2017 · 19:30

ZZ Leiden naar de laatste vier

Voor het achtste seizoen op rij plaatst Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de halve finale. Apollo Amsterdam was een lastige tegenstander, maar moest in het tweede kwart de Leidse ploeg laten gaan. Via een ruststand van 43-32 werd het uiteindelijk 75-56 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Zondag begint de halve finale met een uitwedstrijd tegen Landstede Basketbal.

Door de overwinning in Amsterdam was er weer sprake van een’ do or die’ wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden moest winnen om het seizoen te verlengen. Die boodschap was bij een groot aantal spelers duidelijk doorgekomen. De openingsfase was ook meteen voor Zorg en Zekerheid Leiden. Binnen vijf seconden schoot Jessey Voorn al zijn eerste driepunter door de ring. Door Thomas Koenis en Daviyon Draper werd het binnen drie minuten 7-0. Zo makkelijk zou het niet blijven gaan, want via Dimeo van der Horst en Sergio de Randamie kwamen de Amsterdammers snel weer terug in de wedstrijd. Een minuut voor het einde van het eerste kwart betekende een driepunter van De Randamie zelfs de eerste – en zo zou later blijken de laatste – voorsprong voor Apollo Amsterdam: 15-16. Voorn dacht daar echter anders over en noteerde zijn tweede driepunter. Na een misser van Apollo soleerde Voorn richting de ring om op slag van het eindsignaal van het eerste kwart 20-16 aan te tekenen.

Via Mohamed Kherrazi (die weer mooie eindcijfers had met 12 punten, 8 rebounds, 6 assists en 2 blocks) en Leigh Enobakhare deelde Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede kwart het eerste tikje uit: 24-16. Doordat Apollo met vier punten op rij antwoordde, koos coach Paul Vervaeck. Die minuut overleg deed zijn spelers goed, want na de derde driepunter van Voorn liep Zorg en Zekerheid Leiden langzaam weg van de Amsterdammers. Rogier Jansen begon zich ook met de wedstrijd te bemoeien, zowel scorend als passend. Tegen de Amsterdamse zone vond hij Kherrazi moederziel alleen bij de ring. De dunk van Kherrazi betekende 39-32. Apollo kwam er in de laatste vier minuten niet meer doorheen, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden het kwart afsloot met een 6-0 run voor de 43-32 ruststand.

Buiten twee vrije worpen van Gian Slagter kwam Apollo in de eerste vier minuten van het derde kwart niet aan scoren toe. Feitelijk denderde Zorg en Zekerheid Leiden van 37-32 in één ruk door naar 53-34. Deze 16-2 run maakte een eind aan alle spanning. Zorg en Zekerheid Leiden speelde opeens met veel meer zelfvertrouwen. Jansen zette een seconde voor het verstrijken van het derde kwart met een driepunter 61-41 op het scorebord. Dat kon niet meer fout gaan.

Jansen deed in het vierde kwart ook nog even van zich spreken met prima passwerk. Eerst bracht hij Kherrazi met een lange pass in stelling voor een lay-up, een aanval later nam Daviyon Draper een pass van Jansen dankbaar in ontvangst door verwoestend hard te dunken: 67-48. De zesde driepunter van Voorn, die in de Vijf Meihal opnieuw met scherp schoot, zorgde voor de grootste voorsprong: 73-52.

Nadat Patrick Faijdherbe zijn bank in het veld bracht en de wedstrijd opgaf, deed Vervaeck aan de andere kant hetzelfde. Marijn Ververs plaatste nog een prima block op Yawende Landbrug. Rens Butter, die vanwege blessureleed sinds 17 december niet meer voor de hoofdmacht was uitgekomen, zat vandaag weer bij de selectie en mocht de laatste anderhalve minuut ook nog het veld betreden. Voor de score maakte het allemaal niet zo veel meer uit. Floris Versteeg zorgde voor de laatste Leidse score. Uiteindelijk verscheen de 75-56 winst op het scorebord.

Paul Vervaeck was uiteraard zeer content met het bereiken van de halve finale. Vooral over de verdediging was de Belgische oefenmeester te spreken. “We hebben geen scores tegen gekregen uit pick & roll situaties. Daar waren we goed op voorbereid. Ook hebben we meer druk op hun schutters kunnen geven. Dat kan als er achter je niemand een lay-up kan lopen, want als dat gebeurt, ga je voorin vanzelf minder druk geven. We houden Apollo op 56 punten. Dat is prima.”

Nu volgt dan de serie tegen Landstede Basketbal, waarbij de Zwolse formatie thuisvoordeel in deze best of seven serie heeft. “Wij hebben ginder gewonnen en Landstede heeft een keer hier gewonnen”, weet Vervaeck. “We moeten in deze serie in elk geval één wedstrijd in Zwolle winnen. Laten we er maar voor zorgen dat we dat meteen zondag doen.”