70-78

Datum: maandag 17 april 2017 · 16:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden haalt serie terug naar Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft uitschakeling in de eerste ronde van de play-offs vanmiddag in Amsterdam voorkomen. De Leidse ploeg kwam sterk uit de startblokken, maar zag Apollo nog akelig dichtbij komen, zonder overigens op achterstand te worden gezet. Uiteindelijk werd het 70-78 en gaan de ploegen donderdag in Leiden verder.

Zorg en Zekerheid begon in Amsterdam, onder de ogen van een groot aantal Leidse supporters prima aan het tweede duel tegen Apollo, een wedstrijd die beslist gewonnen moest worden om te voorkomen dat de Leidse ploeg nu al uitgeschakeld zou worden. Onder aanvoering van de Amerikanen Jonathan Lee en Daviyon Draper nam Zorg en Zekerheid Leiden meteen een voorsprong. Op dat moment kwam Apollo alleen via Sergio de Randamie tot scoren. Aan het eind van het eerste kwart scoorde eerst Draper uit een aanvallende rebound, vervolgens zette Jessey Voorn een stel om in een score ren tot slot dunkte Leigh Enobakhare op assist van Rogier Jansen, ondanks een fout, hard raak. Dat leidde tot een voorsprong van veertien punten: 9-23. Een jumpertje van Mohamed Kherrazi, die deze middag een zeer actieve rol had, bepaalde de kwartstand op 12-25.

In het tweede kwart kwamen de eerste vier punten op naam van Aron Royé, maar daarna nam Lee het heft in handen. Via twee scores op rij zorgde de Amerikaanse spelverdeler voor 16-29. Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden niet definitief door te drukken, ook al maakte Draper zes punten op rij. Apollo hanteerde met succes het wapen van de driepunter. In de eerste helft nam Apollo slechts acht tweepunters (twee raak) en zeventien driepunters (acht raak). Met name Royé was op dreef met vier van die driepunters. Na een score van Jansen, die tot woede van coach Paul Vervaeck weer tegen een technische fout was opgelopen, stond het 25-38. Op zich niet verontrustend, ware het niet dat Apollo in de anderhalve minuut tot het rustsignaal via Royé (driepunter en twee vrije worpen) en Gian Slagter (driepunter) nog snel wat van de achterstand afknabbelde: 33-38.

Na de pauze begonnen Thomas Koenis en Kherrazi (die voor rust al op 10 rebounds stond) zich in aanvallend opzicht nadrukkelijker met het spel te bemoeien. Nadat Dimeo van der Horst voor 35-38 had gezorgd, waren het Koenis en Lee die Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong hielden. Kherrazi zette vervolgens een steal om in een dunk voor 38-46. Via een hookshotje van Koenis werd de marge weer op tien punten gezet, maar niet voor lang. Met zijn 21ste punt gaf Royé zijn ploegmaats nieuwe energie. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om de driepunters af te stoppen en kwam zelf alleen nog maar tot scoren via vrije worpen (Kherrazi 1 uit 2, Koenis 4 uit 4). Via Royé werd het twee minuten voor het einde van het derde kwart 50-53, maar het hard vechtende Zorg en Zekerheid Leiden bleef de overhand houden. Via driepunters van Voorn (uit een aanvallende rebound) en Lee (één seconde voor het einde van het derde kwart) begon Zorg en Zekerheid Leiden met een 53-59 voorsprong aan het laatste kwart.

Daarin leek de Leidse ploeg de wedstrijd voortijdig te beslissen. Kherrazi, Jansen en Lee (and-1) scoorden zeven punten op rij voor 55-66 en nog zeven minuten te gaan. Apollo liet vanaf dat moment Van der Horst één-tegen-één gaan en dat pakte succesvol uit. Omdat Jesse Markusse - de held van wedstrijd 1 was tot dat moment nog zonder scores – opeens weer twee driepunters raak schoot, kwamen de Amsterdammers snel dichterbij. Enobakhare dunkte nog wel even hard over Markusse heen, maar het was gewoon weer 65-68. Opeens werkte een Leidse aanval tegen de zone prima. Kherrazi passte de bal vanuit de low post naar een insnijdende Koenis die 65-70 op de borden dunkte.

Via de tweede driepunter van Markusse en een score van Van der Horst stond het met nog drie minuten te spelen wel weer gelijk: 70-70. Op dat moment besloot Draper – voor rust goed voor 15 punten, maar onzichtbaar na de pauze – een baseline drive in te zetten voor een eenvoudige score: 70-72. Apollo werd daarna vervolgens op nul gehouden. Na een aanvallende rebound van Draper scoorde Kherrazi net voor het signaal van 24 seconden een jumpertje voor 70-74. Apollo-coach Patrick Faijdherbe greep naar de time-out om in de laatste 45 seconden alsnog voor de winst te gaan. Uit de time-out miste Stefan Mulder een driepunter en was de rebound voor Koenis. Apollo had de vlag nog niet staan, dus in razendsnel tempo werden er persoonlijke fouten gemaakt. Elf seconden voor tijd mocht Draper naar de lijn. Via twee rake vrije worpen zette hij 70-76 op het scorebord. Voorn blokte vervolgens een lay-up van Royé, waarna er een fout op Lee werd gemaakt. Drie seconden voor tijd benutte de spelverdeler beide vrije worpen, waarmee hij de eindstand op 70-78 bracht. Donderdag gaat de serie weer in Leiden verder, aanvang 19.30 uur.

Waar Apollo afgelopen zaterdag heerste in de paint en bij de second chance points, was de situatie nu weer omgedraaid. Zorg en Zekerheid Leiden, dat de strijd om de rebounds met 38-30 won, kwam in de paint tot 30 punten tegen Apollo 22. De Leidse ploeg kwam vooral via de aanvallende rebounds van Kherrazi (7 van de 13) tot 16 second chance points, Apollo slechts tot 5. Hier ligt toch wel de sleutel voor deze serie. Wie hier donderdag het beste in presteert, gaat door naar de halve finale tegen Landstede Basketbal.

Voorn, afgelopen zaterdag nog goed voor 31 punten, kwam nu niet verder dan 7 punten, maar zijn scorende taak werd overgenomen door Lee (21 punten) en Draper (19 punten). Koenis scoorde na de pauze 10 van zijn 12 punten en Kherrazi 7 van zijn 9 punten.